Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke uprostred minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) počas výjazdového rokovania vlády v Rimavskej Sobote. (Zdroj: FB / Boris Susko - minister spravodlivosti)

Minister Susko sa voči rozhodnutiu ESĽP v prípade D. Cvikovej neodvolá, advokát čurillovcov ostro namieta

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu vyhovel sťažnosti slovenskej sudkyne Denisy Cvikovej a rozhodol, že boli porušené jej práva v spojitosti s väzobným stíhaním. Takisto jej priznal odškodné 19 500 eur plus pokrytie ďalších výdavkov.

Minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) nevidí dôvod na to, aby sa Slovensko voči rozhodnutiu odvolalo. Uviedol to na stredajšej tlačovej besede po výjazdovom rokovaní vlády.

Poukázal na to, že rozhodnutie v tejto veci bolo prijaté jednomyseľne a že takéto odvolanie možno podať len z jasne stanovených dôvodov. „Podľa môjho názoru toto rozhodnutie takéto dôvody nespĺňa,“ konštatoval.

Peter Kubina, mediálne známy najmä ako advokát niektorých policajtov zo skupiny okolo Jána Čurillu, na sociálnej sieti uviedol, že z jeho skúsenosti sa Slovensko doteraz vždy odvolalo, aj keď malo nahradiť čo i len 1000-eurovú škodu, lebo je to jednoducho možnosť.

„Nezažili sme s kolegami ani jeden prípad, keď by štát akceptoval súdne rozhodnutie znejúce v jeho neprospech, proti ktorému je možné sa odvolať,“ napísal.

Tiež poznamenal, že takto priznané škody sa nikdy nezosobňujú príslušným verejným činiteľom (sudcom, prokurátorom, policajtom), ktorí svojím nezákonným rozhdodnutím alebo nesprávnym úradným postupom spôsobili danú škodu.

Kubina upozornil, že už v piatok (21. 6.) sa uskutoční prvé súdne pojednávanie jeho klientov Jána Čurillu a Pavla Ďurku o náhradu škody spôsobenej nezákonnou väzbou. Uviedol, že rozhodnutie okresného súdu o vzatí jeho klientov do väzby bolo zrušené nadriadeným súdom ako nezákonné, pričom väzbou im bola spôsobená nespochybniteľná majetková škoda – ušlý plat a aj nemajetková ujma. „Protistranou je štát zastúpený ministerstvom spravodlivosti. Budeme so záujmom sledovať, ako sa štát zachová,“ uzavrel.

Prečítajte si aj