Streda 18. septembra, 2024
Členovia policajného zboru a (uprostred v bielom) minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) (Foto: FB / Matúš Šutaj Eštok)

Bombové hrozby na školách: emaily posiela záhadný „Maniak“

Polícia má od začiatku školského roka plné ruky práce s nahlasovanými bombovými hrozbami na školách nielen na Slovensku, ale aj v Čechách. Každodenné výhražné emaily oznamujúce nastražené výbušniny nútia riaditeľov škôl prerušiť vyučovanie a evakuovať žiakov alebo vyhlásiť voľno. Minister vnútra Šutaj Eštok uistil, že polícia od začiatku školského roka neustále monitoruje situáciu a zasahuje. Napriek tomu, že hrozby sa zatiaľ nepotvrdili, anonymný páchateľ s prezývkou „Maniak“ sa prihlásil k zasielaným emailom a vyjadril, že jeho činy sú motivované osobnou nenávisťou. Polícia, ktorá skúma podozrivé emaily, potvrdila, že ide o rovnakého páchateľa. Odborníci a politici teraz diskutujú o tom, ako najlepšie zabezpečiť školy a efektívne reagovať na nové formy hrozieb. Riešením by mohol byť Národný projekt kamerového systému, ktorý predstaví minister Šutaj Eštok.

Školský rok začal bombovými hrozbami

Polícia má od začiatku školského roka plné ruky práce s nahlasovanými bombovými hrozbami na školách. Vzdelávacie ustanovizne na Slovensku aj v Čechách denne dostávajú výhražné emaily, ktoré opisujú nastraženie výbušnín v areáli školy. Kvôli tomu sú riaditelia škôl nútení prerušiť vyučovací proces a pristúpiť k evakuácii žiakov. Alternatívne môže riaditeľ rozhodnúť o udelení vyučovacieho voľna.

„V ranných hodinách sme dostali výhražný email na takmer 270 školách. Email hovorí o ďalšej bombovej hrozbe, ktorou sa vyhráža odosielateľ. Od ranných hodín je polícia v pohotovosti,“ uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v druhý školský deň (3. 9.) nového školského roka. Emaily prichádzali do škôl v priebehu celého prvého týždňa. Policajti sa preverovaním nahlásených bombových hrozieb na školách, bankách, či v obchodoch zaoberali aj v máji tohto roka.

Ešte deň pred spustením lavíny bombových hlásení sa prvá štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská a komisár pre deti Jozef Mikloško uisťovali, že bezpečnostné opatrenia sú primerane zavedené.

Anonymné hrozby ohľadom možných bombových útokov sa netýkajú len školských zariadení ale aj napríklad budovy súdov, či areálov letísk. Neobišli ani cirkevné objekty ako Dóm svätej Alžbety v Košiciach.

Údajný páchateľ sa ozval

Český portál idnes.cz v piatok (6. 9.) informoval, že sa mu ozval anonym, ktorý sa k zasielaným hrozbám prihlásil. Jeho prezývka je „Maniak“ a výborne ovláda písomnú ruštinu. Uviedol, že žije na Ukrajine v Dnipru, ale je fanúšikom Putina. Napriek tomu jeho konanie nemá mať súvis s vojnou. Tvrdí, že ide o osobné dôvody. Vraj jeho nenávisť k Čechom a Slovákom je spôsobená nedávnou skúsenosťou. „Cigáni zo Slovenska a Česka jazdia na Ukrajinu v Zakarpatskej oblasti. V roku 2023 mi na stanici ukradli telefón,“ bolo uvedené v správe, ktorú anonym napísal MF DNES.

„Neznášam Čechov a Slovákov. Ďalšie vyhrážky prídu zajtra. Chcem, aby v zime museli deti vyhnať na mráz,“ dodal. Keď sa ho z redakcie opýtali, či mu neprekáža, že kvôli nemu žije tisíce detí v strachu, uviedol, že to neľutuje. Teší sa z toho, že sa boja.

Polícia potvrdila, že ide o rovnakého autora bombových hrozieb

Česká polícia médiu potvrdila, že za bombovými hrozbami stojí ten istý páchateľ. Podľa Ondřeja Moravčíka z Policajného prezídia ČR nejde o hoax. „Komunikujete pravdepodobne naozaj s tým človekom, čo posiela tie emaily,“ ozrejmil Moravčík.

Maniak od českého ministra vnútra Víta Rakušana žiadal ospravedlnenie za to, že ho hľadajú a tým mu kazia celý plán. Portál uviedol, že minister na tieto požiadavky nepristúpil. 

Slovenská polícia obsah správ vyhodnotila ako totožný v porovnaní s tými, ktoré boli doručené v predošlých dňoch. „Aj keď správa neprišla z rovnakej adresy, podľa našich informácií adresy spolu súvisia,“ informovala Polícia SR.

Viceprezident Policajného zboru pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislav Polakovič pripomenul, že páchateľovi za predmetné konanie hrozí vysoký trest odňatia slobody na 25 rokov až doživotie. Vo veci už bolo začaté trestné stíhanie za hrozbu teroristického útoku.

„Takéto konanie môže vyvolať zbytočnú paniku, strach, ohroziť verejný poriadok a bezpečnosť, a neprimerane zaťažiť záchranné zložky. Vyzývame každého, aby sa takéhoto konania nedopúšťal, pretože trestný čin nezostane bez trestu,“ upozornila Polícia SR.

Fico: Páchateľa treba za uši zavesiť do prievanu

„Ak vám nahlásia na 250 školách naraz bombový útok, dobre viete, že to je umelá inteligencia. Niekto urobí a rozpošle to a veľmi ťažko sa autor hľadá,“ skonštatoval slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). Zdôraznil, že Slovensko nie je jedinou krajinou, ktorá takémuto tlaku čelí. Zároveň pripomína, že emailové hrozby sa nemôžu podceňovať, hoci môžu byť v 99,9 % neopodstatnené.

„Polícia má jasnú úlohu, napriek tomu, že je mimoriadne ťažké vypátrať ľudí, ktorí pracujú s touto umelou inteligenciou, aby takéhoto páchateľa našla. Myslím si, že ho potom treba za uši zavesiť do prievanu, aby verejnosť videla, čo takíto ľudia dokážu robiť,“ poznamenal Fico. Dodal, že páchateľa treba exemplárne potrestať.

Podľa slov českého vicepremiéra Rakušana sú emaily s bombovými vyhrážkami pravdepodobne súčasťou koordinovaného útoku zo zahraničia. „Poznatky zdieľané s našimi partnermi svedčia o tom, že je to určite koordinovaný útok, ktorý má s veľkou pravdepodobnosťou nejaký zahraničný pôvod,“ ozrejmil pre televíznu stanicu ČT24. Nekonkretizoval však presnú krajinu alebo oblasť, do ktorej vedú stopy.

Minister Šutaj Eštok v nedeľu (8. 9.) naznačil, že slovenská polícia má tiež informácie o údajnom páchateľovi, ktorého profil priblížil český portál iDnes. „Dnes máme tieto informácie aj my,“ ozrejmil. Pripomenul však, že ani českí kolegovia nie sú stopercentne presvedčení, že Maniak je naozaj útočníkom. Ide len o jednu z vyšetrovacích verzií. Podľa šéfa rezortu vnútra pravdepodobne čelíme novej forme hybridnej hrozby, novému typu ohrozenia bezpečnosti.

Vláda vidí riešenie v kamerovom systéme na školách

Riešením situácie by mohlo byť namontovanie kamier na budovy škôl, ktoré by boli priamo napojené na policajný zbor. Minister školstva a vnútra sa dohodli na predložení projektu – Národný projekt kamerového systému. Oznámil to premiér Fico. 

Rozpočet projektu počíta so 60 miliónmi eur a bude rozdelený na tri roky. Cieľom je monitorovať vstupy do školských areálov a pomocou technológie rozpoznávania tvárí  identifikovať pochybné, neznáme, či nebezpečné osoby.

Plán ministra Šutaja Eštoka však ostro kritizuje najsilnejšia opozičná strana Progresívne Slovensko (PS). Spochybňujú účinnosť a efektívnosť využitia financií na tento účel. Odborník PS na bezpečnosť a obranu Peter Bátor odporúča iný prístup k riešeniu bezpečnostných hrozieb. „Školy musia presne vedieť, čo majú v takejto situácii robiť. Koho kontaktovať, aké sú základné kroky a nevyhnutné opatrenia. Ale samy to nezvládnu. Potrebujú podporu od štátu. Až na lokálnej úrovni máme viacero zložiek, ktoré vieme zapojiť – policajný zbor, mestská polícia či hasičský a záchranný zbor. Namiesto toho chce vláda niekoľko rokov inštalovať kamery, ktoré nijako nepomôžu,“ zhodnotil vládny návrh.

Podľa bývalého policajného prezidenta a súčasného poslanca PS Jaroslava Spišiaka by takéto kamerové systémy boli efektívne vtedy, ak by sa na základe okamžitej analýzy vedelo vyhodnotiť, že v danej škole sa na 99 % nenachádza výbušnina, lebo do školy nemohol nikto vniknúť a umiestniť ju tam. „Lenže kamerový systém za 20 000 eur takéto nič neposkytne,“ poznamenal. Poslanec je presvedčený, že v prípade tohto projektu by išlo o plytvanie verejných financií. Odporučil by radšej finančné prostriedky investovať do prípravy na krízové situácie a tiež na školenie personálu.

Prečítajte si aj