Pondelok 16. septembra, 2024
Ilustrácie: The Epoch Times, Getty Images, Bobby Sanchez pre The Epoch Times
»

Bývalý šéf panamskej pohraničnej stráže: Za chaosom na americko-mexických hraniciach stojí OSN

Bývalý riaditeľ panamského SENAFRONTU tvrdí, že OSN a jej neziskoví partneri zhoršili masovú migráciu, keď sa presunuli do Panamy.

Za chaosom na južnej hranici USA stojí migračná agenda OSN a partneri OSN situáciu zhoršujú, povedal bývalý riaditeľ panamskej pohraničnej stráže pre denník The Epoch Times.

Oriel Ortega, v súčasnosti bezpečnostný a obranný poradca panamského prezidenta Laurentina Cortiza, počas rozhovoru 22. februára uviedol, že v roku 2016 zaznamenal prudký nárast migrácie, a to vtedy, keď sa do Panamy presťahovalo viac mimovládnych organizácií (MVO).

Tento nárast korešpondoval so zasadnutím Globálneho paktu OSN o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii v roku 2016. O dva roky neskôr 152 krajín – vrátane Panamy – hlasovalo za dohodu o riadení globálnej migrácie. Spojené štáty hlasovali proti.

Podľa O. Ortegu však migračný proces pod vedením OSN nebol organizovaný.

„Momentálne je to úplne opačné,“ povedal prostredníctvom tlmočníka.

V roku 2023 prešlo cez hustú džungľu známu ako Darienská priepasť z Kolumbie do Panamy rekordných 500 000 migrantov, vyplýva z dokumentov. Migranti z celého sveta prilietajú do Južnej a Strednej Ameriky, aby sa vydali na cestu, pretože krajiny ako Surinam a Ekvádor nevyžadujú na vstup víza. Ich konečným cieľom sú Spojené štáty.

Kniha „Weapons of Mass Migration: Forced Displacement, Coercion, and Foreign Policy“, ktorú napísala Kelly Greenhillová, sa uvádza, že slabšie krajiny využívajú migráciu na destabilizáciu svojich silnejších protivníkov.

Joseph Humire, výkonný riaditeľ Centra pre bezpečnú slobodnú spoločnosť a odborník na nekonvenčnú vojnu, povedal pre The Epoch Times, že podľa neho sú Američania práve toho svedkami na južnej hranici USA.

„Toto nie je konšpiračná teória,“ povedal; „invázia“ na južnej hranici USA je „strategicky riadená migrácia“.

O. Ortega súhlasil, že mimovládne organizácie „zhoršili“ problémy s masovou migráciou.

„Namiesto toho, aby pomáhali, sú súčasťou problému,“ povedal. „Nie sú to samotní migranti, ktorí vytvárajú národnú hrozbu; je to organizovaný zločin a sú to tieto medzinárodné organizácie.“

V tábore Lajas Blancas v Paname majú migranti prístup k množstvu veľkých máp, ktoré poskytli mimovládne organizácie a ktoré zobrazujú podrobné migračné trasy smerujúce do Spojených štátov. Jednu z máp poskytla mimovládna organizácia HIAS, ktorá bola založená ako Hebrejská spoločnosť pre pomoc imigrantom a ktorá nedávno dostala od Spojených štátov 11 miliónov dolárov v rámci dvoch grantov udelených migrantom z Latinskej Ameriky.

Migranti z Venezuely stoja v rade na registráciu do tábora Bajo Chiquito v Darien Gap v Paname. (Bobby Sanchez pre The Epoch Times)

Mapa HIAS zobrazuje migračnú trasu z Kolumbie do Kostariky vrátane podrobných informácií o autobusových zastávkach, teplotách, nadmorských výškach a miestach, kde sa nachádzajú „migračné kiosky“.

Denník Epoch Times navštívil pred dvoma týždňami všetky štyri migračné tábory v Darienskej priepasti a rozprával sa s migrantmi z Číny, Somálska, Venezuely, Ekvádoru, Kolumbie a ďalšími, ktorí sa vydali na cestu zo zradnej džungle vedúcej z Kolumbie do Panamy.

Mnohí z nich trpeli infekciami a zraneniami, ako vykĺbené nohy a zlomené končatiny. Viacerí sa sťažovali, že voda v táboroch nie je upravená a že im chýbajú základné veci, ako napríklad plienky.

Migranti tiež pre The Epoch Times uviedli, že pracovníci mimovládnych organizácií, z ktorých viaceré sú financované z peňazí amerických daňových poplatníkov, navštevovali tábory len niekoľko hodín denne.

„Neviem, kam tie prostriedky idú,“ povedal O. Ortega o mimovládnych organizáciách, keď mu povedali o sťažnostiach migrantov. „Finančné prostriedky by mali byť určené na pomoc migrantom.“

Jediní pracovníci mimovládnych organizácií, ktorých sme počas víkendu 17. a 18. februára spozorovali, boli pracovníci Červeného kríža, ktorí stavali dočasnú budovu pre svojich pracovníkov, a Lekári bez hraníc, ktorých zdravotníci sa rozprávali s migrantmi.

Mimovládne organizácie by mali vzdelávať a pomáhať migrantom vo svojich krajinách, nie v Paname, povedal O. Ortega.

Bývalý riaditeľ SENAFRONT Panama Oriel Ortega hovorí pre The Epoch Times v Panama City, Panama, 22. februára 2024. (Bobby Sanchez pre The Epoch Times)

Podľa neho namiesto toho, aby masovú migráciu obmedzovali, ju naopak uľahčujú.

Medzinárodné organizácie dokonca podali na Panamu žalobu, v ktorej tvrdia, že porušuje ľudské práva, pretože zadržiava 2 500 migrantov z Haiti. O. Ortega však povedal, že migrantov zadržiavajú len „kvôli nebezpečným podmienkam“, ale bližšie to nešpecifikoval.

Hoci OSN pomáha migrantom už desaťročia, rozsah jej činnosti sa výrazne rozšíril v súvislosti s prudkým nárastom počtu nelegálnych prisťahovalcov, ktorí vstupujú do Spojených štátov.

Podľa vládnej databázy výdavkov bolo v roku 2023 OSN a ďalším agentúram pomáhajúcim migrantom poskytnutých takmer 1,3 miliardy dolárov z peňazí amerických daňových poplatníkov.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM), migračná zložka OSN, platí rozšírenie táborov vrátane táborov v blízkosti Darienskej priepasti, jedného v Lajas Blancas a ďalšieho nového zariadenia v blízkosti tábora Bajo Chiquito, povedal O. Ortega.

Podľa neho je na mimovládnych organizáciách, aby udržali svoje prevádzky. SENAFRONT, pohraničná hliadka Panamy, ktorej kedysi šéfoval, by tu podľa neho mala byť len kvôli bezpečnosti.

O. Ortega povedal, že presadzuje, aby mimovládne organizácie boli zodpovedné za „svoj vlastný problém, ktorý bol spôsobený globálnou migráciou“.

„SENAFRONT by nemal byť ten, kto všetko spracúva, navštevuje ich a stará sa o nich,“ povedal.

Panama sa podľa neho bezvýsledne pokúšala prinútiť vlády v Južnej Amerike, aby poskytovali osobné informácie o migrantoch, ktorí sa pohybujú po rôznych krajinách.

„Nemáme spoluprácu, pretože Globálny pakt nefunguje,“ povedal O. Ortega.

Podľa neho migranti utekajú kvôli problémom vo svojich krajinách, ako sú nestabilné vlády alebo činnosť kartelov.

„V centrálnych častiach kontinentu sa deje trojuholník vecí, ktoré vytláčajú ľudí z ich krajín, aby mohli migrovať do Spojených štátov,“ povedal.

Poznamenal, že masová migrácia už spôsobila problémy v mnohých krajinách vrátane Spojených štátov.

„Ako sme videli v New Yorku, do New Yorku prichádzajú zlí ľudia,“ povedal.

„A spôsobujú veľa škôd a veľa nepokojov vláde Spojených štátov amerických.“

IOM a HIAS nereagovali na žiadosti o rozhovor.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj