Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (KATRIN BOLOVTSOVA / Pexels)

Buď muž alebo žena – britský súd odmietol uznať nebinárne pohlavie

Američan žijúci v Spojenom kráľovstve neuspel so svojou snahou využiť Európsky dohovor o ľudských právach (EDĽP) na zmenu právnych predpisov Spojeného kráľovstva tak, aby boli v súlade s kalifornskou politikou a umožnili mu právne uznanie „nebinárneho“ pohlavia.

Žalobca, v rozsudku identifikovaný len mužským menom Ryan Castellucci, pracuje v odvetví kybernetickej bezpečnosti a do Spojeného kráľovstva prišiel žiť v roku 2019. Tvrdil, že zákony Spojeného kráľovstva porušili jeho ľudské práva tým, že mu neudelili osvedčenie o uznaní pohlavia (Gender Recognition Certificate – GRC), ktoré by uznalo jeho pohlavie ako „nebinárne“.

Vo svojom domovskom štáte Kalifornia mal Castellucci povolené mať v pase uvedené svoje pohlavie ako „X“ a svoj prípad obhajoval proti vláde Spojeného kráľovstva s odôvodnením, že rovnaké práva by mal mať aj v Spojenom kráľovstve.

Sťažovateľ využil článok 14 Európskeho dohovoru o ľudských právach a obrátil sa na Najvyšší súd po tom, ako ministerka pre ženy a rovné príležitosti Kemi Badenochová v roku 2022 zablokovala jeho žiadosť a rozhodla, že GRC možno použiť len na zmenu pohlavia z mužského na ženské alebo z ženského na mužské.

V rozsudku, ktorý vyniesol Najvyšší súd, sa sťažovateľ v celom texte označuje ním preferovanými zámenami „oni/ony“.

Keď Castellucci v roku 2022 požiadal o GRC, bolo mu povedané, že pohlavie sa v právnom systéme Spojeného kráľovstva považuje za binárne a že pohlavie X ešte nie je v krajine uznané, takže mu môže byť udelené len GRC pre „ženu“, teda opačné pohlavie, než má on sám.

Castellucci využil výzvu na fundraisingovej platforme Crowd Justice na získanie finančných prostriedkov na zaplatenie svojich právnych nákladov. Podarilo sa mu vyzbierať 72 000 libier (takmer 84 000 eur) z cieľovej sumy 134 000 libier (približne 156 000 eur).

Pred pojednávaním v decembri minulého roka Američan na svojej crowdfundingovej stránke uviedol, že vždy cítil, že jeho osobnosť sa skladá z mužských aj ženských prvkov, a neuznával, že ľudia sú buď muži, alebo ženy.

Právnici žalobcu argumentovali, že mnohé krajiny a štáty na celom svete právne uznávajú pojem „nebinárneho“ pohlavia a že jeho zamietnutie by mohlo potenciálne spôsobiť problémy pri cezhraničnom cestovaní.

Vládni právnici úspešne argumentovali, že pohlavie sa podľa práva Spojeného kráľovstva považuje za binárne z viacerých dôvodov. Nároky alebo práva sa môžu líšiť v závislosti od pohlavia osoby, napríklad v súvislosti s vekom odchodu do dôchodku, a existujú trestné činy, ktoré možno spáchať len na osobách určitého pohlavia, napríklad mrzačenie ženských pohlavných orgánov.

Zákon predpokladá, že len žena môže rodiť alebo byť matkou, čo je dôležité pre práva matiek, argumentovala vláda a zdôraznila, že pohlavie je dôležitým faktorom pri poskytovaní služieb verejného sektora, ako sú väznice, zdravotná starostlivosť, útulky pre obete domáceho násilia a krízové centrá pre obete znásilnenia.

Sudcovia síce Castellucciho žalobu zamietli, ale dali mu možnosť odvolať sa pomocou súdneho preskúmania.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj