Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Teejay / Pexels)

Bylinkový čaj: bezpečný a zdravý spôsob chudnutia (5 receptov)

Čaj je tradičný nápoj známy svojimi prírodnými, zdraviu prospešnými vlastnosťami a poslúži ako vynikajúci pomocník aj pri prirodzenom chudnutí.

Tradičná čínska medicína (TČM) ponúka celý rad bylinkových čajov vrátane čajov z výťažkov z lotosových listov, ktoré môžu pomôcť znížiť zadržiavanie vody, odbúrať prebytočný tuk a odstrániť hlieny a vlhkosť, čo v konečnom dôsledku vedie k zdravému chudnutiu a redukcii nežiaduceho brušného tuku.

V tradičnej čínskej medicíne sa za hlavné príčiny obezity považuje hlien a vlhkosť. Tieto látky sa hromadia ako nadbytočný odpad v dôsledku nerovnováhy v orgánoch. Patria k nim tukové bunky a patologické produkty ako vysoká hladina cholesterolu a cukru v krvi. Preto tradičná čínska medicína pri riešení obezity často začína reguláciou funkcií vnútorných orgánov s cieľom odstrániť škodlivé látky z tela.

V tomto článku predstavíme recepty niekoľkých účinných čajov na chudnutie.

1. Čaj na chudnutie: odstraňuje prebytočný brušný tuk

Ak máte postavu v tvare „jablka“, s nadváhou v hornej časti tela a prebytočným tukom okolo pása, zvážte možnosť vyskúšať čaj na chudnutie, ktorý obsahuje semená kasie, hlohu a mandarínkovú kôru.

Tradičná čínska medicína verí, že mnohé choroby sú spôsobené vonkajšími patogénnymi faktormi (vietor, chlad, teplo, sucho, vlhkosť a oheň). Keď do tela prenikne „vlhkosť“, môže viesť k dysfunkcii vnútorných orgánov, čo bráni vylučovaniu prebytočnej vlhkosti. To následne môže viesť k stavom, ako sú opuchy.

Semená kasie môžu odstrániť vnútornú suchosť a zmierniť vnútorné teplo, podporiť pohyb čriev a pomôcť telu vylúčiť prebytočnú vlhkosť a odpad. Preto by sa jedinci, ktorí majú pravidelnú stolicu, mali vyhnúť nadmernej konzumácii semien kasie, pretože to môže viesť k hnačke. Hloh môže stimulovať odbúravanie tukov, uvoľniť stagnáciu potravy a zlepšovať hladinu lipidov v krvi. Mandarínková kôra obsahuje prchavé oleje, ktoré môžu regulovať tráviace funkcie a rozháňať črevné plyny.

Pokyny na prípravu

Do filtračného vrecka vložte 15 g semien kasie (upravte podľa intenzity zápchy), 4 g listov hlohu 4g mandarínkovej kôry. Vrecko vložte do čajníka. Potom pridajte 600 mililitrov (asi 2,5 šálky) vriacej vody a pred konzumáciou nechajte 10 až 15 minút vylúhovať. Po vypití približne polovice môžete nálev doplniť horúcou vodou a vychutnávať si ho počas celého dňa, kým bylinky nestratia svoju chuť.

Odporúčanie: Ak chcete zvýšiť účinok spaľovania tukov, môžete čas lúhovania čaju využiť na 10-minútové cvičenie, napríklad cvičenia s činkami zamerané na hornú časť tela.

Upozornenie: Ľudia so žalúdočnými problémami alebo gastroezofageálnou refluxnou chorobou by sa mali vyhnúť pitiu tohto čaju, pretože hloh je bohatý na plody a kyselinu citrónovú, ktorá zvyšuje obsah žalúdočnej kyseliny a dráždi sliznicu žalúdka. Okrem toho by ho tehotné ženy mali konzumovať opatrne, pretože hloh má vlastnosti aktivujúce krv a odstraňujúce hromadenie krvi a jeho nadmerná konzumácia počas tehotenstva môže predstavovať riziko potratu alebo predčasného pôrodu. Tiež sa neodporúča piť tento čaj na prázdny žalúdok.

2. Telové povzbudenie proti opuchom: znižuje obezitu v dolnej časti tela

Ak máte „hruškovitú“ postavu, s nadváhou v dolnej časti tela, širokými bokmi a objemnými lýtkami, zvážte vyskúšanie tohto telového tonika, ktoré obsahuje pórnatku kokosovú, dangšen (pazvonček chĺpkatý) a ružu.

Pórnatka kokosová (Poria cocos) dokáže stimulovať slezinu, rozptýliť vlhkosť a zmierniť opuchy. Dangšen povzbudzuje čchi. V tradičnej čínskej medicíne možno pojem „čchi“ chápať ako „energiu“ alebo „životnú silu“, ktorá tvorí životnú podstatu ľudského tela. Táto energia prúdi celým telom a udržiava životné funkcie; choroby alebo iné stavy vznikajú pri nerovnováhe alebo nedostatku čchii v tele. Púčiky ruží môžu upokojiť pečeň, regulovať čchi, podporovať krvný obeh, odstraňovať hromadenie krvi, pomáhať pri metabolizme a zlepšovať zdravie pokožky.

Pokyny na prípravu

Do filtračného vrecka vložte 12 g pórnatky kokosovej, 3 g dangšenu a štyri až šesť púčikov ruží a vložte ich do čajníka. Potom pridajte 600 mililitrov (približne 2,5 šálky) vriacej vody a pred konzumáciou lúhujte 10 až 15 minút.

Podobne môžete pridať cviky na spodnú časť tela, napríklad drepy, aby ste zvýšili účinok spaľovania tukov. Pri drepoch sa zapájajú svaly, ako sú sedacie, hamstringy a brušné svaly. Keďže 60 až 70 % telesných svalov je sústredených v dolnej časti tela, drepy môžu účinne pomôcť pri spaľovaní tukov a chudnutí, najmä u osôb s obezitou a opuchmi v dolnej časti tela.

Odporúčanie: Vždy, keď je to možné, zvoľte si teplé nápoje a vyhnite sa studeným nápojom a dezertom. Je prospešné mať so sebou malú termosku, pretože pitie horúcej vody môže vaše telo zohriať zvnútra. To zasa zrýchli váš metabolizmus, čo vám umožní spáliť viac kalórií a pomôže vám udržať si zdravú postavu.

Upozornenie: Púčiky ruží majú vlastnosti aktivujúce krv a odstraňujúce hromadenie krvi, preto je tento čaj nevhodný pre tehotné ženy alebo tie, ktoré plánujú otehotnieť.

3. Čaj na prekrvenie a odbúravanie tukov: odstraňuje nečistoty z ciev

Tento čaj je vynikajúcou voľbou pre jednotlivcov, ktorí uprednostňujú zdravé chudnutie a zdravie srdcovo-cievneho systému. Medzi jeho hlavné zložky patrí hloh, ženšen nepravý (Panax notoginseng), púčiky ruže a chryzantéma.

Ženšen nepravý  dokáže podporiť krvný obeh, odstrániť hromadenie krvi, znížiť viscerálny tuk a pomáha pri odstraňovaní dlhodobo nahromadeného hlienu a vlhkosti. Púčiky ruží môžu upokojiť pečeňovú čchi. Chryzantéma môže vyživovať pečeň a rozjasňovať zrak a zároveň napomáha spaľovaniu tukov.

Ak je čchi alebo slezina (hlavný orgán spojený s produkciou čchi) slabá, telesné tekutiny sa nemôžu správne transportovať a transformovať a hromadí sa „vlhkosť“. Ak vlhkosť pretrváva dlhší čas, môže sa vyzrážať na „hlien“. Tradičná čínska medicína rieši chudnutie zásadným odstránením nahromadenej vlhkosti a hlienu.

Pokyny na prípravu

Umyte 10 g hlohu a 3 g ženšenu nepravého. Pridajte ich do približne 1,5 litra (niečo vyše 6 a ¼ šálky) vody a varte asi 30 minút, kým vám nezostane približne jedna miska tekutiny. Potom pridajte päť alebo šesť púčikov ruže a päť alebo šesť kvetov chryzantémy a pred konzumáciou varte ďalších 10 minút.

Odporúčanie: Na dosiahnutie optimálnych výsledkov pite tento čaj dva až trikrát týždenne.

Upozornenie: Púčiky ruží aj ženšenu nepravého majú vlastnosti aktivujúce krv a odstraňujúce hromadenie krvi, preto by ženy nemali tento čaj konzumovať počas menštruácie. Neodporúča sa ani ľuďom so žalúdočnými problémami alebo refluxom kyselín kvôli vysokej kyslosti hlohu.

4. Čaj z lotosových listov: znižuje hladinu cholesterolu a krvný tlak

Lotosové listy môžu znížiť hladinu lipidov v krvi, vďaka čomu sú prospešné pre obéznych jedincov s vysokou hladinou cholesterolu. Keď sa listy pripravia ako čaj, vytvoria na črevných stenách ochrannú bariéru, ktorá zabraňuje vstrebávaniu tukov v tele. Táto vlastnosť pomáha nielen pri znižovaní množstva tuku, ale pomáha aj pri znižovaní krvného tlaku.

Pokyny na prípravu

Vložte 15 až 20 g lotosových listov a 6 g listov zeleného čaju do vriacej vody a pred konzumáciou varte približne 15 minút.

Čaj z lotosových listov môže podporiť močenie a pomôcť znížiť hladinu lipidov. U osôb s opuchom tváre alebo nižšou produkciou moču môže pitie tohto čaju pred jedlom podporiť metabolizmus, napomôcť detoxikácii a pomôcť pri chudnutí.

Odporúčanie: vyhnite sa nadmernej konzumácii, pretože môže viesť k hnačke.

5. Aktívne uhlie z lotosových listov: starobylé tajomstvo chudnutia

Aktívne uhlie z lotosových listov, známe aj ako extrakt z lotosových listov, je charakteristickou zložkou známou svojou účinnosťou pri zlepšovaní trávenia, podpore chudnutia a odstraňovaní hlienov a vlhkosti.

Dai Sigong, slávny čínsky lekár z obdobia dynastie Ming, zdokumentoval účinnosť výťažkov z lotosových listov vo svojom slávnom diele „Zheng Zhi Yao Jue (證治要訣)“.  O aktívnom uhlí z lotosových listov, napísal toto: „Môže sa používať na liečbu opuchov spôsobených jangovou vodou. Spáľte a zakonzervujte lotosové listy, pomeľte ich na prášok, zmiešajte s ryžovou vodou a konzumujte. Konzumácia takto zuhoľnatených lotosových listov môže spôsobiť, že človek bude vyzerať štíhlo. Jednoduché užívanie aktívneho uhlia z lotosových listov môže pomôcť znížiť opuchy.“

Text jasne opisuje spôsob výroby a konzumácie aktívneho uhlia z lotosových listov a jeho prínos pri formovaní postavy a odstraňovaní prebytočnej vody.

Dlhodobá konzumácia aktívneho uhlia z lotosových listov prirodzene znižuje chuť na mastné jedlá a znižuje chuť do jedla, čím napomáha pri kontrole kalórií.

Pokyny na prípravu

Zmiešajte 5 až 15 g aktívneho uhlia z lotosových listov s ryžovou polievkou a konzumujte raz alebo dvakrát denne. Pokračujte v tomto režime jeden mesiac, aby ste dosiahli úbytok hmotnosti a znížili opuchy.

Niektoré bylinky uvedené v tomto článku možno nepoznáte, ale sú bežne dostupné v obchodoch so zdravou výživou a v ázijských obchodoch s potravinami. Je dôležité poznamenať, že liečebné metódy sa môžu líšiť v závislosti od jednotlivca. Konkrétny plán liečby konzultujte s odborníkom na zdravotnú starostlivosť.

Tento článok pôvodne vyšiel na stránke americkej redakcie Epoch Times.

Prečítajte si aj