Pondelok 16. septembra, 2024
Ilustračné foto (Koláž Epoch Times)

Chronická bolesť je alarmujúcim trendom, ktorý prekonáva iné bežné chronické ochorenia

Chronickým bolestiam, ktoré sú definované ako bolesti trvajúce tri a viac mesiacov, možno predchádzať dôsledným vykonávaním bezpečných, účinných a ľahko vykonateľných cvikov.

Znepokojujúci trend

Bolesť je stálym sprievodným javom ľudskej existencie a jej výskyt, žiaľ, narastá.

Nová štúdia publikovaná 16. mája na základe údajov z prieskumu National Health Interview Survey 2019 až 2020 v časopise JAMA Network, ktorého sa zúčastnilo približne 10 000 dospelých Američanov, ukazuje prekvapivý trend: zistili sme, že výskyt chronickej bolesti sa zvyšuje a nevykazuje žiadne známky spomalenia.

Chronickou bolesťou v súčasnosti trpí viac ako 50 miliónov dospelých (20,5 %) v Spojených štátoch, z toho 17 miliónov (takmer 7 %) závažnou chronickou bolesťou – bolesťou, ktorá údajne obmedzuje životné alebo pracovné aktivity väčšinu dní alebo každý deň.

V skutočnosti chronická bolesť prevyšuje výskyt iných chronických ochorení, ako sú depresia, cukrovka a vysoký krvný tlak.

(koláž Epoch Times)

Štúdia JAMA zistila, že ženy sú postihnuté viac ako muži v každej vekovej skupine. Obe demografické skupiny však zaznamenávajú trvalý nárast hlásených prípadov.

Hoci sa chronická bolesť tradične spája s osobami staršími ako 65 rokov, nedávne štatistiky ukazujú, že počet prípadov sa zvyšuje vo všetkých vekových skupinách, pričom nárast v mladšej populácii je úmerný nárastu v staršej skupine.

Vysporiadanie sa s chronickou bolesťou

Bolesť je stálym sprievodcom ľudskej existencie. Všetci zažívame rôzne druhy bolestí, od miernych až po silné a od krátkodobých až po dlhodobé.

Na liečbu sa často používajú lieky proti bolesti na predpis. V rokoch 2015 až 2018 viac ako 10 % dospelých Američanov uviedlo, že v posledných 30 dňoch užilo lieky proti bolesti na predpis, a to opioidné aj neopioidné. 5,7 % dospelých užilo jeden alebo viac opioidov na predpis.

Bolesť je hlavným indikátorom vnútorného ochorenia a jej povaha a intenzita môže lekárom pomôcť presnejšie posúdiť mnohé zdravotné problémy.

Bolesť je tiež jedným z najúčinnejších spôsobov, ako prinútiť aj tých najtvrdohlavejších jedincov vyhľadať potrebnú lekársku pomoc.

Cena za chronickú bolesť

Chronická bolesť, definovaná ako bolesť trvajúca tri alebo viac mesiacov, môže mať vyčerpávajúci vplyv na schopnosť človeka pracovať a vykonávať každodenné činnosti. Je spojená s depresiou, zvýšeným rizikom samovrážd, zneužívaním návykových látok a demenciou.

Bolesť je nákladná. Zdravotné a ekonomické náklady spojené s bolesťou ľahko prekračujú pol bilióna dolárov ročne, čo je viac ako ročné náklady na srdcové choroby, rakovinu alebo cukrovku.

Približne 10,4 % dospelých, ktorí v štúdii uviedli, že v roku 2019 bojovali s chronickou bolesťou, sa v roku 2020 už z bolesti zotavilo, čo dokazuje, že ju možno vyriešiť.

Cvičenie môže často zmierniť chronickú bolesť

Nie každá chronická bolesť je priamo spojená s konkrétnou lekárskou diagnózou. Výskum čoraz viac poukazuje na súvislosť medzi chronickou bolesťou a presne definovanými lekárskymi diagnózami, ako aj s posturálnymi faktormi a životným štýlom. Mnohí z nás nie sú takí aktívni, ako by mali, čím dochádza k stuhnutiu kĺbov a oslabeniu svalov.

Dôsledný režim bezpečných, účinných a ľahko vykonateľných cvičení môže pomôcť zvýšiť pohyblivosť kĺbov a silu svalov, čím sa zníži chronická bolesť a predíde sa jej.

Osem z desiatich ľudí sa počas svojho života stretne s bolesťou chrbta a viac ako polovica z nich pocíti natoľko závažné príznaky, že vyhľadá lekársky zákrok. Špecifické cvičenia na posilnenie a vyváženie chrbtice môžu zmeniť pravidlá hry.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj