Piatok 20. septembra, 2024
Brezno, po búrke. (Zdroj: FB / This Is Slovakia)

Silná búrka v Brezne lámala stromy, ničila strechy a rozbíjala okná (+Foto/Video)

Horehroním sa v pondelok večer prehnala silná smršť, ktorá v Brezne a okolí lámala stromy, ničila strechy a rozbíjala okná na domoch. Ako uviedol primátor Brezna Tomáš Abel na sociálnej sieti, stačilo 15 minút a padali krúpy, aké si nepamätá. Banskobystrická regionálna správa ciest (BBRSC) v tejto súvislosti upozorňuje, že priechod Zadné Halny – Mýto pod Ďumbierom bude do utorka (9. 7.) uzavretý.

„Mestská polícia už monitoruje škody po búrke. Naši dobrovoľní aj štátni hasiči a Technické služby Brezno odstránia polámané stromy a časť škôd. Porozbíjalo viaceré okná na domoch, tiež dve okná na mestskom úrade, sú poškodené mnohé autá. Pomáhame so strechami domov, avšak techniku máme obmedzenú, aj čo sa týka plachiet na zakrývanie striech,“ priblížil Abel.

Brezno (Zdroj: FB / This Is Slovakia)

BBRSC vyzvala na sociálnej sieti obyvateľov, aby jej nahlásili mimoriadne situácie na komunikáciách I., II. a III. triedy, na ktorých krajskí cestári vykonávajú údržbu.

„Sme v kontakte s primátorom Brezna a sme pripravení pomôcť aj v meste, ak bude treba. Aktuálne naši zamestnanci monitorujú zverené komunikácie,“ uviedla BBRSC.

Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) Brezno informovala, že silná prietrž mračien zanechala spúšť aj na ich fare. „Na fare krúpy rozbili väčšinu okien na troch svetlíkoch, tri okná na kostole a jeden okenný rám. Voda zničila omietky na schodisku na fare. Zničené sú tiež stromy a komplet celá úroda ovocia a zeleniny,“ priblížila na sociálnej sieti.

Obec Mníšek nad Hnilcom vyhlásila v dôsledku búrky mimoriadnu situáciu

Obec Mníšek nad Hnilcom v okrese Gelnica po pondelkovej (8. 7.) búrke vyhlásila mimoriadnu situáciu. Uviedol to starosta Ľudovít Kujnisch s tým, že pracujú na odstránení škôd, ktoré spôsobila.

Prudký lejak s vetrom zasiahol obec v pondelok popoludní. Mimoriadnu situáciu vyhlásili o 21.00 h po zasadnutí krízového štábu, kde zhrnuli dovtedy známe škody.

„Jednu miestnu komunikáciu máme úplne zničenú. V zasiahnutej časti sú zničené aj všetky priepusty k rodinným domom. Naši dobrovoľní hasiči odčerpávajú vodu a vynášajú blato z dvorov a pivníc – v niektorých prípadoch aj z obytných priestorov. Došlo i k poškodeniu strechy jedného z rodinných domov,“ uviedol s tým, že došlo tiež k odtrhnutiu plynovej prípojky a prerušeniu dodávky elektriny.

Postupne zisťujú ďalšie škody, ktoré vznikli aj v extraviláne obce. Podľa neho je napríklad úplne neprejazdná spevnená prístupová cesta k vodojemom.

„Práce prebiehajú aj na železničnej trati. Doprava v úseku Červená Skala – Margecany je prerušená, trať podmylo. Technika je už na mieste a tvrdo sa pracuje,“ spresnil.

Zranenia v súvislosti s búrkou obec neeviduje. „Nikomu sa našťastie nič nestalo, aj keď v niektorých prípadoch to už bolo veľmi vážne,“ doplnil starosta.

Slovenskí hasiči v súvislosti s búrkami zasahovali 44-krát

Slovenskí hasiči spolu s dobrovoľnými hasičskými zbormi miest a obcí zasahovali v pondelok (8. 7.) v súvislosti s búrkami celkovo 44-krát. Nepriaznivé počasie zasiahlo územie Banskobystrického, Žilinského a Košického kraja. Najhoršia situácia bola v Banskobystrickom kraji. Informuje o tom Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) na sociálnej sieti.

„Pomoc profesionálnych a dobrovoľných hasičov bola potrebná najmä pri odstraňovaní popadaných a naklonených stromov z cestných komunikácií, zabezpečovaní budov po poškodení striech a odčerpávaní vody zo zaplavených domov, pivníc a miestnych komunikácií,“ približuje HaZZ.

V Banskobystrickom kraji si búrky vyžiadali celkovo 25 výjazdov. V teréne zasahovalo 18 príslušníkov HaZZ so siedmimi kusmi techniky a 19 dobrovoľných hasičov s piatimi kusmi techniky.

V Žilinskom kraji mali hasiči 11 výjazdov. V teréne zasahovalo 15 príslušníkov HaZZ a 15 dobrovoľných hasičov, nasadených bolo desať kusov techniky. V Košickom kraji bolo potrebných osem výjazdov, pri ktorých zasahovalo 44 príslušníkov HaZZ a dobrovoľných hasičov s 13 kusmi techniky.

Brezno: Hasiči sa po smršti nezastavili, prehnala sa na deň presne ako v Osrblí

Prečítajte si aj