Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (foto: Hannah Tasker / Unsplash)

Cholesterol u detí – potrebujú ho pre svoje zdravie?

Potravinársky priemysel poskytuje zdravšiu výživu pre teľatá, než  pre naše deti.

Cholesterol je v dnešnej dobe sprofanované slovo. Pravdou je, že zvieratá a ľudia by bez cholesterolu nemohli žiť. Cholesterol slúži ako štrukturálna zložka našich bunkových membrán a dodáva bunkám správnu „pevnosť“ a integritu. Plní podobnú úlohu ako celulóza v rastlinách. Bez cholesterolu by naše bunky neboli „vodotesné“, neumožňovali by rozdielne chemické zloženie vo vnútri a mimo bunky. Okrem toho sa nám pôsobením slnečného žiarenia na cholesterol v koži vytvára vitamín D. Cholesterol je hlavnou zložkou žlčových solí potrebných na trávenie tukov.

Bez cholesterolu sa neprodukujú hormóny

Najdôležitejšie je, že cholesterol je predchodcom všetkých steroidných hormónov vrátane glukokortikoidov (regulujú hladinu cukru v krvi), aldosterónu (regulujú krvný tlak), mineralokortikoidov (regulujú asimiláciu minerálov), kortizolu (reguluje hojenie a pomáha nám zvládať stres) a pohlavných hormónov – estrogénu, progesterónu a testosterónu. Bez cholesterolu by nebolo možné dospievanie a rozmnožovanie ľudí a zvierat.

Syntéza týchto hormónov (kortizol, aldosterón, glukokortikoidy, mineralokortikoidy a androgény) prebieha v povrchovej vrstve nadobličiek, zatiaľ čo produkcia pohlavných hormónov sa uskutočňuje najmä vo vaječníkoch (estrogény a progestíny) a semenníkoch (testosterón).

Dospelí si môžu potrebný cholesterol produkovať sami. Cholesterol možno získať aj zo živočíšnych potravín v strave, najmä zo živočíšnych tukov.

U kojencov, batoliat a malých detí by väčšina cholesterolu mala pochádzať zo stravy, aby nezrelé enzymatické dráhy boli ušetrené energeticky náročnej práce pri tvorbe cholesterolu, ktorý dieťa potrebuje. Okrem toho dojčatá a batoľatá „potrebujú značné množstvo cholesterolu pre rast, energiu a normálnu funkciu buniek“. Zloženie materského mlieka, ktoré je bohaté na cholesterol a obsahuje špeciálny enzým zabezpečujúci vstrebávanie cholesterolu.

Dojčatá kŕmené ľudským mliekom prijímajú oveľa väčšie množstvo cholesterolu ako dojčatá kŕmené umelou výživou. Materské mlieko obsahuje 10 až 15 mg/dl cholesterolu a dodáva dojčatám takmer šesťnásobok množstva  prijímaného dospelými potravou. Výrobky z kravského mlieka obsahujú 1 – 4 mg/dl cholesterolu a sójové výrobky neobsahujú žiadny cholesterol. (Sójová dojčenská výživa obsahuje aj rastlinné steroly v skutočnosti brániace vstrebávaniu cholesterolu).

Novorodenci a deti potrebujú cholesterol v potrave na vývoj mozgu a nervového systému, na dozrievanie očí, na vývoj čriev (ktoré sú vystlané bunkami nazývanými enterocyty, a sú veľmi bohaté na cholesterol) a na tvorbu hormónov. Áno, deti produkujú hormóny! Napríklad hladina testosterónu u chlapčekov do šiestich mesiacov je rovnako vysoká ako u dospelých mužov. Vysoké hladiny mužských hormónov naprogramujú dojčatá tak, aby v puberte vykazovali mužské znaky. Dojča preto potrebuje cholesterol na produkciu týchto hormónov.

Dôležitosť cholesterolu nielen pre deti

Vedci si dobre uvedomujú potrebu cholesterolu v potrave mláďat cicavcov. Na etikete náhradného mlieka pre teľatá je živočíšny tuk uvedený ako tretia zložka! Prečo by výrobcovia dávali živočíšny tuk (mimochodom je drahší ako rastlinný olej) do mliečnej náhrady pre teľatá? Pretože bez neho teľatá nerastú správne.

Pred rokmi mi moja mentorka a kolegyňa Mary Enigová, ktorá má doktorát z výživy, rozprávala o nikdy nepublikovanej štúdii. Táto štúdia porovnávala teľatá kŕmené živočíšnym tukom (lojom a masťou) s teľatami kŕmenými sójovým olejom bez cholesterolu. Teľatá kŕmené sójovým olejom neefektívne spracovávali vitamíny a minerály, vykazovali slabý rast, nesprávny vývoj kostí a mali abnormálne srdce. Mali krivicu a hnačku a, keď boli nútené sa hýbať, padali.

V novšej štúdii sa porovnávali tri skupiny teliat: jedna dostávala mliečnu náhradu obsahujúcu len živočíšne tuky (bravčovú masť a mliečnu smotanu), druhá dostávala mliečnu náhradu obsahujúcu bravčovú masť a kokosový olej a tretia dostávala mliečnu náhradu obsahujúcu len rastlinný olej. Prvá skupina, kŕmená len živočíšnymi tukmi, vykazovala najlepší rast.

Deti potrebujú cholesterol pre zdravý vývoj

Zatiaľ čo potravinársky priemysel uznáva potrebu tukov a dodáva ich zvieratám, deti na umelej strave také šťastie nemajú. Deti s komplexnou nervovou sústavou potrebujú cholesterol ešte viac ako teľatá, ale dnešná dojčenská výživa obsahuje len rastlinné oleje bez cholesterolu a sušené odstredené mlieko. Dokonca ani „bio“ výživové prípravky neobsahujú živočíšne tuky.

Výrobcovia dojčenskej výživy sú si vedomí potreby cholesterolu v detskej strave. Jeden zo zasvätených predstaviteľov priemyslu dojčenskej výživy sa zveril Mary Enigovej a povedal: „Vieme, že dojčenská výživa musí obsahovať cholesterol, ale neodvážime sa pridať zdroj cholesterolu, pretože panuje názor, že cholesterol je zlý.“

Bábätká potrebujú mnoho ďalších látok zo živočíšnych tukov, ktoré nedostávajú z rastlinných olejov, vrátane nasýtených tukov (nevyhnutných pre rast, funkciu buniek a tvorbu hormónov), kyseliny DHA (potrebnej pre vývoj mozgu) a kyseliny arachidónovej (pre vývoj mozgu a na podporu správneho trávenia) (Kyselina arachidónová sa pridáva do mnohých značiek detskej výživy, ale je to problematická syntetická látka vyrobená z rias).

Prečo dávame kravským mláďatám to, čo potrebujú na správny rast, ale našim deťom nie? Pretože živočíšne tuky sú drahšie ako rastlinný olej. Okrem toho sa dá viac zarobiť na zdravých kravách ako na nezdravých a oveľa viac peňazí sa dá zarobiť na chorých deťoch ako na zdravých, silných a normálnych deťoch.

Ak sa matky riadia konvenčnými radami, ich rastúce deti dostávajú ryžové cereálie, ovocie a zeleninu (v plastových alebo hliníkových vreckách), zeleninové nátierky a nízkotučné alebo odtučnené mlieko. Strava vo veľkej miere neobsahuje cholesterol a živočíšne tuky. Niet divu, že priemerné IQ klesá a takmer polovica našich detí trpí vážnymi chorobami. Dojčenské dávky z minulých čias obsahovali vaječný žĺtok, pečeňové a mäsové pyré, maslo a plnotučné mlieko. Bábätká, batoľatá a deti potrebujú rovnaké potraviny aj dnes.

Ako prvé jedlo podávajte dieťaťu žĺtok uvarený na mäkko. Žiadna potravina nie je bohatšia na cholesterol a je plná ďalších živín, ktoré bábätká potrebujú pre normálny rast a vývoj. Dajte svojmu dieťaťu maslo na mäso a zeleninu, smotanu na banán či ovocie a predovšetkým jednoducho ignorujte také rady, ako je mlieko so zníženým obsahom tuku.

Je smutné, že médiá a lekári démonizovali základnú, životodarnú zložku. Mamičky, kŕmte svoje deti cholesterolom, budú vám za to vďačné!

Pôvodný článok

Prečítajte si aj