Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke celoslovenský zraz historických železničných vozidiel 16. júna 2024 v Bratislave. (FOTO TASR - Jakub Kotian)

Cez víkend sa konal v Bratislave zraz historických železničných vozidiel (+Foto)

Počas soboty a nedele (16. 6.) sa v starom bratislavskom rušňovom depe konal 24. ročník celoslovenského zrazu historických železničných vozidiel s názvom Rendez. Informoval o tom hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Dominik Drevický.

Celoslovenský zraz historických železničných vozidiel. (FOTO TASR – Jakub Kotian)

Generálny riaditeľ ZSSK Peter Helexa informoval o programe. Návštevníci si mohli pozrieť elektrický rušeň radu 350 v dobovom nátere, ktorý im predstavil rušňový personál. Okrem toho v nedeľu 16. júna bola nasadená motorová jednotka radu 861 na kyvadlovej doprave medzi areálom podujatia a bratislavskou hlavnou stanicou.

FOTO TASR – Jakub Kotian

Verejnosť mala príležitosť absolvovať aj vyhliadkové jazdy parnými a motorovými vlakmi. Súčasťou podujatia boli i historické prehliadky či tvorivé dielničky pre deti. Vystavené boli tiež viaceré historické vozidlá zo Slovenska, Česka a Maďarska.

FOTO TASR – Jakub Kotian

Podujatie pripravili Železnice Slovenskej republiky a Železničné múzeum SR v spolupráci s ďalšími železničnými dopravcami ako je aj Železničná spoločnosť Slovensko a slovenskými klubmi železničných historických vozidiel.

FOTO TASR – Jakub Kotian

Prečítajte si aj