Sobota 5. októbra, 2024
Česká republika zablokovala spoločné vyhlásenie Európskej únie, ktoré vyzýva na „okamžité prímerie“ medzi Izraelom a Hizballáhom a odsudzuje počet zabitých civilistov v Libanone, informoval portál Euronews. České ministerstvo uviedlo, že vyhlásenie obmedzuje právo Izraela brániť sa proti teroristom (Európsky parlament)
»

Česko stoplo spoločné vyhlásenie EÚ o „okamžitom prímerí“ v Libanone

Česká republika zablokovala spoločné vyhlásenie Európskej únie, ktoré vyzývalo na „okamžité prímerie“ medzi Izraelom a Hizballáhom, odsudzujúc počet zabitých civilistov v Libanone, informoval portál Euronews. České ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že vyhlásenie obmedzuje právo Izraela brániť sa proti teroristom.

Podľa hovorcu ministerstva by česká diplomacia vyhlásenie podporila, ak by text obsahoval určité úpravy „(Mohli sme) podporiť text s dvoma pozmeňujúcimi návrhmi, ktoré však ostatné členské štáty nemohli prijať,“ povedal český hovorca. „Po prvé, boli sme za to, aby sa do textu doplnila potreba stiahnuť Hizballáh od izraelských hraníc. Po druhé, text bol príliš reštriktívny, pokiaľ ide o právo Izraela na obranu.“

Na otázku denníka Echo24 neskôr Černínsky palác uviedol, že navrhované vyhlásenie „jednostranne obmedzovalo právo Izraela brániť sa proti teroristom Hizballáhu, ktorí už niekoľko mesiacov ostreľujú civilistov v severnom Izraeli“. Česká republika zároveň požadovala stiahnutie Hizballáhu z izraelských hraníc.

Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell, ktorý spoločné vyhlásenie vypracoval, ho neskôr sám vydal.

Aktuálna situácia

Izraelská armáda začala v pondelok po polnoci pozemné operácie proti militantnému hnutiu Hizballáh v na území južného Libanonu. Oznámila tiež, že do operácie zapojí svoje obrnené jednotky a pechotu. Zároveň vyzvala obyvateľov ďalších dvoch desiatok dedín na juhu Libanonu, aby sa okamžite evakuovali. S odvolaním sa na vyhlásenie armády to uviedla agentúra Reuters.

V utorok denník The Times of Israel informoval, že Irán zaútočil na Izrael takmer dvoma stovkami rakiet, pričom väčšinu z nich zostrelila izraelská protivzdušná obrana a niektoré pomohli odraziť aj Spojené štáty a zrejme aj Francúzsko a Veľká Británia. Rakety poškodili približne 100 domov v Hod Hašaron, meste na okraji Tel Avivu.

České ministerstvo zahraničných vecí útok na Izrael odsúdilo. „Dôrazne odsudzujeme raketové útoky Iránu na Izrael. Štát Izrael má našu pevnú podporu. Vyzývame Irán, aby okamžite zastavil svoje nepriateľské akcie voči Izraelu a aby zastavil svoju destabilizujúcu politiku na Blízkom východe.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj