Streda 18. septembra, 2024
Balenia umelých sladidiel Equal a Splenda. (Ilustračné foto: Justin Sullivan/Getty Images)

Bežne používané sladidlo obsahuje chemickú zlúčeninu, ktorá poškodzuje DNA

Nová štúdia Štátnej univerzity v Severnej Karolíne odhalila súvislosť medzi široko používaným sladidlom a chemickou zlúčeninou, o ktorej je známe, že spôsobuje poškodenie DNA. Štúdia zistila, že táto chemická látka vzniká pri trávení sladidla a jej stopové množstvá sa nachádzajú aj v samotnom sladidle.

Sukralóza je široko rozšírená pod obchodným názvom Splenda alebo E955. Toto sladidlo sa nachádza aj v mnohých potravinách, ako sú proteínové tyčinky, koktaily a energetické nápoje. Jednou z chemických zlúčenín obsiahnutých v sukralóze je sukralóza-6-acetát.

„Naša nová práca ukázala, že sukralóza-6-acetát je genotoxický,“ povedala Susan Schiffmanová, autorka štúdie. Genotoxický znamená, že rozbíja DNA, uvádza Medical Express, ktorý informoval o štúdii.

Shiffmanová, ktorá je zároveň docentkou na spoločnom oddelení biomedicínskeho inžinierstva na Štátnej univerzite v Severnej Karolíne a Univerzite Severnej Karolíny v Chapel Hill, dodala, že stopové množstvá sukralóza-6-acetátu sa nachádzajú aj v bežne predávanej sukralóze, a to ešte pred tým, ako sa skonzumuje a metabolizuje.

Prekročenie prahovej hodnoty

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín stanovil prah toxikologického rizika pre všetky genotoxické látky na 0,15 mikrogramu na osobu a deň.

„Z našej práce vyplýva, že stopové množstvo sukralóza-6-acetátu v jednom nápoji sladenom sukralózou denne prekračuje tento prah. A to ani neberieme do úvahy množstvo sukralóza-6-acetátu, ktoré vzniká ako metabolit potom, čo ľudia skonzumujú sukralózu,“ uviedla Schiffmanová.

Štúdia zahŕňala sériu experimentov in vitro, v ktorých boli ľudské krvné bunky vystavené sukralóza-6-acetátu. Bunky boli následne monitorované v súvislosti s prítomnosťou znakov genotoxicity. Výsledky ukázali, že chemikália účinne rozbíja DNA v bunkách.

Obavy o zdravie čriev

Boli vykonané aj testy in vitro, pri ktorých boli ľudské črevné tkanivá vystavené sukralóza-6-acetátu. „Iné štúdie zistili, že sukralóza môže nepriaznivo ovplyvniť zdravie čriev, preto sme chceli zistiť, čo sa tam môže diať,“ vysvetlila Schiffmanová.

„Keď sme sukralózu a sukralóza-6-acetát vystavili pôsobeniu črevného epitelového tkaniva (tkanivo, ktoré vystiela črevnú stenu), zistili sme, že obe chemikálie spôsobujú „priepustné črevo“. V podstate spôsobujú, že črevná stena je priepustnejšia. Chemikálie poškodzujú „tesné spoje“ alebo rozhrania, kde sa bunky črevnej steny navzájom spájajú,“ dodala. Zvýšená priepustnosť čriev znamená, že veci, ktoré telo normálne vylučuje, unikajú z čreva von a vstrebávajú sa do krvného obehu.

Tím tiež skúmal genetickú aktivitu črevných buniek, keď boli vystavené prítomnosti sukralóza-6-acetátu. „Zistili sme, že črevné bunky vystavené sukralóza-6-acetátu mali zvýšenú aktivitu v génoch súvisiacich s oxidačným stresom, zápalom a karcinogenitou,“ povedala.

Schiffmanová uviedla, že to vyvoláva viaceré obavy týkajúce sa možných zdravotných účinkov spojených so sukralózou a jej metabolitmi. „Je načase prehodnotiť bezpečnosť a regulačný status sukralózy, pretože pribúdajú dôkazy o tom, že so sebou prináša významné riziká. Ak už nič iné, odporúčam ľuďom, aby sa vyhýbali výrobkom obsahujúcim sukralózu. Je to niečo, čo by ste nemali jesť.“

Rozšírená po celom svete

Sukralóza je chlórované umelé sladidlo, ktoré sa celosvetovo používa ako náhrada cukru v tisícoch potravín, nápojov a farmaceutických výrobkov. Jej sladká chuť bola objavená na Queen Elizabeth College v Londýne v rámci programu chemickej úpravy sukralózy (stolového cukru) na možné priemyselné využitie, uvádza portál usrtk.org.

Sladivosť sukralózy sa líši v závislosti od konkrétneho použitia, ale v priemere je 400 až 650-krát vyššia ako u stolového cukru.

Predchádzajúce štúdie

Spory okolo tohto sladidla nie sú novinkou. Štúdia z roku 2016 skúmajúca karcinogénne účinky sukralózy na myšiach dospela k záveru, že „v závislosti od dávky sa významne zvýšil výskyt samcov so zhubnými nádormi“, čo je podľa autorov štúdie uverejnenej v časopise Taylor & Francis Online v rozpore s predchádzajúcimi správami, že toto sladidlo je biologicky inertné.

Iná štúdia z roku 2022 zverejnená serverom MDPI ukazuje, že „množstvá sukralózy (omnoho nižšie ako navrhovaný maximálny denný príjem) menia rovnováhu črevného mikrobiómu a zároveň sú spojené s významným zvýšením hladiny glukózy a sérového inzulínu v reakcii na záťaž glukózou“.

V roku 2018 vedci v štúdii uverejnenej v časopise IBD zistili, že sukralóza podávaná počas šiestich týždňov zhoršila u myší črevný zápal do tej miery, že sa u nich vyvinula Crohnova choroba.

Obavy WHO

Obavy sa neobmedzujú len na používanie sukralózy. Kontroverzie vyvolávajú aj iné umelé sladidlá kvôli ich nepriaznivým účinkom na zdravie.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala minulý mesiac nový súbor pokynov, v ktorých neodporúča používať necukorné sladidlá (NSS) na zníženie hmotnosti alebo na zníženie rizika neinfekčných ochorení (NCD).

WHO uvádza, že používanie necukorných sladidiel dlhodobo nepomáha pri udržiavaní hmotnosti a odporúča používať prírodné alternatívy cukru, ako je ovocie alebo konzumovať nesladené potraviny a nápoje.

„Odporúčanie vychádza zo záverov systematickej analýzy dostupných dôkazov naznačujúcich, že používanie NSS neprináša žiadny dlhodobý prínos pri znižovaní telesného tuku u dospelých ani detí,“ uviedla WHO.

„Výsledky analýzy rovnako naznačujú, že dlhodobé užívanie NSS môže mať potenciálne nepriaznivé účinky, zvyšuje napríklad riziko diabetu 2. typu, kardiovaskulárne ochorenia a úmrtnosť u dospelých.“


Prevzaté z reportáže našej partnerskej televízie NTD TV.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj