Piatok 13. septembra, 2024
Premiér Nového Južného Walesu Dominic Perrottet prichádza 21. januára 2022 do austrálskeho Sydney, kde sa konala aktualizácia programu Covid-19. (foto: Jenny Evans/Getty Images)

Bývalý austrálsky premiér Nového Južného Walesu priznal, že povinné očkovanie bolo chybou

Bývalý austrálsky premiér Nového Južného Walesu (NSW) Dominic Perrottet vo svojom rozlúčkovom prejave v parlamente priznal, že požiadavky na očkovanie Covid-19 boli chybou. Povedal, že hoci vakcíny mali obmedziť šírenie vírusu, ich vplyv na prenos bol obmedzený.

„Hoci sa nám nepodarilo všetko, myslím si, že sme mali viac úspechov ako neúspechov. A bez toho, aby sme sa zaoberali všetkými rozhodnutiami, ktoré sme prijali, považujem za dôležité zdôrazniť jednu chybu, ktorej sa dopustili vlády tu aj vo svete. Tou je prísne uplatňovanie požiadaviek na očkovanie,“ povedal Perrottet v zákonodarnom zhromaždení Nového Južného Walesu.

„Zdravotnícki úradníci a vlády konali so správnymi úmyslami, ale vzhľadom na to, že vplyv vakcín na prenos bol obmedzený, ako sa teraz všeobecne uznáva, zákon mal ponechať viac priestoru na rešpektovanie slobody.“

„Vakcíny zachránili životy, ale nemali byť povinné. Osobné rozhodnutia ľudí ich nemali stáť prácu,“ povedal.

„Keď som sa stal premiérom, zrušili sme očkovanie… ale malo sa to urobiť rýchlejšie. Ak sa pandémia zopakuje, musíme nájsť lepšiu rovnováhu, povzbudiť ľudí, aby konali, a zároveň chrániť ich základnú slobodu.“

Perrottet, ktorý má 12 detí, bol zvolený do parlamentu v roku 2011 potom, čo pracoval ako podnikový právnik a pôsobil ako predseda Mladých liberálov Nového Južného Walesu. Konzervatívny liberál Nového Južného Walesu sa v roku 2017 stal pokladníkom Nového Južného Walesu, pričom túto funkciu zastával až do októbra 2021, keď sa stal 46. premiérom Nového Južného Walesu.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj