Pondelok 16. septembra, 2024
Český premiér Petr Fiala (vpravo) víta svojho slovenského kolegu Roberta Fica pred stretnutím v sídle vlády v Prahe, Česká republika, 27. februára 2024. (Foto: MICHAL CIZEK/AFP via Getty Snímky)

Český premiér Fiala: Úvahy o obnovení medzivládnych konzultácií so SR sú predčasné

Stredajšia (26. 6.) návšteva slovenského prezidenta Petra Pellegriniho v Česku bude podľa Pražského hradu príležitosťou, ako medzi prezidentmi nastaviť otvorenú komunikáciu a predísť tak komplikáciám, ktoré nie sú v záujme ani jednej strany. Mala by tiež potvrdiť, že česko-slovenské vzťahy zostávajú výnimočné. Uviedol to v utorok zahraničný odbor českej Kancelárie prezidenta republiky (KPR).

Kancelária českého prezidenta Petra Pavla podotkla, že základ vzájomných vzťahov zostáva nedotknutý aj napriek nesúladu v niektorých zásadných zahranično-politických otázkach. Pražský hrad sa podľa KPR bude snažiť s Pellegriniho kanceláriou nadviazať čo najbližšie vzťahy.

Český prezident neskôr potvrdil, že o stredajšej návšteve slovenskej hlavy štátu v utorok hovoril s premiérom Petrom Fialom. Podľa Pavla sa zhodli, že na úrovni prezidentov je žiaduce, aby ČR v čo najväčšej možnej miere nadviazala na úroveň vzťahov s bývalou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

„Vlády sa určite v niektorých veciach líšiť budú. Naopak, my sme sa s Petrom Pellegrinim zhodli na tom, že naším záujmom bude tlmiť vášne, nadväzovať na to dobré, čo v našich vzťahoch je, a pokúsiť sa zmierňovať rozdiely, ku ktorým bude nevyhnutne dochádzať,“ uviedol český prezident. Dodal, že podľa doterajších rozhovorov s Pellegrinim sú obaja odhodlaní pracovať na tom, aby vzťahy medzi ČR a SR zostali čo najlepšie.

Okrem vývoja situácie na Slovensku poznamenanom atentátom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) budú prezidenti hovoriť najmä o posilňovaní bilaterálnej spolupráce. Hovoriť by mohli aj o spolupráci krajín v hospodárskej oblasti, napríklad v energetike, kde je podľa Pražského hradu mnoho príležitostí na spoluprácu.

V zahranično-politickej oblasti bude témou rokovania nadchádzajúci samit NATO vo Washingtone, spolupráca pri zaisťovaní obrany, ruská agresia proti Ukrajine či situácia na Blízkom východe.

Pellegrini v stredu príde do ČR na svoju prvú zahraničnú cestu vo funkcii hlavy štátu. Dopoludnia ho na Pražskom hrade prijme Pavel, popoludní sa stretne s Fialom a s vedením oboch komôr parlamentu.

Český premiér Petr Fiala povedal v utorok po stretnutí s českým prezidentom Petrom Pavlom, že úvahy o obnovení medzivládnych konzultácií so Slovenskom by v súčasnosti boli predčasné. Podľa neho je dôležité, že vzťahy medzi krajinami sa naďalej rozvíjajú.

Fiala sa s Pavlom stretol na Pražskom hrade na pravidelnom pracovnom rokovaní. Hovorili síce o česko-slovenských vzťahoch, ale nie o otázke obnovenia medzivládnych konzultácií, ktoré česká strana v marci prerušila. „Myslím si, že na to teraz nie je čas. A nakoniec, ani slovenský premiér (Robert) Fico ešte nie je späť v úrade, takže také debaty alebo úvahy by boli predčasné,“ povedal český premiér.

Dôležité podľa neho je, že česko-slovenské vzťahy sa naďalej rozvíjajú na všetkých možných úrovniach. Medzivládne konzultácie označil za niečo nadštandardné. S prezidentom v súvislosti s česko-slovenskými vzťahmi podľa Fialu hovorili o stredajšej návšteve slovenskej hlavy štátu v ČR. „Veríme, že to bude ďalší posun, pozitívny impulz vo vzťahoch medzi ČR a Slovenskom,“ dodal Fiala.

Pavel v utorok uviedol, že s prezidentom SR Petrom Pellegrinim sú odhodlaní pracovať na tom, aby vzťahy medzi ČR a SR zostali čo najlepšie. Chcú tlmiť vášne a zmierňovať rozdiely, ku ktorým bude podľa Pavla nevyhnutne dochádzať.

Česko začiatkom marca v reakcii na postoj SR k vojne na Ukrajine odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie, ktoré sú prejavom nadštandardných vzťahov medzi štátmi. Kabinet českého premiéra Petra Fialu to zdôvodnil nesúhlasom s niektorými krokmi slovenskej vlády v oblasti zahraničnej politiky. Šéf českej diplomacie Jan Lipavský neskôr uviedol, že hoci rozhodnutie Česka vzťahy medzi krajinami ovplyvnilo, ostávajú „veľmi dobré“.

Prečítajte si aj