Štvrtok 19. septembra, 2024
Predseda Výboru pre dohľad a zodpovednosť Snemovne reprezentantov James Comer a ďalší republikáni na tlačovej konferencii o zisteniach vyšetrovania Bidenovej rodiny. 10. mája 2023, Washington, D.C. (Chip Somodevilla/Getty Images)
»

Bidenova rodina dostala tajne 10 miliónov dolárov zo zahraničia, oznámil výbor Snemovne reprezentantov

Predseda Výboru pre dohľad a zodpovednosť Snemovne reprezentantov James Comer a ďalší republikáni na tlačovej konferencii o zisteniach vyšetrovania Bidenovej rodiny. 10. mája 2023, Washington, D.C. (Chip Somodevilla/Getty Images)

Rad bankových a ďalších záznamov, ktoré v stredu zverejnil predseda Výboru pre dohľad a zodpovednosť Snemovne reprezentantov, republikán James Comer, odhaľuje podľa neho zložitú schému prania špinavých peňazí zahŕňajúcu milióny dolárov od zahraničných subjektov, ktoré podľa vyšetrovateľov dostali prezident Joe Biden a členovia jeho rodiny.

V 36-stránkovej zápisnici, ktorá zhŕňa doterajšie zistenia Comerovho výboru, popisujú vyšetrovatelia tisíce bankových záznamov a právnych dokumentov týkajúcich sa vyše dvadsiatich spoločností založených členmi Bidenovej rodiny za účelom prijímania platieb od súkromných klientov, korporácií a zahraničných vlád vrátane Číny a Rumunska.

„Členovia Bidenovej rodiny a ich obchodní partneri vytvorili sieť vyše 20 spoločností – väčšina z nich boli spoločnosti s ručením obmedzeným založené v čase, keď bol Joe Biden viceprezidentom,“ uvádza sa v správe. „Bankové záznamy ukazujú, že rodina Bidenovcov, jej obchodní partneri a ich spoločnosti obdržali vyše 10 miliónov dolárov od cudzích štátnych príslušníkov. Výbor identifikoval platby členom Bidenovej rodiny od zahraničných spoločností v dobe, kedy Joe Biden zastával funkciu viceprezidenta, a tiež po jeho odchode z verejnej funkcie.“

V správe sa ďalej vysvetľuje, že „hoci rodina Bidenovcov založila po nástupe viceprezidenta Bidena do funkcie mnoho spoločností, k získaniu miliónov dolárov od zahraničných spoločností využívali Bidenovci spoločnosti svojich obchodných partnerov. Po tom, ako zahraničné spoločnosti poslali peniaze spoločnostiam obchodných partnerov, dostávala Bidenova rodina postupne platby na rôzne bankové účty.“

„Tieto komplikované finančné transakcie zrejme zakrývajú zdroj financovania a znižujú nápadnosť celkového objemu transakcií, ktoré prišli na bankové účty Bidenovcov. Čínski štátni príslušníci a spoločnosti s významnými väzbami na čínske spravodajské služby a Čínsku komunistickú stranu zakrývali zdroj finančných prostriedkov vrstvením domácich spoločností s ručením obmedzeným.“

Comer povedal na tlačovej konferencii, že množstvá bankových „záznamov o podozrivých aktivitách“ (SAR), ktoré jeho výbor získal od ministerstva financií a informácie získané od informátorov nenechávajú nikoho na pochybách, že jediným cieľom tejto schémy bol prístup k politickému vplyvu Bidena staršieho počas jeho viceprezidentského mandátu i po ňom.

Hunter Biden 7. júla 2022 na slávnostnom odovzdávaní prezidentských medailí slobody sedemnástim laureátom vo Východnej sále Bieleho domu (Saul Loeb/AFP via Getty Images)

Obchodovanie s politickou mocou

„Chcem jasne povedať, že tento výbor vyšetruje podozrivé obchodné transakcie prezidenta Bidena a jeho rodiny, ktorí profitovali z verejnej funkcie Joea Bidena a ohrozovali národnú bezpečnosť našej krajiny,“ povedal Comer na stredajšom tlačovom brífingu.

„Tento výbor má povinnosť klásť otázky a pátrať po faktoch bez ohľadu na to, kam nás zavedú. Prostredníctvom vyšetrovania výboru chceme poskytnúť americkému ľudu transparentnosť… len za štyri mesiace sme dosiahli ohromujúci pokrok,“ povedal Comer.

Vyšetrovatelia Snemovne reprezentantov našli podľa neho nové informácie, ktoré odhaľujú prevody peňazí od zahraničných subjektov pre rodinu Bidenovcov.

„K mnohým z týchto prevodov došlo v čase, keď bol Joe Biden viceprezidentom a viedol snahy Spojených štátov o nápravu situácie v týchto zahraničných krajinách,“ povedal Comer.

Ako príklad uviedol verejné komentáre Bidena kritizujúce rumunských predstaviteľov za vysokú mieru korupcie v ich vláde v čase, keď bol viceprezidentom.

„V skutočnosti bol chodiacim billboardom pre svojho syna a jeho rodinu pre získavanie peňazí. Hunter Biden a jeho spoločníci využili lukratívny finančný vzťah s rumunským občanom, ktorý bol v Rumunsku vyšetrovaný a neskôr odsúdený za korupciu,“ povedal Comer.

„Bidenovci dostali za tento obchod viac ako 1 milión dolárov a 16 zo 17 platieb na účty Bidenových spolupracovníkov prebehlo v čase, keď bol Joe Biden viceprezidentom. V skutočnosti peniaze od rumunského občana prestali plynúť krátko po tom, ako Joe Biden opustil post viceprezidenta,“ povedal Comer. „Toto je vzor obchodovania s politickou mocou,“ dodal.

Republikánsky kongresman Byron Donalds, dospel k záveru, že spoločnosti založené rodinou mali za cieľ skryť transakcie, pričom sa odvoláva na svoje predchádzajúce skúsenosti z bankového sektora.

„Otázkou je, akému účelu majú slúžiť? Účelom všetkých týchto spoločností je skryť peniaze, ktoré rodina Bidenovcov získala, pretože Joe Biden sedí na politickom vrchole našej krajiny už takmer päť desaťročí,“ povedal Donalds.

Ďalšia stranícka kongresmanka Nancy Maceová povedala: „Ľavica už roky hovorí, že nikto nie je nad zákonom. Nuž,a dokážte to, pretože Američania nedôverujú federálnej vláde, nedôverujú Kongresu, dokonca nedôverujú ani súčasným prezidentom kvôli možnej korupcii a obvineniam, ktoré vidíme na všetkých úrovniach, ale nikto nikdy nie je braný na zodpovednosť.“

Zvýšená kontrola

Správy týkajúce sa tejto kauzy sa prvýkrát objavili v roku 2015, keď vyšlo najavo, že prezidentov syn Hunter Biden bol vymenovaný do správnej rady ukrajinskej energetickej spoločnosti Burisma a dostával viac ako 50 000 dolárov mesačne napriek tomu, že nemal žiadne skúsenosti v tomto odvetví.

Burisma však bola len zlomkom v záznamoch spoločností, z ktorých jasne vyplýva, že Hunter a Jim Biden, prezidentov brat, boli napojení na mnohé zahraničné vlády, vládnych úradníkov, celebrity a štátom kontrolované spoločnosti v Číne, Rusku, Rumunsku, na Ukrajine a inde.

„Výbor odhalil dôkazy svedčiace o obchodovaní s politickou mocou a o finančných podvodoch, ktoré si zaslúžia ďalšie vyšetrovanie a legislatívne riešenie,“ uvádza sa v zápisnici.

Zápisnica obsahuje takisto niekoľko predchádzajúcich vyhlásení prezidenta Bidena, v ktorých dôrazne poprel, že by vedel o obchodných aktivitách svojho syna alebo mu akokoľvek pomáhal prostredníctvom svojich verejných funkcií.

Vojaci práporu čestnej stráže Ľudovej oslobodeneckej armády pochodujú pred Zakázaným mestom neďaleko Námestia Nebeského pokoja v Pekingu 20. mája 2020. (Kevin Frayer/Getty Images)

„Môj syn nezarobil žiadne peniaze, pokiaľ ide o túto vec, o ktorej hovoríte, o Čínu. Nezarobil som nič – jediný človek, ktorý zarobil peniaze v Číne, je tento človek [Donald Trump]. On je jediný. Nikto iný na Číne nezarobil,“ cituje zápisnica Bidenove slová.

„Bankové záznamy vyvracajú vyhlásenie prezidenta Bidena. Prezident Biden doposiaľ naďalej popiera, že by jeho rodina dostávala peniaze z Číny – napriek bankovým záznamom, ktoré dokazujú opak. Len v roku 2017 bankové záznamy ukazujú, že rodina prezidenta Bidena a s ňou spriaznené spoločnosti obdržali milióny dolárov od čínskych spoločností cudzích štátnych príslušníkov. Tento údaj nezahŕňa platby z Ukrajiny, Kazachstanu, Mexika, Rumunska, Ománu a ďalších zahraničných obchodných transakcií, ktoré výbor vyšetruje,“ uvádza sa v správe.

Ešte pred zahájením Comerovej tlačovej konferencie vydal Biely dom vyhlásenie, v ktorom Ian Sams (hovorca vo veci Huntera Bidena) prehlásil, že táto udalosť nie je ničím iným ako „pokračovaním dlhodobých absurdných tvrdení, že prezident Biden robí vládne rozhodnutia nie v záujme Ameriky, ale v záujme Čínskej komunistickej strany, pričom používa nepodložené tvrdenia, osobné útoky a narážky v snahe získať politické body“.


Preklad a redakčná úprava pôvodnej správy: Juraj Skovajsa a LS.

Prečítajte si aj