Streda 18. septembra, 2024
Migranti idú autobusom z utečeneckého tábora priamo na maďarské hranice, keď prichádzajú ďalší migranti od srbských hraníc 22. septembra 2015 v Opatovci, Chorvátsko. (Foto: David Ramos/Getty Images)
»

Bruselský primátor vyzval na nevpustenie maďarských autobusov s migrantmi do Belgicka

Primátor Bruselu Philippe Close nazval krok Maďarska, že bude posielať ilegálnych migrantov do Bruselu, za provokáciu a vyzval belgickú vládu, aby autobusy so žiadateľmi zastavila na hraniciach.

Maďarský námestník ministra vnútra Rétvári Bence na tlačovej konferencii minulý piatok uviedol, že ak chce Európska únia nútiť Maďarsko, aby nelegálni migranti prekročili jeho hranice, Budapešť týmto ľuďom ponúkne „dobrovoľnú, bezplatnú, jednosmernú cestu do Bruselu“.

Potvrdil tak „vyhrážku“ šéfa kancelárie maďarskej vlády Gergelyho Gulyasa, ktorý 22. augusta vyhlásil, že krajina ponúkne migrantom „jednosmerný lístok do Bruselu.“ Reagoval tým na rozsudok Európskeho súdneho dvora, podľa ktorého musí Maďarsko zaplatiť pokutu 200 miliónov eur plus penále jeden milión eur za každý deň omeškania za to, že jeho migračná politika nezodpovedá spoločnej azylovej politike EÚ.

V súčasnosti môžu žiadatelia o azyl v Maďarsku podať žiadosť iba na veľvyslanectvo v srbskom Belehrade alebo ukrajinskom Kyjeve, zatiaľ čo európske predpisy umožňujú žiadať o azyl až na území EÚ. Maďarsku sa týmto opatrením podarilo znížiť počet žiadateľov o azyl na európske minimum 30 osôb, zároveň však rozpor s európskou legislatívou viedol k súdnym žalobám a následnej pokute.

Primátor Bruselu Close napísal na svojom profile na X, že maďarská vláda sa nezdráha provokovať, a vyzval belgického premiéra Alexandera de Croa a ministerku vnútra Annelies Verlindenovú, aby takéto autobusy zastavili na hraniciach. „Ako dlho budeme tolerovať provokácie krajiny, ktorú dotujeme?“ uviedol aj na svojom profile.

Maďarské vyjadrenia okomentovala aj belgická vládna splnomocnenkyňa pre azyl a migráciu Nicole de Moorová. „Ako členský štát Európskej únie potrebujeme spolupracovať na spravodlivej, humánnej a účinnej migračnej politike. Jednostranné prenášanie zodpovednosti prostredníctvom vyhrážok tohto druhu podkopáva solidaritu a spoluprácu v únii,“ uviedla podľa Euractivu politička v tlačovom vyhlásení z 9. septembra.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj