Nedeľa 22. septembra, 2024
Zákonodarcovia v českom parlamente v Prahe 27. marca 2018 (Michal Cizek/ AFP via Getty Images)
»

Nová správa poukazuje na tajné operácie čínskeho režimu v českej akademickej obci a politike

Komunistická Čína „predstavuje zásadnú hrozbu“ pre Českú republiku, tvrdí pražská spravodajská služba.

Správa českej národnej spravodajskej agentúry poukazuje na tajné operácie čínskeho režimu vrátane využívania falošných LinkedIn účtov a ponúkania peňazí na zhromažďovanie informácií a budovanie siete vplyvných osôb v Českej republike s cieľom presadzovať svoje záujmy.

Čína „predstavuje zásadnú hrozbu pre euroatlantickú civilizáciu vrátane Českej republiky“, uviedla česká Bezpečnostná informačná služba vo svojej výročnej správe zverejnenej 12. septembra.

„Dostať sa do sféry vplyvu Číny znamená postupne odovzdávať technologické a strategické know-how systému, ktorý predstavuje odlišný sociálno-ekonomický koncept založený na komunistickej diktatúre, čo rozkladá základné princípy našej civilizácie, a to demokraciu a voľný trh.“

Agentúra uviedla, že Čínska komunistická strana (ČKS) využila svoju diplomatickú misiu na zhromažďovanie informácií o pražskom politickom prostredí v rámci svojich vplyvových operácií v Českej republike.

Režim tiež nasadil spravodajských agentov, aby si vypestovali vzťahy s miestnymi vplyvnými osobnosťami. Podľa správy išlo o spoluprácu s akademikmi s cieľom získať „neverejné informácie“ a hlbšie porozumieť českému prostrediu.

Ovplyvňovanie akademickej obce a politiky

Jednou z metód, ktoré používali pri oslovovaní českých akademikov, bolo vytváranie falošných účtov na sieti LinkedIn, pričom vystupovali ako zástupcovia fiktívnych poradenských alebo headhuntingových spoločností v Hongkongu a Singapure.

Spravodajskí agenti potom požadovali správy alebo štúdie „v oblastiach zodpovedajúcich politickým záujmom Číny“ a ponúkali „finančnú odmenu“ pod zámienkou odbornej spolupráce, uvádza sa v správe.

„Tieto štúdie vo všeobecnosti slúžia ako predbežný krok k ďalšej spolupráci, ktorá zahŕňa poskytovanie konkrétnych informácií.“

Keď zahraniční vedci súhlasia s vypracovaním týchto správ, čínski agenti ich môžu pozvať na návštevu Číny, pričom Peking hradí všetky náklady. Cieľom bolo „vytvoriť sieť kontaktov, ktoré sa cítia byť zaviazané a môžu byť v budúcnosti naklonené podpore čínskych záujmov v Českej republike,“ uviedla agentúra.

Podľa správy by sa okrem výskumných pracovníkov mohli tieto pozvania na návštevu Číny rozšíriť aj na bývalých a súčasných politických predstaviteľov, zástupcov národných a miestnych samospráv a vplyvných podnikateľov.

„Účastníci môžu byť oslovení čínskymi spravodajskými službami alebo ich prítomnosť môže byť využitá na propagandistické účely, nehovoriac o tom, že z pohostinnosti Číňanov môže vzniknúť aj určitý pocit záväzku, ktorý by boli ochotní neskôr využiť.“

Správa českej spravodajskej služby prišla po sérii obvinení z prítomnosti čínskych špiónov po celom svete, čo vyvolalo obavy zo špionážnych aktivít ČKS.

V Spojených štátoch bola začiatkom tohto mesiaca Linda Sun, bývalá vysokopostavená asistentka v úrade guvernéra štátu New York, obvinená z toho, že pôsobila ako agentka ČKS výmenou za milióny dolárov v obchodných a iných benefitoch.

V Británii bol v apríli spolu s ďalším mužom obvinený z poskytovania súdnych informácií Pekingu parlamentný výskumník, ktorý kedysi pracoval pre vysokopostaveného zákonodarcu vládnucej Konzervatívnej strany.

V Nemecku polícia v apríli zatkla dlhoročného asistenta poslanca Európskeho parlamentu (EP) pre podozrenie, že pracuje pre tajnú službu ČKS a špehuje čínskych disidentov v krajine.

V januári belgická federálna prokuratúra začala vyšetrovanie bývalého senátora Franka Creyelmana. Vyšetrovanie sa týkalo obvinení, že špióni ČKS ho roky podplácali, aby ovplyvňoval diskusie v Európe.

Snahy o umlčanie kritikov

Česká spravodajská služba je znepokojená snahami ČKS umlčať kritikov a zároveň pretláčať svoju propagandu.

Agentúra uviedla, že zaznamenala záujem Pekingu o potláčanie disentu a monitorovanie udalostí, ktoré ČKS považuje za ohrozenie svojej autoritárskej vlády. Ich hlavnými cieľovými skupinami, ktoré ČKS označila ako „päť jedov“, sú praktizujúci Falun Gongu, Ujguri, Tibeťania, stúpenci nezávislosti Taiwanu a zástancovia demokracie v Číne.

„Vždy, keď sa Číňania dozvedia o podujatí v Českej republike, na ktorom by sa mohli objaviť negatívne komentáre o Číne, začnú podnikať systematické kroky na získanie citlivých informácií o mieste, obsahu a účastníkoch podujatia,“ uviedla.

V roku 2023 česká spravodajská služba monitorovala „spoluprácu medzi českou a čínskou mediálnou scénou“ a zistila, že čínsky obsah bol distribuovaný najmä do menších miestnych televíznych kanálov s cieľom ovplyvniť vnímanie Číny českou verejnosťou.

Čínsky obsah ukazuje „len pozitívne stránky komunistického režimu, pričom úplne vynecháva alebo popiera akékoľvek pošliapavanie ľudských práv, útlak etnických menšín a územnú agresiu“.

„Pre Čínu je jej obraz v očiach domáceho publika a zahraničných partnerov veľmi dôležitý, preto sa dlhodobo snaží potláčať akékoľvek informácie, ktoré poškodzujú obraz hegemóna presadzujúceho svetový mier a poriadok.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj