Pondelok 16. septembra, 2024
Nelegálni prisťahovalci využívajú služby útulku poskytované neziskovými skupinami v San Diegu v Kalifornii 22. februára 2024. (John Fredricks/The Epoch Times)
»

Bidenova administratíva schválila lety, ktoré do USA priviezli 320 000 nelegálnych prisťahovalcov 

Nová správa odhaľuje, že Bidenova administratíva schválila „utajené lety“, ktorými sa na americké letiská prepravujú státisíce nelegálnych prisťahovalcov z Latinskej Ameriky.

Podľa správy washingtonského think-tanku Centrum pre imigračné štúdiá (CIS), ktorá bola zverejnená 4. marca, je Bidenova administratíva „zodpovedná za takmer neviditeľný letecký dovoz 320 000 cudzincov bez legálneho práva na vstup do Spojených štátov“ od konca roku 2022.

Podľa správy Todda Bensmana, vedúceho pracovníka CIS pre národnú bezpečnosť, je toto úsilie súčasťou stratégie „legálnych ciest“ na zníženie počtu nelegálnych prekročení južnej hranice.

Program umožňuje žiadateľom o azyl naplánovať si stretnutie prostredníctvom telefónnej aplikácie Colnej a pohraničnej ochrany (CBP) namiesto toho, aby museli ísť na texaskú hranicu.

Podľa T. Bensmana program umožnil priviezť „cudzincov zo zahraničných letísk na približne 43 amerických letísk za posledný rok, pričom všetci boli vopred schválení v aplikácii mobilného telefónu“.

„Krajiny s týmto oprávnením sú Kuba, Haiti, Venezuela, Nikaragua, Salvádor, Guatemala, Honduras, Kolumbia a Ekvádor,“ napísal.

CIS získala tieto informácie na základe žaloby na ministerstvo vnútornej bezpečnosti podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám (FOIA).

CBP však odmietol zverejniť názvy týchto 43 letísk s odvolaním sa na obavy z možnej „prevádzkovej citlivosti“.

Zverejnenie takýchto informácií by odhalilo „operačné slabiny, ktoré by mohli využiť zlí aktéri, ktorí by zmenili svoje modely správania, prijali nové metódy operácií a prijali iné opatrenia, čím by podkopali úsilie CBP v oblasti presadzovania práva pri ochrane hraníc Spojených štátov,“ uviedli právnici CBP v e-mailovej komunikácii CIS.

Vzhľadom na obrovský počet nelegálnych prisťahovalcov, ktorí sa podľa CIS sťahujú do mnohých veľkých miest, by údaje o polohe letísk poskytli presnejší a komplexnejší pohľad na imigračnú krízu v krajine.

„V rámci týchto právne pochybných programov podmienečného prepustenia cudzinci, ktorí nemôžu legálne vstúpiť do krajiny, používajú aplikáciu CBP One na podanie žiadosti o cestovné povolenie a dočasné humanitárne prepustenie z týchto letísk,“ uviedol v správe T. Bensman.

Migranti, ktorí si naplánujú stretnutie prostredníctvom CBP One, môžu po prepustení z väzby v USA požiadať o pracovné povolenie.

„Po získaní povolenia z Washingtonu si kúpia letenku na medzinárodné letiská v USA, kde im pracovníci CBP v krátkom čase vybavia prepustenie. Všetci si vraj musia zaplatiť vlastné letecké náklady,“ napísal T. Bensman.

Biely dom na žiadosť o komentár nereagoval.

Otvorená pozvánka

V máji 2022 denník The Epoch Times informoval, že pohraničná stráž začala masovo využívať špeciálnu výnimku „podmienečného prepustenia“, ktorá sa predtým využívala len sporadicky.

Označenie „podmienečné prepustenie“ umožňovalo preťaženým staniciam pohraničnej stráže vybavovať veľké počty nelegálnych cudzincov a prepúšťať ich do krajiny oveľa rýchlejšie, ako to umožňoval predchádzajúci systém.

CIS vtedy argumentovala, že využívanie oprávnenia na podmienečné prepustenie vo veľkom rozsahu je v rozpore s tým, čo zamýšľal Kongres, a označila ho za „zneužívanie“ imigračných právomocí zo strany administratívy.

Administratíva za posledné tri roky prijala do Spojených štátov na základe právomoci podmienečného prepustenia viac ako 1 milión nelegálnych prisťahovalcov, uviedli v januári CBSnews s odvolaním sa na interné vládne údaje.

Podľa Jessicy Vaughanovej, riaditeľky CIS, politika Bidenovej administratívy poskytla nelegálnym prisťahovalcom „otvorené pozvanie“ do Spojených štátov.

„Oznámenie a následné zavedenie masívnej politiky „chyť a pusť“ spolu s využitím právomoci podmienečného prepustenia na vstup stoviek tisíc osôb bez víz – to sú skutočne otvorené dvere,“ povedala Vaughanová pre The Epoch Times.

„Tento odkaz bol prijatý jasne a hlasno. A preto ľudia prichádzajú v čoraz väčšom počte,“ dodala.

V máji 2023 CBP oznámil zmeny vo svojej telefónnej aplikácii s cieľom rozšíriť počet stretnutí, ktoré sú k dispozícii žiadateľom o azyl.

Niekoľko mesiacov po tomto oznámení sa však objavili správy, že kartely a pašeráci kooptovali aplikáciu, aby urýchlili proces privážania ľudí a nelegálneho tovaru do Spojených štátov.

Vo fiškálnom roku 2023 CBP zaznamenal takmer 3,2 milióna nelegálnych prekročení hraníc v celej krajine, čo je najvyšší zaznamenaný ročný počet.

Pôvodná správa

Prečítajte si aj