Pondelok 16. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Martin Katler / Unsplash)

Bratislava plánuje v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom 601,79 milióna eur

Mesto Bratislava plánuje v roku 2024 hospodáriť s rozpočtom viac ako 601,79 milióna eur. Avizuje tiež zvyšovanie niektorých daní a poplatkov. Vyplýva to z návrhu mestského rozpočtu, ktorý zverejnil bratislavský magistrát na svojom webe. Verejnosť ho môže aktuálne pripomienkovať. Rozhodovať bude o ňom mestské zastupiteľstvo 14. decembra.

„Rozpočet má snahu pokračovať v začatých projektoch a napredovať v prioritách mesta napriek zhoršujúcej sa prognóze vývoja verejných financií,“ skonštatovalo mesto v návrhu s tým, že prioritami zostávajú projekty v oblasti dopravy a verejnej infraštruktúry, verejných priestorov, životného prostredia a údržby. Pozornosť je tiež venovaná oblasti sociálnej spravodlivosti, kultúry i športovej infraštruktúry.

V oblasti dopravy počíta s dokončením výstavby druhej etapy električkovej trate v Petržalke, modernizáciou viacerých trolejbusových trás či ďalšou obnovou vozidlového parku Dopravného podniku Bratislava. Očakáva zvýšený príjem z parkovacej politiky, zapájanie nových zón i optimalizáciu už spustených. Opätovne avizuje výstavbu parkovísk, cyklistických trás i rekonštrukciu ciest.

V oblasti životného prostredia a verejných priestorov chce pokračovať v štandardnej údržbe zelene, ako aj jej pasporte, arboristických orezov v Sade Janka Kráľa či drobnej revitalizácii verejných priestorov a stromoradí. V pláne má tiež skvalitnenie zimnej a letnej údržby ciest a chodníkov vo vlastnej réžii a v spolupráci s bratislavskými mestskými časťami.

V oblasti sociálnej spravodlivosti a dostupného bývania chce pokračovať v príprave projektových dokumentácií na ďalšie nájomné bytové domy. V sociálnej oblasti sľubuje pokračovať v pomoci ľuďom bez domova a vylúčeným komunitám.

Magistrát zároveň pripomína, že posledné roky čelilo mesto rôznym negatívnym vplyvom na príjmovej strane rozpočtu (pandémia, vojna, inflácia), pričom rok 2024 nebude v tomto iný. Stav verejných financií na Slovensku nie je podľa neho v najlepšej kondícii a je otázne, aké kroky vykoná vláda. Príjmov mesta sa dotkne tiež šetrenie. Napriek tomu je cieľom mesta pokračovať v plánovaných rozvojových projektoch, časť z nich má byť financovaná úvermi.

Mesto avizuje, že musí pristúpiť k navýšeniu niektorých daní a poplatkov. „Pri dani z nehnuteľností je plánovaný nárast v priemere o 35 percent pre domy a byty a pri poplatkoch za odpad je plánovaný nárast o 30 percent. Je to nevyhnutný krok, aby si Bratislava dokázala zachovať základné štandardy údržby a služieb,“ spresnilo.

V budúcom roku počíta hlavné mesto s dlhovým zaťažením na úrovni 48,58 %, pričom túto hranicu neplánuje prekročiť. Čerpanie nových úverových zdrojov je rozpočtované vo výške 55 miliónov eur. Mesto zároveň deklaruje vyvinúť maximálne úsilie na to, aby aj v ďalších dvoch rokoch udržalo svoju zadlženosť pod hranicou 50 %.

V súvislosti s komerčnými úvermi mesto spomína, že v roku 2024 dôjde k splatnosti úveru poskytnutého jednou z bánk vo výške 70 miliónov eur. Vzhľadom na finančné možnosti mesta, bude tento úver refinancovaný prostredníctvom iného úveru.

Prečítajte si aj