Štvrtok 19. septembra, 2024
Budova parlamentu v Budapešti, Maďarsko. (Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP via Getty Images)
»

V centre Budapešti bude zakázaný krátkodobý prenájom typu Airbnb

Obyvatelia jednej z častí maďarskej Budapešti tesne odhlasovali zákaz krátkodobých prenájmov v štýle Airbnb, a to od roku 2026. Rozhodnutie, ktoré by mohlo mať významné dôsledky na trh s bývaním v maďarskom hlavnom meste, jednej z hlavných turistických destinácií Európy, bolo prijaté 16. septembra.

Výsledky zverejnené na webovej stránke šiesteho budapeštianskeho obvodu ukázali, že zákaz podporilo 54 % voličov pri 20,5 %-nej účasti, ktorá bola podľa obvodu výrazne vyššia ako pri iných miestnych iniciatívach.

Šiesty obvod s názvom Terezvaros, čo v preklade znamená mesto Tereza, je mimoriadne obľúbený u turistov vďaka svojej centrálnej polohe a nočnému životu. Nachádza sa tu aj najhonosnejšia mestská ulica, Andrássyho trieda, ktorá bola v roku 2002 vyhlásená za svetové dedičstvo UNESCO.

Z údajov Eurostatu vyplýva, že v roku 2023 bolo prostredníctvom online platforiem Airbnb, Booking.com, Expedia Group a Tripadvisor rezervovaných takmer 719 miliónov nocí strávených hosťami v Európskej únii, pričom Paríž s viac ako 19 miliónmi nocí vedie medzi hlavnými mestami EÚ. V strednej Európe bola najobľúbenejšou destináciou pre krátkodobé pobyty Budapešť s 6,7 milióna prenocovaní hostí – pred Viedňou, Prahou a poľskými mestami Varšava a Krakov.

„Väčšina hlasov ÁNO signalizuje, že obyvatelia štvrte si viac cenia pokoj svojho domova ako ušlé príjmy,“ uviedla miestna rada vo vyhlásení. Starosta šiesteho obvodu Tamas Soproni uviedol, že popularita mesta medzi turistami oprávňuje pýtať sa miestnych obyvateľov na vplyv krátkodobých pobytov na dostupnosť bývania a kvalitu života.

Odporcovia zákazu tvrdili, že by to zasiahlo príjmy nielen prenajímateľov apartmánov, ale aj kaviarní a reštaurácií, ktoré sa vo veľkej miere starajú o zahraničných turistov v tejto oblasti.

Výsledok hlasovania by mohol mať širšie dôsledky, keďže Orbánova vláda zvažuje celoštátnu reguláciu krátkodobých prenájmov, ktoré minister hospodárstva obviňuje z toho, že prispievajú k zvyšovaniu cien nehnuteľností a nedostatku bytov v Maďarsku.

Internetová stránka o nehnuteľnostiach ingatlan.com minulý týždeň uviedla, že ponuka luxusných bytov na predaj v šiestom okrese sa za posledný mesiac zvýšila o takmer 3 %, pričom 1 % pokles cien je možným dôsledkom výsledku hlasovania.

Tento krok nasleduje po rastúcich obavách z nadmerného turizmu na celom kontinente počas tohto leta. Španielska Barcelona tento rok obmedzila počet ponúkaných krátkodobých prenájmov a starosta katalánskeho hlavného mesta prisľúbil, že ich do roku 2028 úplne zruší. Mesto zažilo veľký odpor miestnych obyvateľov, pričom na niektorých demonštráciách ľudia skandovali: „Turisti choďte domov.“

Grécko plánuje zaviesť poplatok 20 eur pre návštevníkov výletných lodí na ostrovoch Santorini a Mykonos počas hlavnej letnej sezóny. Atény tiež plánujú regulovať počet výletných lodí, ktoré súčasne priplávajú do určitých destinácií. Stredomorská krajina chce zvýšiť daň z krátkodobých prenájmov a zakázať nové licencie na takéto prenájmy v centre Atén s cieľom zvýšiť bytový fond pre stálych obyvateľov.

V apríli začali talianske Benátky vyberať od návštevníkov vstupné vo výške 5 eur na deň pre tých, ktorí sa zdržia len jeden deň a prídu medzi 8.30 a 16.00 hod. Turisti, ktorí prenocujú v benátskych hoteloch, sú od poplatku oslobodení, ale aj tak sa musia zaregistrovať online a získať kód, ktorý im umožní prejsť kontrolnými stanovišťami a náhodnými kontrolami miestnych úradníkov.

V hlavnom meste Škótska Edinburghu úradníci schválili návrh, aby sa od hostí v hoteloch, penziónoch, ubytovniach a prázdninových prenájmoch vrátane Airbnb vyberal turistický poplatok za noc vo výške 5 % z ceny ubytovania.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj