Štvrtok 19. septembra, 2024
Česká ministerka obrany Jana Černochová odpovedá novinárom pri príchode na neformálne stretnutie ministrov obrany EÚ 30. augusta 2022 v Prahe v Českej republike. (Foto MICHAL ČÍŽEK/AFP cez Getty Images)

Česká ministerka obrany J. Černochová vyzvala k vystúpeniu ČR z OSN

Česká ministerka obrany Jana Černochová (ODS) vyzvala na vystúpenie Česka z Organizácie spojených národov (OSN) kvôli rezolúciám, ktoré vyzývajú na „humanitárne prímerie“ v pásme Gazy medzi radikálnym palestínskym hnutím Hamas a Izraelom. Na sociálnej sieti X v sobotu večer uviedla, že sa za hlasovanie na pôde OSN hanbí a Česko nemá čo robiť v organizácii podporujúcej teroristov.

Valné zhromaždenie OSN prijalo deň predtým rezolúciu, ktorá predstavovala prvé spoločné stanovisko OSN voči aktuálnemu konfliktu v Izraeli. Kanada navrhla, aby text obsahoval jednoznačné odsúdenie teroristických útokov Hamasu a žiadal okamžité prepustenie rukojemníkov. Návrh však neuspel. Text navrhnutý Jordánskom a ďalšími arabskými krajinami získal podporu 120 krajín vrátane Egypta a Kataru, 45 krajín sa zdržalo hlasovania.

Izrael, Spojené štáty a ďalších 12 krajín vrátane Česko, Rakúsko, Maďarsko a Chorvátsko hlasovalo proti. „Presne pred tromi týždňami Hamas vyvraždil viac než 1400 Izraelčanov, čo je na ich počet obyvateľov viac obetí, než zavraždila militantná islamistická organizácia Al-Káida 11. septembra 2001 v USA,“ uviedla J. Černochová. Kritizovala, že proti bezprecedentnému teroristickému útoku sa postavilo len 14 krajín. „Hanbím sa za OSN. Podľa môjho názoru nemá ČR v organizácii, ktorá fandí teroristom a nerešpektuje základné právo na sebaobranu, čo hľadať. Vystúpme“.

Aj keď rezolúcie Valného zhromaždenia OSN nie sú záväzné, sú silne symbolické. Česká ministerka pokračovala kritikou OSN na X aj včera ráno. Napísala, že viacero štátov by malo byť z OSN už dávno vylúčených, ale nikto s tým nič nerobí.

„Irán sa pravidelne vyhráža Izraelu a nedeje sa vôbec nič. Rusko rozpútalo vojnu na Ukrajine a Putin sa všetkým smeje do tváre a už druhý rok naďalej vraždí nevinných civilistov a OSN je to jedno.“ Ďalej spomína krajiny ako Irán, Severnú Koreu, Sýriu, Afganistan a Mauretániu, ktoré denne porušujú ľudské práva (v Mauretánii je dodnes legálne otroctvo) a ktoré nikto doteraz z OSN nevylúčil.

„Načo je organizácia, ktorá nesmie využiť ani to málo vlastných princípov a možností, ktoré má a nemôže ich uplatniť bez súhlasu diktátorov?“ pýta sa J. Černochová. A vysvetľuje, že k vylúčeniu člena OSN môže dôjsť rozhodnutím Valného zhromaždenia na návrh Rady bezpečnosti. Avšak musia sa na tom zhodnúť stáli členovia Rady bezpečnosti, medzi ktorými sú štáty ako Rusko a Čína. A tí podľa českej političky určite nepodporia vylúčenie svojich spojencov, takže sa taký návrh na Valné zhromaždenie ani nedostane.

„Ak OSN nedokáže zaistiť reformu týchto pravidiel, stratilo rolu mierotvorcu. Je totálne paralyzované pri uplatňovaní vlastných pravidiel a bez zásadnej reformy sa nepohneme z miesta. Reformu budú diktátori blokovať. Takže čo nám ďalej ostáva? Postaviť novú medzinárodnú organizáciu na moderných princípoch. Žiadne vetovanie návrhov diktátormi a sponzorovanie teroristov.“

Nový konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas vypukol 7. októbra, keď palestínski ozbrojenci zaútočili na juh Izraela, čo si podľa izraelských úradov vyžiadalo cez 1400 mŕtvych. Podľa izraelskej armády útočníci navyše uniesli viac než 220 ľudí. Izrael následne odpovedal vzdušnými a pozemnými útokmi na pásmo Gazy, kde podľa palestínskych úradov prišlo o život už viac než 7300 ľudí. Pásmo Gazy a jeho úrady ovláda od roku 2007 Hamas.

Česká republika se stavia na stranu Izraela. Krajinu krátko po útoku navštívil minister zahraničných vecí Jan Lipavský (Piráti) a po ňom tento týždeň aj premiér Petr Fiala (ODS). Pri svojej návšteve sa jednoznačne postavil na stranu Izraela a za jeho právo na sebaobranu.

Prečítajte si aj