Nedeľa 8. septembra, 2024
Elon Musk (Apu Gomes/ Getty Images)

„Chceli tajnú dohodu o cenzúre,“ obvinil Musk Európsku komisiu. X sa bude brániť na súde

Majiteľ sociálnej siete X (predtým Twitter) Elon Musk oznámil, že vedenie Európskej únie sa pokúsilo uzavrieť s touto platformou „nezákonnú tajnú dohodu“, aby potajomky cenzurovala jej užívateľov, ako to robia iní digitálni giganti, napríklad Facebook a Google. Magnát však túto dohodu odmieta a nechce obmedzovať slobodu prejavu.

„Európska komisia ponúkla spoločnosti X nezákonnú dohodu. Ak budeme potichu cenzurovať prejav bez toho, aby sme o tom niekoho informovali, pokutu nedostaneme. Iné platformy túto dohodu prijali, X nie,“ napísal Musk 12. júla na svojom profile X.

Server Pirate Wires v článku, ktorý Musk preposlal s poznámkou „Presné“, uviedol, že Európska komisia chcela, aby X najala tím európskych overovateľov faktov, ktorí by dohliadali na odstraňovanie „dezinformácií“ na platforme. Server ako zdroj uviedol nemenovanú osobu „oboznámenú s problematikou“.

Európska komisia obvinila Muska, že jeho platforma nespĺňa niektoré body nariadenia o digitálnych službách (DSA). To umožňuje EÚ pokutovať spoločnosti prevádzkujúce veľké sociálne siete a médiá nespĺňajúce požiadavky a kritériá európskej legislatívy, až do výšky 6 % ich globálnych príjmov. Zákon je platný od februára 2024.

Margrethe Vestagerová, komisárka pre Európu pripravenú pre digitálny vek a hospodársku súťaž, ktorá je členkou dánskej Sociálno-liberálnej strany, 13. júla uviedla, že „X nespĺňa požiadavky DSA v kľúčových oblastiach. Zavádza používateľov, neposkytuje adekvátne úložisko reklám a blokuje prístup prieskumníkov k údajom. Je to prvýkrát, čo vydávame predbežné zistenia podľa zákona o digitálnych službách“.

Hoci ide len o predbežné zistenia, od spoločnosti X sa teraz očakáva, že bude rokovať o náprave. Musk však už uviedol, že „sa teší na veľmi verejnú bitku na súde, aby sa obyvatelia Európy dozvedeli pravdu“.

Americký magnát je známym zástancom slobody prejavu. Po tom, ako odkúpil chradnúci Twitter a premenil ho na spoločnosť X, nechal vyhodiť drvivú väčšinu ľudí zodpovedných za boj proti „dezinformáciám“. Ešte v rozhovore z apríla 2023 vyhlásil: „Pre tých, ktorí to (cenzúru) obhajujú, si zapamätajte: „V určitom okamihu sa to obráti proti vám,“ povedal Musk a dodal: „Sloboda slova je relevantná, len keď niekto, koho nemáte radi, hovorí niečo, čo nechcete počuť.“

Prieskum medzi akademickými odborníkmi na dezinformácie z minulého roka ukázal, že prevažná časť týchto ľudí má ľavicové zmýšľanie.

Graf: Politický príklon akademických expertov k dezinformáciám (od ľavicového príklonu – vľavo po pravicový príklon – vpravo). Jednoznačne prevládajú tí, ktorí sú ľavicovo orientovaní. Zdroj: Prieskum názorov expertov na dezinformácie, s. 15, Harvard Kennedy School.

Nezávislý americký novinár Michael Shellenberger, ktorý pred časom navštívil Českú republiku, sa ku tlaku EÚ na X vyjadril slovami: „Nedokážem si predstaviť krikľavejšiu formu zahraničného zasahovania do našich vnútorných záležitostí, ako sú zahraničné vlády požadujúce masovú tajnú cenzúru z ideologických a politických dôvodov. Najdesivejšia zo všetkého je zjavná priama účasť vládnych spravodajských a bezpečnostných agentúr, ako aj ich sprostredkovateľských organizácií, ktoré vyžadujú cenzúru.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj