Pondelok 16. septembra, 2024
Charles Lieber (v strede) pred spoločným laboratóriom WUT-Harvard Joint Nano Key Laboratory v čínskom Wuhane v roku 2012 (Ministerstvo spravodlivosti USA)
» ,

Bývalý profesor Harvardu je odsúdený – pokuta za klamstvo o väzbách s Čínou

BOSTON – Bývalý významný vedec Harvardovej univerzity, ktorý bol usvedčený zo zatajovania svojich väzieb s čínskym štátnym programom na nábor talentov, bol odsúdený na dva roky podmienečného prepustenia a bolo mu nariadené zaplatiť viac ako 83 000 dolárov ako náhradu škody a pokutu.

Charles Lieber, ktorý v minulosti viedol katedru chémie a chemickej biológie na Harvarde, bol v decembri 2021 uznaný vinným zo šiestich trestných činov vrátane nepravdivých vyhlásení, dvoch prípadov podania nepravdivých daňových priznaní a dvoch prípadov zamlčania informácií o zahraničnom bankovom účte v Číne.

Odsúdili ho na dva dni väzenia, ktoré si odpykal po zatknutí a okrem toho musel zaplatiť pokutu 50 000 USD a náhradu škody vo výške 33 600 USD v prospech daňového úradu, ktorú Lieber zaplatil ešte pred vynesením rozsudku.

Naviac bude dva roky pod dohľadom, pričom prvých šesť mesiacov strávi v domácom väzení.

Lieberov advokát Marc Mukasey požiadal sudcu, aby jeho klienta ušetril odňatia slobody, pričom sa odvolával na desaťročný boj 64-ročného Liebera s rakovinou krvi. „Žil v neustálych bolestiach,“ povedal Mukasey súdu a dodal, že po dvoch dňoch vo väzení sa u Liebera pre jeho oslabenú imunitu objavila infekcia nôh. „Vo väzení bude ľahko podľahne chorobám.“

Charles Lieber na slávnostnom odovzdávaní cien v Knessete (izraelský parlament) v Jeruzaleme 13. mája 2012 (Menahem Kahana/AFP/Getty Images)

Americkí prokurátori žiadali vyšší trest zahŕňajúci tri mesiace odňatia slobody, jeden rok prepustenia pod dohľadom a pokutu 150 000 dolárov, ako aj 33 600 dolárov odškodného pre daňový úrad za daňové podvody, ktorých sa Lieber dopustil.

Právnik vo vládnych službách Jason Casey uviedol, že odporúčaný trest je vzhľadom na závažnosť trestných činov „výrazne pod hranicou normy“ a omilostený Lieber sa mohol vo federálnom väzení aj primerane liečiť.

To, čo Lieber urobil, znamenalo „dlhodobé závažné ignorovanie zákona“, povedal Casey na pojednávaní.

Odchádzajúc zo súdu v Bostone Mukasey povedal, že sú s rozhodnutím sudcu spokojní.

„Sme spokojní s tým, ako to dopadlo, spravodlivosti bolo učinené zadosť,“ povedal novinárom.

Rovnaký vzorec podvodov

Lieberov prípad patrí medzi najznámejšie prípady z už ukončeného programu Ministerstva spravodlivosti s názvom Čínska iniciatíva, ktorú Trumpova administratíva začala v roku 2018 s cieľom zabrzdiť ekonomickú špionáž z Číny.

Harvardský profesor, nanovedec, sa roky zapájal do čínskeho programu Tisíc talentov, ktorý režim v Pekingu využíva na lákanie svetových talentov na podporu vedeckého a hospodárskeho rozvoja krajiny, a to aj v čase, keď dostával milióny z federálnych zdrojov na prácu na citlivom americkom výskume.

V roku 2020 začali úrady vznášať voči nemu obvinenia a o dva roky vo februári v tichosti odišiel z Harvardu do dôchodku. Casey uviedol, že Lieber poberá takmer plný dôchodok, ktorý mu prináleži vzhľadom na jeho pozíciu.

Jeho zmluva z roku 2012 s Wuhanskou technickou univerzitou (štátna univerzita v centrálnej Číne pod priamou správou Ministerstva školstva) sľubovala mesačný plat až 50 000 dolárov.

Lieberove povinnosti zahŕňali vykonávanie spoločného výskumu, publikovanie prác pre školu a prijímanie študentov Wuhanskej univerzity vo svojom harvardskom laboratóriu. Bez konzultácie s Harvardovou univerzitou Lieber súhlasil aj so zriadením Spoločného laboratória WUT-Harvard Joint Nano Key Laboratory na čínskej univerzite, ako aj s prijatím funkcie spoluriaditeľa.

Lieber podľa súdnych dokumentov uskutočnil viacero ciest na čínsku školu v období od novembra 2012 do roku 2015, pričom zakaždým dostal až 20 000 dolárov v hotovosti v 100-dolárových bankovkách v hnedých balíkoch. Na bankový účet vedený na jeho meno tiež prichádzala rovnaká suma peňazí počas každej návštevy.

Charles Lieber (vľavo) a jeho právnik Marc Mukasey vychádzajú z budovy amerického súdu John Joseph Moakley v Bostone 26. apríla 2023. (Learner Liu/The Epoch Times)

Hoci samotná účasť na takomto programe nie je nezákonná, Casey povedal, že Lieber „zneužil dôveru“ školy a federálnych orgánov.

„Zámerne sa rozhodol opakovane klamať,“ povedal.

Liebera opísal ako „človeka ochotného klamať a podvádzať, aby ochránil to, na čom mu najviac záležalo – a to bola jeho kariéra“.

Rovnaká schéma sa opakovala v priebehu niekoľkých rokov a Lieber ako človek s „mimoriadnym intelektom a mimoriadnym vzdelaním“ bol plne schopný pochopiť nesprávnosť týchto činov, dodal Casey.

Lieber sa prokurátorom priznal, že hlavnou motiváciou jeho účasti na čínskom programe bola túžba získať Nobelovu cenu, uvádza sa v súdnom dokumente.

Lieber, ktorý mal počas celého pojednávania na tvári masku, povedal sudcovi, že chce vyjadriť svoje „úprimné ospravedlnenie a ľútosť za svoje činy“ vrátane – ako povedal v slzách – „zatiahnutia mojej matky do tejto situácie“ v poslednom mesiaci jej života.

Povedal, že jeho sústredenie sa na kariérny postup spôsobilo, že prehliadol niektoré záležitosti a urobil chyby.

„Sú to chyby, ktoré som urobil. A ľutujem ich a sľubujem, že sa už nebudú opakovať.“


Z pôvodného článku preložil Peter Petko.

Prečítajte si aj