Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Dominik Kuhn / Unsplash)
,

Budú majitelia bytov doplácať pri ročnom zúčtovaní za teplo?

Približne 15 % bytov si priplatí za teplo. Od 1.1. 2023 vyšla v platnosť vyhláška č. 503/2022 Zb. z. vydaná Ministerstvom hospodárstva SR. Ministerstvo upravilo pôvodnú vyhlášku zmenou výpočtu ceny tepla v bytových domoch. Spotrebitelia zmenu pocítia až v ročnom zúčtovaní v máji roku 2024.

Podľa tejto vyhlášky by mali ušetriť najmä rohové či krajné byty, ktoré vykurovaním nedobrovoľne vykurujú aj najbližších susedov. Negatívne sa to dotkne hlavne neobývaných bytov, poloprázdnych bytov a bytov, ktoré extrémne šetria na kúrení.

Výpočet ceny tepla ovplyvňujú dve zložky, základná zložka, ktorá závisí od veľkosti bytu a spotrebná zložka, ktorú určujú hodnoty na meradlách radiátorov.

Predpokladá sa, že správcovia budú musieť meniť prepočet základnej zložky a spotrebnej zložky u takmer 45–55 % bytových domov. Rozpočítavanie nákladov sa v týchto domoch výraznejšie dotkne 25 % až 35 % majiteľov bytov. 

Vyhláška teda stanovuje základnú zložku minimálne na úrovni 30 % a zároveň určuje, že byt s najvyššími nákladmi na teplo môže zaplatiť maximálne 2,5 násobok nákladov bytu s najnižšími nákladmi. Ak to tak nie je, potom sa musí zmeniť podiel základnej zložky a náklady sa musia rozpočítať znova.

Doteraz to bolo tak, že základná zložka tvorila 60 % a spotrebná zložka 40 % z celkových nákladov za množstvo dodaného tepla na vykurovanie, ak sa však vlastníci bytov a nebytových priestorov nedohodli inak. 

Tento nový systém je podľa odborníkov spravodlivejší, pretože za teplo si viac priplatia majitelia neobývaných či poloprázdnych bytov, resp. aj tí, ktorí  extrémne šetria na kúrení a využívajú teplo z okolitých bytov.

„Mnohé správcovské spoločnosti už v lete prepočítali, ako sa táto vyhláška dotkne ich zákazníkov a podľa toho im už upravili zálohové platby za teplo. No väčšina tak stále neurobila, a tak budú mnohé domácnosti v máji 2024 pri vyúčtovaní nepríjemne prekvapené. Odporúčame preto preventívne vopred majiteľov bytov o tejto zmene informovať”, dodal pre Spoločnosť ochrany spotrebiteľa Mgr. Michal Kundrat, odborník na energie v domácnostiach.

Ministerstvo hospodárstva sa však k tejto vyhláške vyjadrilo,  že slovenské domácnosti nebudú za plyn platiť viac ako v minulom roku a ministerstvo má pripravené všetky potrebné kroky na to, aby vláda už na prvom decembrovom rokovaní schválila nariadenia, ktoré budú garantovať slovenským domácnostiam stabilné ceny plynu.

 „Stabilné ceny elektriny a plynu pre domácnosti boli prioritou celej vlády. Preto sme spoločne s ministerstvom financií, predsedom vlády a predsedom parlamentu vyrokovali riešenie, ktoré vláda bude môcť už o týždeň predstaviť. Považujem za veľmi neštandardné, že sú slovenské domácnosti dnes zbytočne stresované rozhodnutiami, ktoré reálne nevstúpia do platnosti. Ľudia nemusia mať obavy, dodržíme sľuby ktoré sme dali pred voľbami a ceny energií neporastúuviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková na sociálnej sieti.

Prečítajte si aj