Štvrtok 19. septembra, 2024
Zosnulý ruský generál Gennadij Židko (Autor: Mil.ru, CC BY 4.0)

Zomrel bývalý hlavný veliteľ ruských inváznych vojsk na Ukrajine, generál Genadij Židko

Po údajne dlhotrvajúcej chorobe zomrel v stredu 16. augusta vo veku 57 rokov ruský generálplukovník Genadij Židko. Židko velil ruským vojskám od mája do októbra 2022. Ruský generál prevzal velenie po generálovi Alexandrovi Dvornikovovi a sám bol v októbri 2022 nahradený generálom Sergejom Surovikinom.

Židko je už druhým ruským generálom, ktorý tento týždeň zomrel. Podľa Rádia Slobodná Európa v utorok zomrel vo veku 69 rokov na neznámu chorobu aj generálporučík Genadij Lopyrev, ktorý bol odsúdený na 10 rokov za korupciu a pôsobil vo Federálnej bezpečnostnej službe.

„Po dlhotrvajúcej chorobe zomrel v Moskve Hrdina Ruska, generálplukovník Gennadij Valerijevič Židko“, napísal na svojom poste sociálnej siete Telegram gubernátor Chabarovského kraja Michail Degťariov.

Informáciu priniesol denník Politico.

Generálplukovník pôsobil predtým v Sýrii, kde dostal v roku 2017 najvyššie ruské vyznamenanie Hrdina Ruska. Neskôr bol vymenovaný za veliteľa Východného vojenského okruhu. Od novembra 2021 bol námestníkom ministra obrany.

Zosnulý generál figuroval od 6. októbra 2022 na sankčnom zozname EÚ i ďalších krajín ako USA, Kanada, Austrália, Japonsko, Nový Zéland a Spojené kráľovstvo.

Prečítajte si aj