Tieto plodiny sú najlepšie na dlhodobé skladovanie
Dobre sa najesť aj dlho po skončení vegetačného obdobia je jednoduché: stačí vyhradiť v záhrade miesto pre produkty, ktoré vydržia aj niekoľko mesiacov po zbere úrody.
Trvanlivosť záhradnej úrody môžeme predĺžiť konzervovaním, fermentáciou a sušením. Je to však veľa práce a môže to byť zaťažujúce, najmä ak bola úroda bohatá – čo je, samozrejme, cieľom dobre pestovanej záhrady. Úrodu môžeme aj zamraziť, aby sme predĺžili jej využiteľnosť o niekoľko týždňov, ale je pravdepodobné, že priestor v mrazničke nebude postačujúci.
Riešením je vziať si príklad od našich predkov a pestovať zeleninu, ktorá je prirodzene vhodná na dlhodobé skladovanie.
Nasledujúce návrhy nie sú určené len pre tých, ktorí žijú v záhradkárskych zónach alebo majú to šťastie, že majú skleník. Sú určené pre všetkých, ktorí listujú v pestrofarebných semienkových katalógoch a pripravujú sa na budúcu sezónu.
Fazuľa je vždy dobrou voľbou
Veľké vrece sušených fazúľ v obchode s potravinami je pomerne lacné, preto mnohí záhradkári neuvažujú o ich domácom pestovaní. Fazuľa lima, obličková, čierna (korytnačka), severná a pinto, ako aj čiernooký hrášok a cícer sú výdatné záhradné letničky, ktorým sa darí v teplom počasí v každom pásme. Ľahko klíčia, rýchlo rastú, bohato rodia a možno ich vysádzať postupne, aby sa dosiahla ešte väčšia úroda.
Pre rýchly a lacný začiatok si zoberte niekoľko fazuliek z vrecka z obchodu s potravinami a zasaďte ich. Okrem iných výhod sú to aj viazače dusíka, ktoré dodávajú toto dôležité hnojivo späť do pôdy. Je to tiež príležitosť pridať do jedálnička niektoré exotické druhy fazule, ako napríklad sukotash fazuľu, kaliko lima fazuľu, ružovú fazuľu s fialovou šupkou a mnohé ďalšie. Stačí ich nechať uschnúť na rastline, vybrať fazuľové struky a uskladniť ich na chladnom a suchom mieste. Vydržia vám celé roky.
Trvanlivé tekvice
Tekvice a zimné tekvice potrebujú 130 až 160 dní na dozretie pred prvými mrazmi, preto je najlepšie začať ich pestovať v interiéri. Výnimkou sú záhrady v bezmrazovej zóne, kde sa semená môžu vysádzať aj vonku na jeseň, aby sa úroda mohla zbierať skoro na jar.
Ak chcete získať čo najdlhšiu skladovateľnosť tekvíc a zimných tekvíc, nechajte ich dozrieť, kým šupka nie je dostatočne tvrdá, aby sa nedala pretlačiť nechtom. Je to jednoduché – nechajte tekvicu na viniči, kým sa jej stonky nezvlnia (suché praskliny a hnedé čiary) alebo kým vinič nevyschne. V prípade obáv ju na 5 až 7 dní nechajte na slnku v záhrade.
Pri zbere je veľmi dôležité ponechať 3 až 4 centimetre stonky, aby sa zabránilo šíreniu baktérií a húb spôsobujúcich hnilobu. Výnimkou je tekvica Hubbardova, ktorá vydrží najdlhšie s úplne odstránenými stonkami. Oberajte ich pred poslednými mrazmi, pretože plodiny zozbierané po mrazoch môžu byť sladšie, ale nevydržia tak dlho.
Môžete očakávať, že vydržia až rok, ak ich skladujete v chladnom, dobre vetranom priestore s teplotou okolo 15 °C. Dbajte však na to, aby teplota neklesla pod 10 °C, inak môže dôjsť k poškodeniu chladom.
Biele a sladké zemiaky
Biele zemiaky a sladké zemiaky (ktoré technicky nepatria do čeľade zemiakov, ale sú v skutočnosti príbuzné zemiakom) budú živiť rodinu cez zimu až do jari, keď prirodzene opäť vyklíčia a poskytnú ďalšie plody. Podľa toho si naplánujte objem úrody.
Sladké zemiaky sú južnejšou plodinou a môžu sa sadiť kedykoľvek po posledných mrazoch, ak do prvých jesenných mrazov zostane 90 až 120 dní na ich dozretie. Pri oboch typoch zemiakov sa uistite, že pôda je kyprá a bez kameňov.
Niektorí výskumníci sa domnievajú, že skladovanie zemiakov pri nižšej teplote, ako je odporúčaných 7 až 13 °C, pomáha oddialiť klíčenie. Nikdy ich však neskladujte pri teplote nižšej ako 5 °C, inak sa škroby zmenia na cukor, čo ovplyvní ich chuť a varenie.
Záhradná klasika
Mrkva, paštrnák, kvaka, kapusta a cvikla sú plodiny odolné voči chladu, a môžu v miernom podnebí prezimovať aj v zemi. Ľahko sa pestujú zo semien a sú vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí majú obmedzený skladovací priestor.
Teplota pôdy sa musí pohybovať v rozmedzí 0 až 4 °C. Na dosiahnutie tohto cieľa je niekedy potrebné izolovať rastliny 12 až 24 centimetrami slamy alebo mulčovaním podľa vlastného výberu. Zberajte ich na jar, skôr ako začnú kvitnúť a stanú sa nejedlými.
Ak chcete zeleninu skladovať v interiéri, vyberte ju a skladujte pri teplote 0 až 2 °C v prostredí s vysokou vlhkosťou; pri teplote vyššej ako 4 °C začne klíčiť a hniť. Cvikla vydrží 1 až 3 mesiace, kapusta 2 až 4 mesiace, kvaka / paštrnák 4 až 5 mesiacov a mrkva 4 až viac ako 6 mesiacov.
Odolné a chutné
Niektoré produkty, ako napríklad čerstvú kapustu, je nutné skladovať v chladničke. (Hlávky skladujte vcelku v chladničke, ak zvädnú, odlúpnite z nich vonkajšie listy a skladujte ich aj 6 mesiacov.) Ak chcete využiť možnosti, ktoré nevyžadujú elektrickú energiu, vyskúšajte niektoré z týchto plodín:
Jablká
Je pravda, že „jedno zlé jablko môže pokaziť celú bedničku“. Oberajte iba dozreté alebo takmer zrelé jablká. Vyhnite sa pomliaždeným plodom alebo plodom, ktoré spadli na zem. Každé jablko osobitne zabaľte do novín a skladujte v kartónovej krabici na chladnom (-1 až 4 °C) tmavom mieste aj jeden rok.
Hrušky ako stvorené do špajze
Hrušky zbierajte pred ich úplnou zrelosťou. Hrušky Anjou, Bosc, Comice a Winter Nelis vydržia až 5 mesiacov, zatiaľ čo Bartletts vydržia približne 3 mesiace, pokiaľ sú skladované pri teplote -1 °C. Cukor v nich pôsobí ako organická nemrznúca zmes. Čím dlhšie sa skladujú, tým rýchlejšie dozrievajú pri izbovej teplote.
Cesnak a cibuľa
Cesnak a cibuľa dodávajú chuť jedlám z uskladnených zemiakov, fazule a mnohým ďalším. Oba druhy sa musia niekoľko týždňov sušiť, aby sa ich vonkajšie vrstvy vysušili a vytvorili ochranný obal. Potom by sa mali skladovať na chladnom, tmavom a suchom mieste v sieťovanom vrecku 6 až 8 mesiacov alebo dlhšie a pravidelne sa kontrolovať.
Pôvodný článok