Pondelok 16. septembra, 2024
Ukrajinský vojak nesie 152 mm delostrelecký granát na frontovú líniu pri Bachmute na východe Ukrajiny 20. júla 2023. (Foto: GENYA SAVILOV/AFP via Getty Images)

Bývalý zbrojný inšpektor OSN: „Ukrajine dochádzajú vojaci a munícia“

Rusko podľa bývalého amerického námorníka Scotta Rittera vycvičilo od októbra armádu s 200 000 vojakmi s najmodernejším vybavením. Na druhej strane ukrajinská armáda je podľa neho na pokraji kolapsu.

„Ukrajinci čelia problému: nezostali im takmer žiadni vojaci. Začínali s armádou, ktorá mala približne 1,2 milióna mužov. Všetci sú mŕtvi.“ Takto opisuje súčasnú situáciu ukrajinských bojových jednotiek vo vojne na Ukrajine bývalý zbrojný inšpektor OSN a námorník amerických ozbrojených síl Scott Ritter. 

V nedávnom rozhovore s Claytonom Morrisom, bývalým moderátorom Fox News, sa vyjadril, že podľa neho Ukrajina túto vojnu nemôže vyhrať. Od začiatku protiofenzívy ukrajinskej armády uplynulo približne šesť týždňov. Ukrajinský prezident Zelenskyj vo svojej každodennej videospráve informoval, že existujú regióny, v ktorých sa dosahuje pokrok. V iných regiónoch sa však podľa neho ukrajinské sily nachádzajú v defenzíve.

Ukrajinské vedenie v poslednom čase niekoľkokrát priznalo, že ofenzíva postupuje pomalšie, ako by si želalo. Ako dôvod sa uviedli mimoriadne zabezpečené ruské obranné línie s mínovými poľami a masívnymi tankovými zátarasami.

Prezident sa venoval aj ruským raketovým a dronovým útokom, ako napríklad v Čiernom mori. Podľa neho je potrebné spraviť viac pre ochranu ľudí, miest a prístavov. „Pripravujeme rázne reakcie na ruské teroristické útoky,“ povedal. Rusko už niekoľko dní široko útočí najmä na prístavné mesto Odesa – ničí tam sklady obilia, ako aj pamiatky v starom meste, ktoré je chránené ako svetové dedičstvo UNESCO.

200 000 ruských vojakov s najmodernejším vybavením

Ako Scott Ritter upozorňuje v rozhovore pre Redacted, Ukrajine dochádzajú použiteľné sily. „Počet obetí je ohromujúci. Krajiny, ktoré podporujú Ukrajinu, sú zodpovedné za smrť státisícov mužov,“ povedal.

„Neexistuje scenár, v ktorom by Ukrajina zvíťazila. Nemajú už žiadne vycvičené jednotky.“

Ritter uviedol, že Ukrajina zmobilizovala do protiofenzívy 60 000 vojakov, z ktorých 20 000 už odvtedy zahynulo. „Zvyšných 40 000 zahynie. Rusi prídu s 200 000 vojakmi,“ povedal bývalý americký dôstojník. Ďalších 100 000 vraj bude rozmiestnených v Chersonskej oblasti. Na otázku, prečo je to tak, Ritter odpovedal len jedným slovom: „Odesa.“

O tom, že Rusko od októbra cvičí armádu s 200 000 vojakmi, sa nezmieňuje nikto. Podľa Rittera je táto armáda vybavená najmodernejšou technikou. A ich úlohou je len čakať, kým opadne ukrajinský tlak. Potom začnú s plný útokom. V Charkove je rozmiestnených 100 000 týchto vojakov, ktorí majú zatlačiť Ukrajincov späť, predpovedá Ritter.

Cieľom ukrajinskej protiofenzívy, ktorá sa začala začiatkom júna, je znovu získať časť územia obsadeného Moskvou. Západ na túto kampaň poskytol desiatky tankov a obrnených transportérov a vycvičil tisíce ukrajinských vojakov.

Došlo však k rýchlej strate niekoľkých tankov a bojových vozidiel pechoty. Mnohé z nich boli ochromené mínami alebo raketami vypálenými z útočných vrtuľníkov. Odvtedy sa Ukrajine nepodarilo dosiahnuť rozhodujúci prielom, hoci dobyla niekoľko dedín.

Ukrajinský kapitán: „Víťazstvo je jediná možnosť.“

Ukrajinský generál Anatolij Charčenko opísal v článku pre Wall Street Journal, ako s jeho vojakmi trénuje peší postup po tom, čo mnohé ich vozidlá uviazli v mínových poliach. Z jednej línie stromov sa presunú k ďalšej, a krok po kroku si postupne znovu vydobyjú svoju krajinu.

„Nemáme čo stratiť. Víťazstvo je nielenže dôležité, ale aj našou jedinou možnosťou, inak sme všetci mŕtvi,“ je presvedčený kapitán. 

Politické a vojenské vedenie v Kyjeve sa sťažuje, že pomalé a nedostatočné dodávky západných zbraní mu nedali inú možnosť ako útočiť na ruské línie bez adekvátnej protivzdušnej obrany, čo oslabuje vojakov aj vozidlá.

Podľa Wall Street Journal väčšina ukrajinských brigád vycvičených a vybavených Západom zostala v zálohe a čaká na nasadenie. Dôstojníci sa pritom snažili zachovať cenné západné vybavenie – od tankov až po raketové zbrane odpaľované z ramena – a zároveň postupovať vpred.

Ukrajina spotrebovala celoročnú zásobu americkej munície za mesiac

Pentagon aj prezident podľa Rittera zatajujú skutočnosť, že vstup do vojny v súčasnej situácii nemôže viesť k víťazstvu. Hoci USA už dodali Ukrajincom všetko, dostupná munícia podľa neho nestačí.

Podľa bývalého zbrojného inšpektora OSN Ukrajina denne vystrelí 5 000 až 7 000 delostreleckých granátov. „Spojené štáty ich ročne vyrobia 85 000,“ uvádza inšpektor OSN.

Ukrajina tak spotrebuje celoročné zásoby za menej ako mesiac, dodáva Ritter, ktorý sa stal známym svojou prácou v osobitnej komisii OSN pre Irak.

Tvrdí, že pre porovnanie Rusko vystrelí 60 000 delostreleckých granátov denne. „Na tento konflikt nie sme pripravení,“ pokračuje Ritter. „Rusi vyrobia 3,4 milióna kusov ročne a odteraz budú produkciu len zvyšovať.“ Okrem toho by z montážnej linky malo ročne vzíjsť 200 000 dronov Lancet. Podľa Rittera by ich mali byť dva milióny ročne. „Tieto bezpilotné lietadlá sú lacné, obratné a dokážu napáchať veľké škody.“

Ritter očakáva, že Charkov a Odesa budú Rusmi obsadené v lete alebo na jeseň. Očakáva tiež, že ukrajinská armáda sa úplne zrúti.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj