Nedeľa 8. septembra, 2024
Prezident Joe Biden reční v Sále indiánskych zmlúv v Bielom dome 3. apríla 2024 (Jim Watson/ AFP via Getty Images)
»

Biden má určite Parkinsonovu chorobu, tvrdí odborník. Po samite NATO to opäť ilustrovalo niekoľko momentov

Bude súčasný prezident USA schopný zastávať svoj úrad aj v prípade, že opäť vyhrá voľby? Verejná diskusia o zdravotnom stave Joea Bidena sa zintenzívnila najmä po jeho slabom výkone v televíznom volebnom dueli s republikánskym rivalom Donaldom Trumpom koncom júna. Biden vtedy často koktal a raz úplne zamrzol až do tej miery, až nebol schopný dokončiť myšlienku.

Hovorkyňa Bieleho domu následne na tlačovej konferencii uviedla, že prezident bol prepracovaný, unavený z cesty lietadlom a údajne bol aj prechladnutý.

Televízia NBC si 9. júla zavolala odborníka na Parkinsonovu chorobu, neurológa Toma Pittsa, ktorý prehlásil, že nie je ťažké určiť, že Biden má Parkinsonovu chorobu. „Mohol by som ho diagnostikovať z druhého konca nákupného centra,“ povedal v rozhovore. Povedal, že vidí tie isté prípady „20-krát denne v klinike“.

Americký štátnik má podľa neho „klasické prvky neurodegeneratívneho ochorenia“, ako sú ťažkosti s hľadaním slov, stuhnutosť tela (rigidita), pomalé pohyby (bradykinéza) alebo pomalý, monotónny hlas.

Svalová rigidita sa prejavuje tým, že pacient neotáča len hlavou, ale celým telom, pri chôdzi nepohybuje rukami a má zníženú mimiku tváre.

Moderátor sa doktora Pittsa pýtal, či je naozaj také jednoduché diagnostikovať Parkinsonovu chorobu, keď by mohlo ísť i o iné ochorenie alebo problém, na čo lekár odpovedá, že na začiatku to tak môže byť a príznaky sa môžu zhodovať napríklad s Alzheimerovou chorobou.

„Ale akonáhle sa u vás začnú prejavovať charakteristické motorické príznaky – spomalené pohyby, strnulosť, tvár pripomínajúca masku, tichá monotónna reč… ak by študent medicíny pri skúške nerozpoznal Parkinsonovu chorobu, nezložil by ju,“ povedal neurológ.

V relácii lekár povedal, že Biden „má určite Parkinsona“, a hoci on sám je dlhoročným voličom Demokratickej strany, je frustrovaný z toho, že súčasná hlava štátu by mala byť kandidátom na budúceho prezidenta.

Americký prezident Joe Biden telefonuje pred odletom z leteckej základne McGuire v New Jersey, 29. júna 2024 (MANDEL NGAN/ AFP via Getty Images)

Výzvy na odstúpenie

Desať členov amerického Kongresu z Demokratickej strany tento týždeň verejne vyzvalo Bidena, aby odstúpil z prezidentských volieb, informovala agentúra Reuters.

K vplyvným osobnostiam vyzývajúcim Bidena na odstúpenie sa v stredu v článku pre denník The New York Times pridal aj mecenáš Demokratickej strany a hollywoodska hviezda George Clooney.

„Mám rád Joea Bidena. Ako senátora, ako viceprezidenta aj ako prezidenta. Považujem ho za priateľa a verím mu. Verím v jeho charakter, jeho morálku. V posledných štyroch rokoch zvíťazil v mnohých bitkách. Ale súboj, ktorý nemôže vyhrať, je súboj s časom. Nikto z nás to nedokáže,“ napísal Clooney.

Podporu 81-ročnému Bidenovi v stredu nevyjadrila ani vplyvná demokratka a bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Podľa BBC vyzvala Bidena, aby sa v tejto veci „rýchlo rozhodol“.

Prezident dal v posledných týždňoch najavo, že v boji o Biely dom vytrvá. Včera po samite NATO opäť vyhlásil, že on je najlepším kandidátom na víťazstvo v prezidentských voľbách 5. novembra 2024.

„Musíme toho urobiť viac. Musíme dokončiť prácu,“ uviedol Biden.

Zároveň však na tlačovej konferencii po samite „predviedol“ niekoľko ďalších momentov vrhajúcich negatívne svetlo na jeho stav.

Na otázku novinára, či by jeho viceprezidentka Harrisová porazila Trumpa, ak by Biden sám stiahol svoju kandidatúru, prezident odpovedal: „Viceprezidentku Trumpovú by som si za viceprezidentku nevybral, keby som si nemyslel, že na funkciu nemá kvalifikáciu.“

Počas svojho preslovu mal aj moment, keď sa vyjadroval nezrozumiteľne alebo označil náčelníka generálneho štábu ako „commander-in-chief“, čo je označenie prezidenta ako vrchného veliteľa armády.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj