Štvrtok 19. septembra, 2024
Bývalý prezident Poľskej republiky a nositeľ Nobelovej ceny Lech Walesa, december 2023 (Foto: Omar Marques/Getty Images)

Bývalý poľský prezident vyzýva USA, aby pomohli Rusom k demokracii

Podľa bývalého poľského prezidenta musia Spojené štáty viesť medzinárodný poriadok, aby pomohli reformovať a znovu začleniť Rusko do svetového spoločenstva.

Ak Spojené štáty v tejto chvíli nezastanú vedúcu úlohu, medzinárodný poriadok, ktorý pomohli vytvoriť, sa môže rozpadnúť, povedal Lech Walesa počas prednášky v think tanku Centrum pre strategické a medzinárodné štúdie 8. februára.

„Mnohé minulé civilizácie sa rozpadli, pretože niekde po ceste zabudli na vodcovstvo, a my ideme rovnakým smerom,“ povedal Lech Walesa.

„Osud však prisúdil Amerike úlohu lídra v týchto zmenách a Spojené štáty teraz nemôžu ustúpiť.“

Povedal, že Spojené štáty musia podporiť snahu Ukrajiny o demokratickú vládu, ale trvalý mier bude možný len vtedy, keď sa obyvatelia Ruska zapoja do reformy vlastnej vlády.

„Ukončme tento kruh,“ povedal L. Walesa. „Svet je krásny. Aj Rusko je krásne, ale keď je mierové. „Pomôžte Rusku byť mierumilovné. Ale nie pomocou tankov. Presvedčte ich. Nech si uvedomia, čo je potrebné urobiť.“

USA musia odstrániť dedičstvo komunizmu

Lech Walesa bol prvým poľským prezidentom, ktorý bol zvolený ľudovým hlasovaním potom, ako na konci studenej vojny viedol mierový odborový zväz Solidarita, aby ukončil komunistickú vládu.

S odkazom na komunistické mocnosti 20. storočia povedal, že sa snažil „zbúrať starý systém sveta“, ale že „štruktúry“ komunizmu pretrvávajú v Rusku pod vedením vodcu Vladimira Putina, ako aj v Číne a inde.

„No nezbúrali sme ho celý, pretože Rusko a Čína zostali,“ povedal L. Walesa, ktorý bol prezidentom v rokoch 1990 až 1995. „Ale to búranie bolo preto, aby sa mohlo postaviť niečo nové.“

L. Walesa povedal, že ruská agresia v posledných dvoch desaťročiach bola čiastočne spôsobená tým, že ruský ľud nikdy nedostal príležitosť skutočne reformovať svoj vládny systém a oslobodiť sa od tyranie.

„Teoreticky sa komunizmus môže zdať lepší,“ povedal. „Preto je veľa ľudí na Západe, ktorí naleteli  v komunizmu… On len vyzerá dobre. Ľudia však nevedia, že sa nedá realizovať. Preto hovorím, že ho treba odmietnuť.“

Naznačil, že úsilie vedené Spojenými štátmi, ktoré má čeliť „sovietskej“ agresii Ruska, zlyhá, ak sa nesústredí na mierovú pomoc ruskému ľudu pri reformovaní vlastnej vlády a dosiahnutí lepšieho spôsobu života.

„Ak nepomôžeme Sovietom zmeniť ich vlastný systém, budú po nás šliapať,“ povedal L. Walesa. „Ak to neurobíte a budete počúvať revolucionára, Rusko si pre vás príde.“

Spojené štáty a ich spojenci by preto mali podľa L. Walesu konať, aby nastolili poriadok a definitívne ukončili komunizmus a ním vytvorené politické štruktúry, ktoré pretrvávajú v Číne a Rusku.

„Rusko aj Čínu máme na dosah… Môžeme ich vziať do hrsti…Ak USA túto príležitosť nevyužijú, naši vnuci nám to nikdy neodpustia,“ povedal. 

Osveta dôležitejšia ako tanky

Napriek tvrdej rétorike L. Walesa zdôraznil, že trvalý mier s Ruskom nebude nikdy možný, ak sa Spojené štáty zamerajú len na vojenské víťazstvo.

Namiesto toho navrhol, aby spojenci a partneri Ukrajiny bojovali s propagandou zameranou na ruský ľud, aby sa dozvedeli, čo sa deje na Ukrajine a v ich vlastnej krajine. Tieto informácie je čoraz ťažšie získať prostredníctvom štátom cenzurovaných médií v Rusku.

Takéto úlohy by mohli napríklad zahŕňať masové kampane písania listov, povedal L. Walesa. Členovia medzinárodného spoločenstva by písali susedom státisícov Rusov, ktorí boli zabití alebo zranení v bojoch na Ukrajine, a pýtali by sa ich, za čo zomreli.

Ak sa zameriame na informovanie o pravdivých údajoch o ruských obetiach, poukážeme na korupciu Putinovho režimu a povzbudíme ruský ľud, aby sa opäť pripojil k medzinárodnému spoločenstvu, trvalý mier môže byť ešte podľa Walesu možný.

Poznamenal, že stále bude potrebná vojenská podpora, aby sa zabezpečilo, že Ukrajina nebude dobytá a demilitarizovaná, ale hlavné úsilie Spojených štátov by sa malo zamerať na mierovú pomoc Rusom pri prekonávaní a reformovaní ich vlastnej vlády.

„Samozrejme, musíte pokračovať v podpore vojenskej pomoci, pretože sa navzájom strieľajú,“ povedal Walesa.

„[Ale] venujte viac pozornosti silným propagandistickým riešeniam. Používajte mierové spôsoby.“

Varoval tiež pred vojnovými jastrabmi v Spojených štátoch a inde, ktorí považujú vojenské operácie za jediný prostriedok na dosiahnutie víťazstva. Alebo, čo je oveľa horšie, snažia sa takýto konflikt využiť na vlastný prospech.

„Obávam sa, že je tu niekto, kto chce tento problém riešiť len vojenskými spôsobmi. Chcú zarobiť na vojenských výdavkoch, ktoré by oslabili Rusko na ďalších 20 alebo 30 rokov, a potom by zarobili na obnove,“ povedal L. Walesa.

„Nemusí to byť tak, že USA platia svojimi dolármi za všetkých ostatných na svete. Musíte pripraviť riešenia tém, ktoré sú teraz dôležité, inak zničíme civilizáciu, v ktorej teraz žijeme.“

Vniesol do toho chvíľu ľahkovážnosti: „Ak nechcete viesť, dajte to nám… a my, Poľsko, budeme viesť.“

Vznik novej epochy

L. Walesa vyjadril obavy, že dlhý tieň komunizmu, z ktorého sa Poľsko tak ťažko vyslobodilo, bude naďalej vrhať na svet svoju temnotu.

V tejto súvislosti sa podelil o osobnú anekdotu o nenaplnenej ambícii, ktorú mal ako prvý postkomunistický prezident Poľska.

Walesa prezradil, že počas svojho pôsobenia vo funkcii prezidenta plánoval viesť úsilie o spoločný vstup Poľska, Ukrajiny a Bieloruska do NATO a Európskej únie, čím by sa upevnilo ich miesto v demokratickom a na pravidlách založenom poriadku.

Potom prehral svoju kampaň za znovuzvolenie. Poľsko skutočne vstúpilo do NATO a EÚ, ale Bielorusko postupne umožnilo, aby jeho vládu ovládla Moskva, zatiaľ čo Ukrajina zostala bez povšimnutia a nikdy nedosiahla plnú demokraciu a transparentnosť, akú má zvyšok Západu.

„Poľsko utieklo do NATO a Európskej únie. Ukrajina zostala pozadu,“ povedal Walesa.

„Myslím si, že ak by sa Poľsku nepodarilo vstúpiť do NATO a Európskej únie, Poľsko by dnes viedlo vojnu s Ruskom. … Ukrajina zaujala naše miesto.“

Hoci si myslí, že éra komunizmu a totality sa končí, národy sveta doteraz nedokázali poskytnúť vizionárske vedenie pre lepšiu budúcnosť, čím sa medzinárodný poriadok ocitol v stave neistoty, uviazol medzi epochami a nedokáže sa pohnúť vpred.

„Môžeme mať krásny svet,“ povedal Walesa, ak sa totalitné krajiny zreformujú a ich obyvatelia budú môcť dosiahnuť rovnakú úroveň rozvoja ako Západ.

Takáto éra mieru sa podľa neho môže skutočne začať len vtedy, ak sa ruskému ľudu pomôže stať sa plnohodnotnou súčasťou medzinárodného poriadku so slobodnou a demokratickou vládou.

Teraz, keď sa veľká časť sveta obrátila proti Putinovi, je podľa L. Walesu šanca zabezpečiť takúto budúcnosť na dosah ruky.

„Jedna epocha sa skončila, ale ďalšia sa ešte nezačala,“ povedal.

„Lepšia šanca už nikdy nebude. Nepremeškajte túto šancu.“

Prečítajte si aj