Cesnak: jedinečné využitie, ktoré prekonáva aj ženšen
Cesnak je už tisíce rokov považovaný za potravinu s blahodarnými účinkami na zdravie ako na Východe, tak aj na Západe. Aké sú skutočné prínosy cesnaku? A ako ho konzumovať, aby boli jeho účinky čo najväčšie?
Dr. Jonathan Liu, odborník na tradičnú čínsku medicínu, uviedol v programe Health 1+1, že správna konzumácia cesnaku môže priniesť ešte zjavnejšie zdravotné účinky ako ženšen! Cesnak môže účinne znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení (KVO) a zmierňovať respiračné príznaky súvisiace aj napríklad s covidom-19.
Dr. Liu povedal, že v horúcej púšti v starovekom Egypte otroci stavajúci pyramídy používali cesnak na udržanie dobrého zdravia a kondície. Indická tradičná medicína používa cesnak na liečbu dyzúrie, astmy a reumatizmu. Hippokrates z Knossu, významný grécky lekár, a Plínius Starší, rímsky učenec, spomínajú cesnak pri zbavení sa parazitov, respiračných ochorení alebo tráviacich potiaží.
Počas dynastie Han priviezol Zhang Qian cesnak z misie do západných oblastí, konkrétne zo Strednej Ázie, späť do Číny. Tradičná čínska medicína (TČM) vtedy začala uznávať jeho liečivé vlastnosti. V Kompendiu hmotnej medicíny od Li Shizhena, lekárskeho učenca z obdobia dynastie Ming, je uvedený prípad použitia cesnaku ako lieku. Pri krvácaní z nosa možno cesnak rozdrviť, vytvoriť z neho hmotu a potom ho roztlačiť do malej plochej vrstvy. Tú treba priložiť na akupunktúrny bod Yongquan na chodidle na strane krvácajúcej nosnej dierky. Krvácanie sa čoskoro zastaví.
Počas dynastie Tang bol cesnak využívaný na liečbu infekcií kožných vredov. Úradník menom Lu trpel silnými bolesťami kvôli vredom na ramene. Lekár roztlačil cesnak na pastu, zmiešal ju so sezamovým olejom a priložil na postihnuté miesto. Akonáhle pasta zaschla, nahradili ju novou. Tento postup sa niekoľkokrát zopakoval a vred sa zahojil. Ďalší úradník menom Li mal bakteriálnu infekciu pokožky hlavy, ktorú tiež vyliečila podobná cesnaková pasta. Všetky tieto prípady sú podrobne zaznamenané v knihe Kompendium hmotnej medicíny.
Zázračné účinky cesnaku
Cesnak je bohatý na živiny, ako sú vápnik, draslík a fosfor. Jeho charakteristická aróma pochádza z látky nazývanej propylsulfid, čo je druh kapsaicínu s baktericídnymi účinkami. Počas druhej svetovej vojny, hoci bol penicilín už objavený, technológia na jeho masovú výrobu nebola ešte dostatočne pokročilá. Vojaci preto na bojisku používali cesnak na dezinfekciu zranení.
Cesnak možno denne využívať na liečbu brušnej prietrže, horúčky spojenej s bolesťami alebo horúčky bez potenia. Dr. Liu uviedol, že životné podmienky v Číne v 80. rokoch minulého storočia neboli práve najlepšie. Ľudia pri nachladnutí zvyčajne zjedli polovicu strúčiku cesnaku, čo vyvolalo potenie, a nachladnutie sa vo väčšine prípadov podarilo vyliečiť. Existuje dokonca jeden zázračný prípad. Lekár tradičnej čínskej medicíny, ktorý trpel bolesťami zuba, priložil na noc rozdrvený cesnak na akupunktúrny bod Yangxi zodpovedajúci postihnutému zubu a bolesť zuba bola na druhý deň takmer úplne preč.
Tradičná čínska medicína verí, že ľudské telo má 12 hlavných meridiánov zodpovedajúcich 12 orgánom, z ktorých ďalej cirkuluje do rúk, nôh, hlavy a tváre. Meridiánový systém zaisťuje transport čchi a „krvi“ po celom tele. Tieto základné látky tvoria ľudské telo a udržiavajú jeho fyziologické funkcie. Blokáda meridiánov ovplyvňuje pohyb týchto látok a umožňuje „škodlivej čchi“ alebo „chorej čchi“ (rôznym faktorom spôsobujúcim choroby) šíriť sa a vyvolávať v tele komplikácie.
Akupunktúrne body označujú špecifické body na meridiánových líniách ľudského tela, zvyčajne tam, kde sa nachádza veľa nervových zakončení a ciev. Tradičná čínska medicína stimuluje tieto body prostredníctvom akupunktúry, masáže a podobných metód, čím podporuje cirkuláciu čchii a krvi, prekonáva blokády meridiánov, obnovuje meridiánový systém do normálneho stavu, a tým lieči choroby.
Cesnak pri respiračných ochoreniach
Dr. Liu uviedol, že cesnak zvyšuje ochranu horných dýchacích ciest a zmierňuje príznaky infekcie. Odporúča nasledujúce vnútorné a vonkajšie použitia cesnaku:
1. Cesnak so šalviou
Zloženie: 25 g cesnaku, mletého; 50 g šalvie nakrájanej na polovičky.
Príprava. Rozvarte v 500ml vrelej vody a varte ďalších 10 minút. Užívajte 150 ml trikrát denne. Pokiaľ sa po jeho vypití spotíte, príznaky ako prechladnutie, upchatý nos a nádcha sa rýchlo zmiernia.
2. Cesnak so zázvorom
Zloženie: Tri kúsky cesnaku, tri plátky zázvoru a hrsť čajových lístkov.
Príprava: Po zaliatí 500 ml vody varte asi 10 minút a potom vypnite oheň. Pite až do vypotenia. Je obzvlášť účinný pri liečbe príznakov chrípky.
3. Cesnak s medom
Zloženie: 1: Tri strúčiky cesnaku, med
Príprava: Roztlačte cesnak na pastu a vložte do hrnca. Pridajte vodu, priveďte do varu a potom vypnite plameň. Vmiešajte lyžicu medu a podávajte. Prípadne vložte cesnak priamo do medu, zapečaťte a nechajte týždeň odstáť. Potom konzumujte dva strúčiky cesnaku naraz, dva až trikrát denne. Tento postup je určený najmä na liečbu bežného nachladnutia.
4. Cesnak s mandarínkovou kôrou
Zloženie: 50 gramov cesnaku, 15 gramov mandarínkovej kôry
Príprava: Obe ingrediencie nasekajte a varte spoločne. Sceďte zvyšky, nechajte len šťavu. Pite dvakrát denne počas troch dní na zmiernenie ľahkého kašľa.
5. Vonkajšie použitie cesnakovej pasty
Zloženie: Cesnak roztlačený na pastu a vytvarovaný do tenkých plátkov.
Príprava: Pastu naneste na akupunktúrny bod Yongquan na chodidle. Pred aplikáciou potrite chodidlo vrstvou vazelíny a previažte ho gázovým obväzom. Obvykle sa kašeľ zmierni po troch až piatich opakovaných aplikáciách.
Cesnak znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení (CVD)
Okrem zvládania respiračných príznakov viaceré štúdie potvrdili, že cesnak má veľa účinkov pri prevencii CVD vrátane znižovania hladiny cholesterolu, krvného tlaku a triglyceridov.
V štúdii uverejnenej v časopise The Journal of Nutrition v roku 2001 sa zistilo, že vo vode rozpustné organické sírne zlúčeniny obsiahnuté v cesnaku môžu účinne inhibovať syntézu cholesterolu, najmä S-allyl cysteín (SAC), ktorý výrazne znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Ďalší prehľadový výskum, publikovaný v roku 2020 v časopise Antioxidants (Basel), ukázal, že cesnak má protizápalové vlastnosti, znižuje krvné lipidy, má antioxidačné schopnosti a priaznivé účinky na srdce.
CVD sú rozšírené a patria medzi časté príčiny úmrtí. Dr. Liu odporúča niekoľko čínskych receptov s cesnakom, ktoré môžu pomôcť pri prevencii CVD.
1. Cesnaková kaša
Zloženie: 30 gramov cesnaku, 100 gramov ryže
Príprava: Ošúpte cesnak a varte ho vo vriacej vode spolu s ryžou. Tento pokrm pomáha napraviť vysoké hladiny krvných lipidov.
2. Zeleninový vývar s cesnakom
Zloženie: 20 g cesnaku, chudé bravčové mäso, huby, zázvor, jujube
Príprava: Všetky ingrediencie dajte do vody, dôkladne povarte a podľa chuti osoľte. Chudé bravčové mäso má nízky obsah tuku a huby môžu pomôcť odstrániť prekážky v mikrocirkulácii. Konzumácia raz denne podporuje krvný obeh a znižuje hladinu krvných lipidov a krvný tlak, najmä u ľudí s hyperlipidémiou alebo aterosklerózou. Dlhodobé dodržiavanie tejto diéty môže účinne znížiť riziko CVD.
Upozornenie: Príliš veľa cesnaku môže poškodiť žalúdok
Hoci má cesnak mnoho výhod, nadmerná konzumácia môže spôsobiť fyzické ťažkosti.
- Nadmerná stimulácia gastrointestinálneho traktu: Kapsaicín obsiahnutý v cesnaku môže spôsobiť bolesti žalúdka.
- Anémia: Cesnak znižuje hladinu hemoglobínu v červených aj bielych krvinkách, čo obmedzuje schopnosť prenášať kyslík a môže viesť k anémii.
- Hnačka: Alicín v cesnaku stimuluje žalúdok. Pokiaľ má žalúdok už nejaké nepriaznivé prejavy, cesnak môže spôsobiť výraznejšiu reakciu zdurených a roztiahnutých čriev a zhoršiť príznaky hnačky.
- Zápach: Jeho silný zápach je náročné odstrániť.
Pokiaľ chcete odstrániť nepríjemný zápach spôsobený konzumáciou cesnaku, Dr. Liu odporúča tieto tri spôsoby:
- Čerstvé ovocie: Jablká obsahujú enzým, ktorý dokáže premeniť zvyšky cesnakového zápachu v ústach na molekuly bez zápachu.
- Mlieko: Po konzumácii cesnaku vypite teplé mlieko. Kombinácia bielkovín a alicínu výrazne zníži cesnakový zápach.
- Čajové nápoje: Tradičný zelený čaj alebo oolong obsahujú čajové polyfenoly, ktoré pomáhajú eliminovať cesnakový zápach.
Pôvodný článok
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK