Pondelok 16. septembra, 2024
Štátny tajomník pre zdravotníctvo a sociálnu starostlivosť Steve Barclay odchádza po zasadnutí vlády na Downing Street 12. septembra 2023 v Londýne v Anglicku.(Foto: Peter Nicholls/Getty Images)
»

Britská vláda oznámila ukončenie pro-transrodových politík v zdravotníctve

Britský minister zdravotníctva oznámil, že pripravuje spôsoby, ako zabrániť mužom identifikujúcim sa ako ženy využívať ženské oddelenia v nemocniciach. Ministerka vnútra tiež oznámila, že sexuálni delikventi si nebudú môcť zmeniť pohlavie.

Obaja vládni politici prezentovali svoje postoje na konferencii Konzervatívnej strany, ktorá prebieha od 1. septembra do dnešného dňa. Konzervatívna strana je v súčasnosti v Spojenom kráľovstve pri moci, ale na budúci rok sa očakávajú parlamentné voľby. Hoci presný termín volieb ešte nie je známy, toryovia sa už teraz snažia splniť požiadavky, ktoré od nich voliči očakávajú.

Minister zdravotníctva Steve Barclay vo svojom utorkovom prejave uviedol, že má v úmysle riešiť sťažnosti voči biologickým mužom využívajúcim nemocničné oddelenia určené pre biologické ženy. Zmena by znamenala, že trans ženy, t. j. muži identifikujúci sa ako ženy by mohli využívať len oddelenia určené len pre mužov.

Potvrdil tiež, že pacienti majú právo na to, aby im intímnu starostlivosť poskytoval príslušník rovnakého pohlavia.

„Po konzultáciách, ktoré sa uskutočnia koncom tohto roka, zmeníme stanovy NHS (Národnej zdravotnej služby), aby sme zabezpečili rešpektovanie súkromia, dôstojnosti a bezpečnosti všetkých pacientov, uznali dôležitosť rôznych biologických potrieb a chránili práva žien.“

Opätovné zavedenie správnej terminológie

Odstraňujú sa dokonca aj politicky korektné termíny na webových stránkach o zdraví. Barclay potvrdil, že na webových stránkach NHS sa teraz o ženských zdravotných problémoch (ako napr. rakovina krčka maternice alebo menopauza) v plnej miere obnovil „rodovo špecifický jazyk“.

Zásah ministra prišiel približne rok po tom, čo NHS odstránila z webových stránok informujúcich o ženských ochoreniach slovo „ženy“ a nahradila ho výrazmi ako „ľudia s vagínou“. Inkluzívny jazyk bol zavedený napríklad na stránkach o rakovine krčka maternice, menopauze a tehotenstve.

Minister Barclay označil tieto zmeny za neprijateľné: „Potrebujeme zdravý prístup k otázkam pohlavia a rovnosti v NHS. Preto dnes oznamujem návrhy na jasnejšie práva pre pacientov.“

„A dnes môžem potvrdiť, že na stránky zdravotných online poradní o rakovine krčka maternice a vaječníkov a menopauze sa už v plnej miere vrátil jazyk vyjadrujúci pohlavie.“

Na webovej stránke sa menopauza predtým opisovala ako stav, „keď žena prestane menštruovať a už nie je schopná prirodzene otehotnieť“. V máji 2022 NHS zmenila opis tak, aby bol rodovo neutrálny: „Menopauza je stav, keď sa vám zastaví menštruácia v dôsledku nižšej hladiny hormónov.“

Zdravotnícki pracovníci sa na jar tohto roku sťažovali na NHS kvôli nejasnému vyjadrovaniu o ženských chorobách a vyzvali vedenie zdravotníckeho systému, aby opäť začalo používať termín „žena/ženy“. CAN-SG (Klinická poradná sieť pre pohlavia) ako multidisciplinárna komunita lekárov uviedla, že je znepokojená zmenami na webovej stránke NHS, z ktorej „zmizla presná a úctivá terminológia o zdraví žien“. Skupina lekárov v otvorenom liste uviedla, že odstránenie rodového jazyka v komunikácii o zdraví je diskriminačné, „poškodzuje ženy a podkopáva výsledky v oblasti zdravia“.

Zákaz zmeny pohlavia pre sexuálnych delikventov

Ministerka vnútra Suella Bravermanová sa na konferencii Konzervatívnej strany v Manchestri zaviazala, že v snahe zlepšiť predpisy o registri sexuálnych delikventov zakáže sexuálnym delikventom zmeniť si meno alebo pohlavie.

V súčasnosti musia páchatelia sexuálnych trestných činov informovať o zmene svojho mena miestnu políciu do troch dní, ale niektorí z nich využili medzeru v zákone a vyhli sa nahláseniu.

„Zavedieme právne predpisy, ktoré zabránia registrovaným páchateľom sexuálnych trestných činov meniť svoju identitu. Budeme pracovať na posilnení kontrol, aby sme mohli zachytiť nepriznané zmeny identity,“ povedala Bravermanová a dodala: „Niečo vám poviem, je mi jedno, či si niekto myslí, že to porušuje jeho ľudské práva. Je načase, aby sme sa menej starali o práva sexuálnych delikventov a viac o práva obetí.“

V súvislosti s právami transsexuálov v zdravotníctve ministerka vnútra už skôr uviedla, že „transsexuálne ženy nemajú miesto na ženských oddeleniach ani v žiadnom bezpečnom priestore týkajúcom sa biologických žien“.

Podpora verejnosti

Matt Goodwin, profesor politiky na Univerzite v Kente, zdôraznil pre denník The Epoch Times zhodu medzi názormi ministerky Bravermanovej a priemerného voliča, najmä v otázkach, ako je imigrácia a identita.

„Ako ukazujú nedávne prieskumy verejnej mienky, v otázkach, ako je prisťahovalectvo a identita, je Suella Bravermanová často oveľa bližšie k názorom priemerného voliča, než by si jej kritici mohli myslieť,“ vysvetlil profesor Goodwin.

„Len minulý týždeň 66 % všetkých voličov podporilo jej tvrdenie, že imigrácia predstavuje existenčnú hrozbu pre Západ, zatiaľ čo veľká časť krajiny, ako ukazujú najnovšie údaje z British Social Attitudes (každoročný štatistický prieskum vo Veľkej Británii), je znechutená neúnavnou posadnutosťou právami transsexuálov,“ napísal akademik pre Epoch Times.

Prečítajte si aj