Sobota 5. októbra, 2024
Multimiliardár Bill Gates (Foto: Keld Navntoft / Ritzau Scanpix / AFP via Getty Images)
,

Bill Gates investuje ďalšie miliardy do modernej jadrovej energie

Miliardár Bill Gates v súčasnosti realizuje výstavbu moderných jadrových reaktorov v USA. Aktuálny projekt jeho start-upu je založený na novej technológii.

S odhadovaným majetkom 120 miliárd eur je Bill Gates stále jedným z najbohatších ľudí na svete.

Zakladateľ spoločnosti Microsoft chce teraz časť svojich peňazí investovať do výstavby moderných jadrových reaktorov. Tento zámer realizuje s pomocou vlastného start-upu TerraPower. Podľa časopisu Fortune povedal: „Investoval som už viac ako miliardu – a chystám sa pridať ďalšie miliardy.“

Jadrová energia nahrádza energiu z uhlia

V americkom štáte Wyoming sa má teraz postaviť nový reaktor. Podľa CBS News sú celkové náklady na projekt približne desať miliárd dolárov. Polovicu nákladov má pokryť americké ministerstvo energetiky, informuje agentúra AP News. Samotný hlavný investor 10. júna položil základný kameň na mieste, kde chce TerraPower postaviť prvý komerčný jadrový reaktor na výrobu elektrickej energie.

Miesto nového jadrového reaktora priamo susedí s elektrárňou Naughton, ktorá má v roku 2026 prestať spaľovať uhlie. Výroba elektrickej energie v tejto lokalite by tak mala byť v budúcnosti oveľa čistejšia.

Spoločnosť TerraPower skúma jednoduchšie a lacnejšie reaktory od roku 2008 a očakáva, že nový reaktor vo Wyomingu bude dokončený v roku 2030. Jadrový reaktor podporovaný americkým ministerstvom energetiky mal byť pôvodne uvedený do prevádzky v roku 2028. „To by však znamenalo spoliehať sa na palivo z Ruska, čo je teraz neprijateľné,“ povedal Gates. (USA totiž v máji zakázalo dovoz uránu z Ruska).  

Sodíkové chladenie namiesto vodného chladenia

Cieľom spustenia projektu je vybudovať menšie a lacnejšie reaktory, ako boli tie, ktoré sa doteraz stavali v USA. Nový reaktor používa namiesto vodného chladenia sodíkové chladenie. To je spojené so systémom skladovania energie z roztavenej soli, čo by malo zjednodušiť proces výroby elektriny a zároveň ho urobiť bezpečnejším.

Jadrová energia by sa tak mohla stať nákladovo efektívnym zdrojom elektrickej energie a prispieť k dekarbonizácii. Spoločnosť v marci požiadala Úrad pre jadrový dozor o povolenie na výstavbu jadrového reaktora.

Gates vysvetlil, že „pre budúcnosť tejto krajiny je dôležité, aby boli takéto projekty úspešné“.

Je to po prvýkrát za približne štyri desaťročia, čo spoločnosť v USA postavila jadrový reaktor na komerčnú výrobu elektrickej energie. Iná americká spoločnosť stavia prvé malé modulárne reaktory (SMR) v Európe, konkrétne v Rumunsku.

Sodíková elektráreň vo Wyomingu je 345-megawattový reaktor. V špičke dokáže vyrobiť až 500 megawattov, čo stačí až pre 400 000 domácností. Spoločnosť TerraPower uviedla, že jej prvé reaktory sa zamerajú na dodávky elektrickej energie. Budúce reaktory by však mohli byť postavené v blízkosti priemyselných zariadení na výrobu vysokého množstva tepla.

Podpora oboch hlavných strán v USA

Gates zdôraznil, že jadrová energia je prospešná nielen pre klímu, čo viedlo k podpore oboch strán. „Podpora oboch strán je naozaj pôsobivá,“ povedal Gates. Ich motívy sú však rôzne. Republikánov zaujíma predovšetkým energetická bezpečnosť, ktorú reaktory ponúkajú, a to, že túto technológiu možno vyvážať do celého sveta.

Na druhej strane demokratov viac zaujíma skutočnosť, že ide o relatívne čistý zdroj energie, ktorý nie je závislý od počasia, vysvetlil Gates. To znamená, že jadrová energia môže spoľahlivo poskytovať elektrickú energiu aj vtedy, keď veterné a fotovoltické systémy počas zamračených období nevyrábajú žiadnu alebo takmer žiadnu energiu.

Chris Levesque, generálny riaditeľ spoločnosti TerraPower, povedal: „Jadrová energetika nebola [v posledných rokoch] obzvlášť inovatívna. Má tendenciu opakovať výkony z minulosti bez toho, aby sa posúval vpred s novými technologickými inováciami.“ 

Teraz však podľa generálneho riaditeľa odvetvie potrebuje inovácie, aby malo odpoveď na rastúci dopyt po elektrickej energii v nasledujúcich desaťročiach. Podobne aj problémy s nákladmi na dnešnú jadrovú energiu podnietili spoločnosť TerraPower, aby urobila krok vpred. V súčasnosti väčšina moderných jadrových reaktorov vyvíjaných v USA využíva urán-235 s vyšším obohatením.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj