Pondelok 16. septembra, 2024
Český prezident Petr Pavel je za nasadenie vojenských jednotiek svojej krajiny na podporu Ukrajiny. Nemali by sa však zúčastňovať na bojových operáciách. (foto: Thomas Kronsteiner/Getty Images)

Česko je za nasadenie vojakov na Ukrajine – Scholz nasadenie nemeckých vojakov odmieta

Traja z 31 členov NATO signalizujú „nové spôsoby podpory Ukrajiny“. O účasti nemeckých bojových jednotiek nakoniec rozhodne nemecký parlament.

Kanada a Francúzsko chcú, Česká republika tiež, Nemecko sa stále bráni, kto bude ďalší? Počet členov NATO (celkovo 31), ktorí už nevylučujú nasadenie vojakov na Ukrajine, prakticky postupne rastie. Česká republika signalizuje svoj zámer vyslať na Ukrajinu vojakov na podporu.

Pavel zdôrazňuje „nebojové nasadenie“

Nemajú však bojovať, tvrdí český prezident Petr Pavel. Hlava štátu to podľa českých médií označuje za „nebojový záväzok“. Pavel zároveň zdôraznil, že je za to, aby sa „hľadali nové spôsoby podpory Ukrajiny“.

Na českom spravodajskom webe novinky.cz pri príležitosti návštevy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona uviedol: „Európa musí zohrávať väčšiu úlohu pri odstrašovaní Ruska. Nemali by sme vylúčiť možnosť podpory Ukrajiny vrátane pokračovania diskusie o možnej prítomnosti na Ukrajine.“

Jednou z možností by bol napríklad výcvik ukrajinských vojakov v ich domovskej krajine. Podľa jeho názoru je „čas zvážiť všetky dostupné možnosti a nie ich a priori odmietať.”

Zbližovanie s Francúzskom

Česká vláda zatiaľ nevydala oficiálne vyhlásenie k týmto správam. Pavel sa vyslovil za pokračovanie diskusie o možnej prítomnosti západných vojakov na Ukrajine a vyzval partnerské krajiny, „aby nás neobmedzovali tam, kde nemusia“, citujú ho novinky.cz.

Pavel tiež naznačil solidaritu s Francúzmi: „Naše názory na komplikovanú medzinárodnú situáciu a možné riešenia sú si veľmi blízke,“ povedal na tlačovej konferencii po stretnutí.

Macron zdôraznil, že „Rusko nesmie na Ukrajine zvíťaziť“. Pomoc pre Ukrajinu bude preto pokračovať.

Macron hovorí o „strategickej podpore“

Macron sa minulý týždeň dostal na titulky novín, keď vyhlásil, že rokuje o nasadení francúzskych vojakov na podporu ukrajinských ozbrojených síl. Informoval o tom denník Epoch Times.

Podľa portálu „t-online“ Macron počas svojej návštevy Českej republiky povedal: „Je to naša vojna alebo nie? Môžeme sa pozerať inam v presvedčení, že môžeme nechať veciam voľný priebeh? Nemyslím si to. A preto som vyzval na strategický tlak a plne ho podporujem.“

Kanadský minister obrany Bill Blair sa medzitým postavil na stranu Macrona. Ten by si vedel predstaviť kanadských vojakov na Ukrajine „za určitých podmienok“. Mali by však byť nasadení v bojoch, informoval denník Toronto Star.

Scholz: NATO nie je a nebude účastníkom vojny

Nemecký kancelár Olaf Scholz zatiaľ odmietol vyslanie nemeckých vojakov na Ukrajinu. Povedal, že NATO nie je a nestane sa stranou vojny. Neželá si, aby sa vojna stala vojnou medzi Ruskom a NATO. Na tom sa zhodli všetci spojenci.

„Povedané na rovinu: ako nemecký kancelár nepošlem na Ukrajinu žiadnych vojakov z našej armády,“ povedal vo videu na X. „To platí. Naši vojaci sa na to môžu spoľahnúť. A vy sa na to môžete spoľahnúť.“

Ale bez ohľadu na to, ako autoritatívne môžu kancelárove slová znieť, on o nasadení nerozhoduje. To je úlohou nemeckého parlamentu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zatiaľ nepožiadal o podporu západných pozemných jednotiek. Zelenskyj „nikdy nepožiadal o zahraničné jednotky, ktoré by bojovali za jeho krajinu“, uviedol John Kirby, hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť vo Washingtone.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj