
Bylinkárka odporúča 5 jarných byliniek na očistu tela – niektoré nájdete priamo za domom
Jar je tradične obdobím očisty, obnovy a rastu. Tieto silné, bežne dostupné rastliny pomáhajú telo detoxikovať a dodať mu novú energiu.
Na konci zimy, po mesiacoch strávených väčšinou vo vnútri s malým množstvom pohybu a častým prejedaním sa, si naše telo žiada obnovenie síl. Je čas na jarnú posilňujúcu kúru.
Jarné kúry sa skladajú z bylín, ktoré sú neodmysliteľne spojené s týmto obdobím. Patria medzi prvé rastliny, ktoré sa objavujú na jar, a pomáhajú nám prekonať únavu a stagnáciu, ktoré v nás zima často zanecháva.
Hoci by niektoré z týchto rastlín mohol niekto považovať za burinu, uznávaná bylinkárka, pedagogička a autorka Rosemary Gladstarová vraví, že môžu byť chutným a liečivým doplnkom nášho sezónneho jedálnička. Obsahujú veľké množstvo vitamínov a stopových minerálov a môžu slúžiť ako potravina, tak aj liek.
„Pomáhajú rozhýbať telo, dodať mu energiu a zároveň ho očistiť,“ hovorí Gladstarová. Navyše – s veľkou pravdepodobnosťou rastú priamo vo vašom okolí.

„Nie sú to žiadne vzácne alebo exotické rastliny z divočiny,“ hovorí Gladstarová. „Sú súčasťou nášho každodenného života.“
Ľudia po jarných bylinkách siahajú už tisícročia. Pre našich dávnych predkov predstavovali tieto na živiny bohaté rastliny vítaný zdroj čerstvej zelene po dlhých mesiacoch, kedy prežívali vďaka uskladneným potravinám.
V dnešnom svete moderných supermarketov, kde považujeme celoročný prísun čerstvého ovocia a zeleniny za samozrejmosť, je ľahké prehliadnuť týchto nenápadných poslov jari. „Vo vlastnej záhrade môžete nájsť množstvo týchto úžasných divokých rastlín, ktoré nás sprevádzali od nepamäti,“ dodáva Gladstarová.
Pŕhľava
Najobľúbenejšou jarnou bylinkou Rosemary Gladstarovej je pŕhľava dvojdomá. „Je to jedna z našich najbohatších rastlín na minerály. Obsahuje mimoriadne vysoké množstvo železa a má vysoký obsah bielkovín a vápnika. Tiež je mimoriadne bohatá na chlorofyl,“ uvádza.
Pŕhľavu možno nájsť po celý rok, ale Gladstarová odporúča zbierať ju na jar – v podobe čerstvých, mladých rastlín, ktoré sú jemné a chutné. Keď žihľava neskôr v sezóne vytvorí semená, jej listy stvrdnú.
Čo sa týka liečivých účinkov, Gladstarová hovorí, že pŕhľava môže pomôcť s celým radom ťažkostí – od kožných problémov až po poruchy reprodukčného zdravia. „Je to jedna zo základných bylín, ktorá sa používa na viaceré telesné systémy,“ vysvetľuje.
S prínosmi pŕhľavy však prichádza aj výzva: ako sa vyhnúť jej typickému pálivému účinku. Podľa Gladstarovej je pri zbere potrebná opatrnosť. „Pŕhľava má na stonke a spodnej strane listov drobné pichľavé chĺpky, ktoré môžu pri dotyku spôsobiť bolestivé podráždenie. Preto pri zbere a spracovaní čerstvej pŕhľavy vždy používajte ochranné rukavice,“ odporúča.

Nazbierané rastliny je potrebné pred konzumáciou mierne upraviť. Zvyčajne sa naparujú, sušia alebo drvia – tým sa neutralizuje kyselina mravčia v žihľave, ktorá spôsobuje jej typické pálenie.
Keď viete, ako s pŕhľavou bezpečne zaobchádzať, môžete ju do svojho jedálnička zaradiť niekoľkými spôsobmi. Listy sa dajú spariť v horúcej vode a pripraviť si z nich čaj alebo ich môžete pridať do polievky namiesto špenátu.
Ak hľadáte trochu kulinárskeho dobrodružstva, Gladstarová odporúča pripraviť si tzv. „nesto“ – pesto z pŕhľavy. „Je to výborné – ako liek, ktorý si naozaj chcete dať,“ hovorí.
Na rozdiel od bežnejších byliniek, pŕhľavu dvojdomú pravdepodobne nenájdete priamo vo vlastnej záhrade – jej bohatý rast by ju čoskoro zaplavil. Vydajte sa však k brehom riek alebo na okraj polí a s veľkou pravdepodobnosťou nájdete veľký porast vhodný na zber.

Púpava
V mnohých tradičných medicínskych systémoch sa s jarným obdobím spája práve pečeň. „Udržiavanie pečene v zdravom stave je mimoriadne dôležité,“ hovorí Gladstarová. „Je to orgán trávenia a premeny – všetko, čo zjeme, premieňa na energiu a rozvádza ju po celom tele.“
Väčšina jarných byliniek priaznivo pôsobí práve na tento často preťažovaný orgán, ale podľa Gladstarovej je púpava možno najlepším pečeňovým tonikom. Koreň púpavy používajú bylinkári pri problémoch súvisiacich s pečeňou – napríklad pri ich preťažení, zápche alebo kožných problémoch.
Listy púpavy pôsobia mierne močopudne a umožňujú telu zbavovať sa prebytočných tekutín. „Pomáha prečistiť celý močový systém,“ vysvetľuje Gladstarová.
Zatiaľ čo púpava je často považovaná za burinu na prímestských trávnikoch, v skutočnosti toho ponúka oveľa viac. Ak nebola ošetrená chemickými postrekmi, patrí podľa Gladstarovej k tomu najlepšiemu, čo môžeme pre svoje zdravie urobiť.

„Je to neuveriteľne zdravá rastlina – preto ju rôzne kultúry po celom svete využívajú už stáročia,“ dodáva Gladstarová. Odporúča listy jemne spariť a zmiešať ich s inými druhmi listovej zelene. „Listy púpavy sú horké, preto to zo začiatku nepreháňajte,“ upozorňuje.
„Jeden z mojich najobľúbenejších spôsobov prípravy je nazbierať mladé listy, krátko ich povariť a nechať ich cez noc marinovať v javorovo-balzamikovom dresingu. Ocot zmierni horkosť a javorový sirup vyváži chuť – je to skvelá príloha k akémukoľvek jedlu,“ dodáva.
Fialka
Popri púpave patrí fialka k druhým najmenej obľúbeným „nepozvaným hosťom“ na trávnikoch – aspoň podľa väčšiny majiteľov záhrad. Gladstarová však zdôrazňuje, že je to rastlinka výživná, upokojujúca a „veľmi chutná“.
„Samozrejme, nehovoríme o afrických fialkách, ktoré nie sú pravými fialkami. Hovoríme o divokých odrodách – a tých je veľa,“ vysvetľuje.

Podľa Gladstarovej sú najchutnejšie bežné záhradné fialky s fialovými alebo bielymi kvetmi. Hoci sú dnes často prehliadané, majú za sebou dlhú históriu využívania v kuchyni aj v ľudovom liečiteľstve. „Ženy kedysi kvety zbierali, kandizovali ich a používali ako dekoráciu na koláčoch.“
Hlavné prínosy fialiek sa skrývajú v listoch, ktoré môžno variť alebo jesť surové. „Často sa používajú v bylinných zmesiach na liečbu rakoviny, najmä rakoviny prsníka,“ dodáva.
Hviezdica
Hviezdica je ďalšou jarnou bylinkou, ktorá vám možno práve teraz rastie v záhrade – hoci si ju možno spočiatku ani nevšimnete. „Hviezdica je drobná a často sa ukrýva v tienistých kútoch záhrady, ale dokáže sa veľmi rýchlo rozrásť. Mnohí ľudia pri záhradníčení narazia na hustý koberec tejto krásnej rastliny,“ opisuje Gladstarová.

Podobne ako iné jarné bylinky, aj hviezdica je veľmi výživná a má príjemnú štruktúru aj chuť. V niektorých európskych krajinách sa teší použitiu ako prvej jarnej šalátovej zeleniny. Môže sa však aj krátko povariť. Akonáhle rastlina vytvorí semená, stáva sa príliš vláknitou a tvrdou na konzumáciu.
Podľa Gladstarovej má hviezdica aj upokojujúci, slizovitý charakter, vďaka ktorému sa hodí pri rôznych zdravotných ťažkostiach – vnútorných aj vonkajších. Je prospešná aj pre močový systém. „Veľmi dobre pôsobí napríklad na podráždené tkanivá,“ dodáva Gladstarová.
Lopúch
Lopúch pravdepodobne nenájdete vo svojej záhrade, ale určite naň narazíte na poli alebo v priekope v okolí. Rastie v každom štáte USA a je rozšírený aj v Kanade, Európe a Ázii.
Spoznáte ho podľa veľkých listov, ale jeho najvýraznejším znakom sú háčiky – semenné úbory, ktoré sa pri dotyku rastliny ľahko zachytia o oblečenie. Práve tieto lepkavé „guľôčky“ inšpirovali vývoj suchého zipsu.
Hodnotou pre kuchyňu a ľudové liečiteľstvo je však predovšetkým koreň. „V Japonsku sa lopúch nenecháva voľne rásť – pestuje sa cielene,“ hovorí Gladstarová.
Zmienila sa napríklad o tradičnom japonskom recepte na lopúch – známom ako „gobo“. Nastrúhaný koreň sa krátko povarí a zmieša s praženým sezamovým olejom a čiernym sezamom. Môže sa tiež nakladať.


Možno si pri konzumácii tejto liečivej rastliny ani neuvedomíte, že jete liečivú rastlinu. „Vždy bol považovaný za krvné tonikum alebo prostriedok na čistenie krvi. Na rozdiel od iných jarných byliniek však nie je horký – má sladkú chuť,“ vysvetľuje Gladstarová.
Rovnako ako pri iných jarných rastlinách je dôležité zvoliť si správny čas zberu, ak si chcete lopúch naozaj vychutnať. „Na jar je koreň ešte mäkký. Akonáhle však rastlina vytvorí vysokú stonku so semenami, koreň zdrevnatie a už sa nedá dobre využiť,“ upozorňuje Gladstarová.
Pôvodný článok
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK