Štvrtok 19. septembra, 2024
Tibor Gašpar (Photo credit should read PETER LAZAR/AFP via Getty Images)

Bývalý policajný prezident Gašpar bol dnes zadržaný

Dnes v skorých ranných hodinách došlo k zatknutiu bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Jeho syn Pavol Gašpar a líder strany Smer-SD Robert Fico o tom informovali na svojich účtoch na sociálnej sieti. Portál Aktuality.sk tiež potvrdil túto udalosť prostredníctvom dvoch nezávislých zdrojov.

Pavol Gašpar spája otcovo zadržanie s blížiacimi sa parlamentnými voľbami. Podľa jeho názoru si NAKA a Úrad špeciálnej prokuratúry robia nadprácu, aby pomohli strane Progresívne Slovensko.

Predseda Smeru-SD rovnako poukázal na obe inštitúcie, ktoré sú podľa neho poplatné „politickému zadaniu zlikvidovať opozíciu“. Taktiež obvinil prezidentku Čaputovú a dočasného predsedu vlády Ódora v súčasnosti zodpovedného aj za riadenie Ministerstva vnútra.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa voči Ficovým obvineniam ostro ohradila: „Tvrdenie, že prezidentka dopredu vedela, či dokonca mala dať súhlas s akoukoľvek policajnou akciou, je ďalšie nehorázne klamstvo Roberta Fica. Zároveň chápem, že je pre neho nepredstaviteľné, že by polícia mohla fungovať bez politického riadenia či zasahovania do jednotlivých prípadov,“

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar sa rozhodol kandidovať za stranu Smer-SD v septembrových voľbách, pričom na kandidátke je navrhnutý na 9. mieste. Robert Fico v júni v relácii RTVS O 5 minút 12 naznačil, že Gašpar by mohol zastávať ministerský post.

„Tibor Gašpar má všetky predpoklady na to, aby v prípade, že Smer-SD bude súčasťou vlády, sa mohol uchádzať aj o významné exekutívne funkcie,“ povedal líder Smer-SD.

Druhým zadržaným je elitný policajt Stahl

Okrem Tibora Gašpara bol zadržaný aj Roman Stahl, vedúci vyšetrovaceho tím NAKA pre prípad Novinár, kvôli podozreniam z korupcie. Obvineným je tiež Norbert Bödör, avšak polícia ho nedokázala zadržať, pretože nebola schopná ho nájsť na jeho adrese.

Portál Startitup.sk informoval, že Tibor Gašpar, Norbert Bödör a Roman Stahl sú obvinení  „zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupcie“.

Konkrétne sa spomínajú kauzy Technopol, Váhostav a prípad spojený s Petrom Koščom. Tie všetky mali byť vyšetrované Romanom Stahlom „k spokojnosti svojich nadriadených, a za to mal dostávať finančnú odmenu“.

Hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová sa vyjadrila, že nebudú komentovať vec, v ktorej prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vykonáva dozor a kde momentálne policajti vykonávajú úkony.

Prečítajte si aj