Nedeľa 22. septembra, 2024
Vľavo: Břetislav Rychlík, český režisér, herec, scenárista (foto: NoJin CC BY-SA 3.0, wikipedia) Vpravo: Herec a scenárista Zdeněk Svěrák (foto: che CC BY-SA 2.5)

Českí umelci chcú pomôcť svojim slovenským kolegom po krokoch ministerky kultúry

Českí umelci a ďalšie osobnosti volajú po pomoci pre svojich slovenských kolegov. Niektorí z nich prišli o prácu počas personálnych zmien, ktoré zaviedla slovenská ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Minulý týždeň ministerka odvolala riaditeľku Slovenskej národnej galérie Alexandru Kusú a šéfa Slovenského národného divadla Mateja Drličku.

Českú výzvu inicioval režisér Břetislav Rychlík. Vyhlásenie doteraz podporili divadelný režisér Jiří Suchý, herec a scenárista Zdeněk Svěrák, režisérka Olga Sommerová, herci Boleslav Polívka a Ivan Trojan, speváčka Iva Bittová a spisovateľ Jiří Kratochvil.

„S veľkým znepokojením sledujeme kroky ministerstva kultúry na susednom Slovensku. Čistky, ktoré vykonáva a mieni naďalej vykonávať v kultúrnych inštitúciách, sú vykonávané primitívnymi metódami, s priehľadne patetickými a falošnými dôvodmi,“ uvádza sa vo vyhlásení osobností, ktoré podpísali aj sociológ Fedor Gál a vydavateľ Petr Minařík.

Slovenský herec Tomáš Maštalír v rozhovore s Luciou Výbornou uviedol, že je touto správou šokovaný. Drličkovu prácu považuje za veľmi dobrú. „Po dlhom čase bol veľmi šikovným manažérom. Bol nestraník, nemal žiadnu politickú príslušnosť. Bol to aj umelecký manažér, ktorý dokázal do divadla pritiahnuť kvalitný tím. Začal budovať divadlo ako inštitúciu budúcnosti. Minulá sezóna bola rekordná v návštevnosti,“ povedal v rozhovore.

Bývalý šéf Národného divadla bol odvolaný pre závažné pochybenia a tiež pre nespokojnosť s jeho riadením divadla, uvádza sa vo vyhlásení Ministerstva kultúry SR.

„S niektorými generálnymi riaditeľmi sme sa museli rozlúčiť, pretože máme dôkazy o tom, že ich riadiaca činnosť v inštitúciách, ktoré viedli, zlyhala a poškodila majetok Slovenskej republiky,“ uviedla na tlačovej konferencii ministerka kultúry Martina Šimkovičová.

Podľa ministerstva si Drlička „zamenil funkciu generálneho riaditeľa národnej kultúrnej inštitúcie s politickým aktivizmom a opakovane vnášal politiku do činnosti Slovenského národného divadla. O jeho nezrelosti na post generálneho riaditeľa akejkoľvek kultúrnej inštitúcie svedčí aj jeho absolútne neprijateľný výrok počas panelovej diskusie Opera Europe o vzťahu kultúry a politiky v Budapešti, kde na adresu politikov poznamenal, že ‚niektorí politici, žiaľ, ešte dýchajú‘. Ministerstvo kultúry považuje za neprijateľné, aby manažér s takýmito názormi naďalej riadil Slovenské národné divadlo, dodalo ministerstvo.

Generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala uviedol, že nejde o personálne zmeny, ale o ochranu tradičnej slovenskej kultúry a tradícií. „Nejde o personálne zmeny, ktoré robíme v súlade s platnou legislatívou. Podstata celého tohto boja, ktorý tu vedieme od začiatku našej misie, je o tom, ako má vyzerať slovenská kultúra. Definovali sme ju v programovom vyhlásení vlády, mala by vychádzať z tradičných hodnôt, z dedičstva našich predkov a, samozrejme, zo všetkého pozitívneho a moderného, čo naši umelci vytvárajú,“ vysvetlil na stránke ministerstva. Varoval tiež pred progresívno-liberálnym aktivizmom, ktorý podľa neho prenáša nenávisť nielen medzi občanov na Slovensku, ale v celom západnom civilizovanom svete.

„Cítime sa ako Slováci a Európania zároveň. Budeme však chrániť naše tradičné hodnoty a prikláňame sa k návratu k normálnosti. Nebudeme podporovať nič, čo sa odkloní od normality,“ zdôraznil generálny tajomník Machala.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj