Piatok 20. septembra, 2024
Mapa americkej vlády s vyznačením trasy, po ktorej Severná Kórea dodáva zbrane do Ruska. (Foto: Vláda USA)

Biely dom: Severná Kórea poslala do Ruska vyše 1 000 kontajnerov s muníciou

Podľa Bieleho domu poslalo komunistické vedenie Severnej Kórey zbrane do Ruska, aby mohli byť použité na Ukrajine.

Od 7. septembra do 1. októbra poslal Pchjongjang do Ruska viac ako 1 000 kontajnerov zbraní a munície loďou a po železnici. Kontajnery boli dodané do ruského muničného skladu približne 290 km od hraníc s Ukrajinou.

„Teraz máme informácie, že Severná Kórea dodala zbrane Rusku, aby mohli byť použité na Ukrajine,“ povedal 13. októbra John Kirby, hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť .

„Podľa našich informácií Severná Kórea v posledných týždňoch dodala Rusku viac ako 1 000 kontajnerov s vojenským vybavením a muníciou.“

Rusko môže poslať Severnej Kórei stíhačky a rakety

Pchjongjang poskytol Moskve rakety a strely už na začiatku vojny, ale rozsah súčasných dodávok zbraní je bezprecedentný.

Kirby uviedol, že za tieto dodávky požaduje Pchjongjang od Ruska vyspelú vojenskú technológiu, ktorá zahŕňa moderné stíhačky.

„Odhadujeme, že Pchjongjang na oplátku od Ruska očakáva vojenskú pomoc vrátane stíhacích lietadiel, rakiet zem-vzduch, obrnených vozidiel, zariadení na výrobu balistických rakiet a ďalších materiálov a moderných technológií,“ povedal.

Blinken: Vojenská spolupráca medzi Ruskom a Severnou Kóreou „je čoraz nebezpečnejšia

Táto dohoda je podobná tej, ktorú uzavrelo Rusko s Iránom začiatkom tohto roka. Vtedy Moskva dodala Teheránu stíhačky a ďalšie moderné vybavenie výmenou za samovražedné drony a inú muníciu.

Kirby uviedol, že Spojené štáty zaznamenali ruské lode, ktoré v Severnej Kórei vykladali kontajnery, čo „môže naznačovať“, že takéto presuny vojenského vybavenia už prebiehajú.

Rusko po prijatí munície začalo novú ofenzívu na Ukrajine a snaží sa zabrať ďalšie územia.

Ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un (Foto: Vladimir Smirnov/POOL/AFP via Getty Images)

Severná Kórea sa snaží získať jadrové rakety a satelitnú technológiu

Ruský prezident Vladimir Putin sa minulý mesiac stretol na historickom samite so severokórejským vodcom Kim Čong-unom v Moskve. Obaja lídri rokovali o vojenských otázkach, severokórejskom satelitnom programe a Ukrajine.

Organizácia International Studies uviedla, že Pchjongjang sa tiež usiluje o získanie podpory pre svoj jadrový raketový a satelitný program.

Všeobecne sa predpokladá, že samit slúžil ako kľúčové kolo rokovaní medzi oboma krajinami, pričom Severná Kórea sa usilovala o výskumnú a technologickú pomoc pre svoje zbrojné programy a Rusko hľadalo muníciu na doplnenie míňajúcich sa zásob na Ukrajine.

Podľa Bieleho domu americké spravodajské služby zachytili pred samitom korešpondenciu medzi Putinom a Kimom naznačujúcu, že Rusko hľadá „značné množstvo a viacero druhov munície“ na použitie na Ukrajine.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj