Pondelok 16. septembra, 2024
Vývoj priemernej miery nezamestnanosti v EÚ (eurostat)
»

Česko a Poľsko majú najnižšiu nezamestnanosť v EÚ

Zatiaľ čo priemerná miera nezamestnanosti v Európskej únii je na úrovni 6 %, najlepšie je na tom Česká republika s 2,7 %, ukazujú nedávno zverejnené údaje Európskej komisie. Slovensko má aktuálnu mieru nezamestnanosti 5,3 %.

Už približne dva roky sa priemerná miera nezamestnanosti v únii nemení a pohybuje sa v rozmedzí 6 – 6,1 %, čo predstavuje približne 13 miliónov nezamestnaných.

Podľa údajov komisie je na tom spomedzi členov EÚ najlepšie Česká republika s mierou nezamestnanosti 2,7 % a 141 000 nezamestnanými. Ide o tzv. očistené údaje, ktoré spracúva Český štatistický úrad podľa metodiky EÚ. „Neočistené “ štatistiky českého Úradu práce uvádzajú za júl mieru nezamestnanosti 3,8 % (vyše 283 000 ľudí).

Druhú najnižšiu mieru, 2,9 % zaznamenalo v EÚ za júl Poľsko.

Najhoršie ja na tom v únii s mierou nezamestnanosti aj s absolútnymi číslami Španielsko s 11,5 % a 2,8 miliónom nezamestnaných. Ďalšími krajinami s najvyššou mierou nezamestnanosti sú Grécko s 9,9 %, ktoré sa však v tomto smere za posledných šesť mesiacov zlepšilo, a Švédsko s 8,6 %.

Z hľadiska celkového počtu nezamestnaných za Španielskom nasleduje Francúzsko s 2,3 milióna a Taliansko s takmer 1,7 milióna nezamestnaných.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj