Nedeľa 13. apríla, 2025
Shen Yun 2025
Hosťkou februárovej košickej Vedeckej kaviarne bola biologička Zuzana Bártová z Ústavu geotechniky SAV, v. v. i. (Foto: Martin Ferenc)

Z. Bártová: Baktérie pomáhajú čistiť vodu aj získavať z nej kovy

Februárová košická Vedecká kaviareň priniesla tému, ktorá sa dotýka nás všetkých – kvality vody a možností jej čistenia. Prednášku s názvom Ako na kontaminované vody? viedla Mgr. Zuzana Bártová, PhD., vedecká pracovníčka Ústavu geotechniky SAV, v. v. i., v Košiciach. Vo svojej prezentácii predstavila inovatívnu technológiu, ktorá využíva baktérie na odstraňovanie toxických látok a zároveň umožňuje získavanie vzácnych kovov z banských a priemyselných odpadových vôd.

Jednou z kľúčových tém prednášky bola takzvaná bioťažba (biomining), ktorá umožňuje extrakciu kovov z vodného prostredia bez potreby otvárania nových banských diel. Tento prístup ponúka nielen environmentálne výhody, ale aj potenciál pre ekonomické zhodnotenie starých banských záťaží, ako sú zatopené bane, haldy či odkaliská. Výsledné produkty týchto procesov môžu slúžiť ako cenné suroviny pre priemysel, čím sa z odpadu stáva zdroj.

Prednáška sa venovala aj aktuálnym prípadom znečistenia vôd na Slovensku. Jedným z najzávažnejších bola ekologická katastrofa rieky Slaná, ktorá sa vo februári 2022 zmenila na oranžovú v dôsledku výtoku banských vôd z bývalého banského závodu Siderit. 

„V najväčšom prítoku sa dostávalo do rieky až 90 ton kovov denne, čo je úplne šialené množstvo. Vytekalo tam 20 litrov kontaminovanej vody za sekundu. V súčasnosti je situácia lepšia, no stále tam vytekajú 2 až 3 litre za sekundu, čo je síce menej, ale stále priveľa,“ uviedla Z. Bártová.

Téma znečistených vôd vzbudila veľký záujem publika, ktoré zaplnilo malú kinosálu v Tabačke. Diskusia sa venovala nielen vedeckým aspektom výskumu, ale aj možnostiam komerčného využitia technológie na čistenie banských vôd, ktorú Ústav geotechniky SAV aktuálne ponúka. Viacerí pravidelní návštevníci ocenili informatívnosť a zrozumiteľnosť prednášky a označili ju za jednu z najlepších vedeckých kaviarní, aké doteraz v Košiciach navštívili.

Prečítajte si aj