Streda 3. júla, 2024
Ilustračná fotografia (foto: freepik.com)

Chcete si preniesť internet k novému operátorovi? Od nového roka to bude musieť vybaviť za vás

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (regulačný úrad) oznámil prelomovú novinku. Od nového roka bude možné prejsť k inému poskytovateľovi pevného internetu tak ľahko, ako si preniesť svoje telefónne číslo. Všetky formality súvisiace s týmto procesom za vás vybaví váš nový poskytovateľ internetu. 

Vyhláška č. 137/2024, ktorá upravuje detaily týkajúce sa zmeny poskytovateľa internetových služieb, je už publikovaná v Zbierke zákonov a nadobudne účinnosť 1. januára 2025.

Nová vyhláška stanovuje jednotný postup pre všetkých poskytovateľov internetu, pričom veľký prínos z tejto zmeny budú mať aj zákazníci. „Naším cieľom bolo odbremeniť zákazníkov telekomunikačných operátorov od zbytočnej administratívy,“ uviedol riaditeľ odboru regulácie elektronických komunikácií Ivan Martyák.

Prechod k novému poskytovateľovi by mal byť čo najhladší. Za každý oneskorený deň prenosu má zákazník nárok na kompenzáciu od nového operátora vo výške 10 eur, po uplynutí šiesteho dňa to bude až 20 eur / deň, celkovo najviac 150 eur. Vyhláška tiež chráni zákazníkov v prípade problémov pri prenose služby. Zákazníci majú nárok na kompenzácie v prípade oneskorenia prenosu, prenosu proti svojej vôli, zneužitia procesu alebo nedodržania podmienok.

Ak sa vyskytnú problémy pri prenose internetu od jedného operátora k druhému, zákazníci môžu podať podnet na regulačný úrad, konkrétne na odbor štátneho dohľadu elektronických komunikácií. Úrad podnet prešetrí a v prípade potvrdenia porušenia môže uložiť pokutu od 200 eur až do 5% obratu operátora.

Prečítajte si aj