Štvrtok 19. septembra, 2024
Prešovská MHD (Foto: Dopravný podnik mesta Prešov, a.s.)
Prešovská MHD (Foto: Dopravný podnik mesta Prešov, a.s.)

Bezplatná MHD pre deti a mládež v Prešove: nová výhoda od septembra

Pre mladých obyvateľov Prešova a obce Ľubotice prichádza radostná novinka. S účinnosťou od 1. septembra 2023 budú mať deti a mládež vo veku od 6 do 18 rokov, s trvalým pobytom v meste Prešov alebo v obci Ľubotice, možnosť využívať verejnú dopravu MHD (mestskú hromadnú dopravu) za symbolické 1 euro.

Táto nová výhoda vychádza zo zmeny tarifnej politiky pre MHD v Prešove a má za cieľ podporiť udržateľnú verejnú dopravu a zároveň uľahčiť prepravu mladým obyvateľom mesta. Odteraz budú mať prístup k tzv. evidenčnému predplatnému cestovnému lístku s názvom EVIDENČNÝ 18. Tento lístok bude dostupný vo forme ročného a 3-mesačného predplatného.

Podrobnosti o novom cestovnom lístku EVIDENČNÝ 18 sú nasledovné:

  • PCL (platný cestovný lístok) – ROČNÝ EVIDENČNÝ 18: Tento predplatný lístok bude stáť iba 1 € a je určený pre deti a mládež vo veku od 6 do 17 rokov, s trvalým pobytom v meste Prešov alebo v obci Ľubotice.
  • PCL – 3-MESAČNÝ EVIDENČNÝ 18: Podobne, aj tento 3-mesačný predplatný lístok bude dostupný za symbolickú sumu 1 € pre mladých občanov vo veku od 17 do 18 rokov, trvalo bývajúcich v meste Prešov alebo v obci Ľubotice.

František Oľha, primátor mesta Prešov, zdôraznil, že tento krok je súčasťou širšej snahy mesta podporovať verejnú dopravu ako ekologický a efektívny spôsob prepravy v meste. Zavedenie bezplatnej MHD pre deti a mládež má teda nielen pozitívny dopad na životné prostredie v meste, ale aj na mobilitu a finančné zaťaženie mladých obyvateľov.

Informácie o podmienkach prepravy, uplatňovaní predplatných lístkov a postupe na získanie dopravnej karty s označením EVIDENČNÝ 18 sú uvedené v prílohe k oznámeniu.

Prečítajte si aj