Štvrtok 19. septembra, 2024
Bývalý prezident Donald Trump opúšťa štátny veľtrh v Iowe v Des Moines v štáte Iowa 12. augusta 2023 (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

Až pätina voličov v USA sa priznala k podvodu pri hlasovaní poštou

Bývalý americký prezident Donald Trump naliehavo vyzval svojich kolegov republikánov, aby konali v súvislosti s tým, čo nazval „najväčšou správou roka“. Išlo o prieskum, podľa ktorého až pätina respondentov priznala, že sa pri korespondenčnom hlasovaní (t. j. zaslaní hlasovacieho lístka poštou) dopustila aspoň jedného druhu potenciálne podvodného konania vo voľbách v roku 2020.

Inštitút Heartland a Rasmussen uskutočnili prieskum v prvom decembrovom týždni na vzorke 1 085 respondentov a zverejnili ho 12. decembra. Naznačuje znepokojujúcu úroveň volebných podvodov vo voľbách v USA v roku 2020, čo podporuje Trumpove dlhodobé tvrdenia, že bol podvedený, aby nezvíťazil.

Z nového prieskumu vyplýva, že 17 % poštových voličov priznalo, že hlasovali v štáte, kde už nemajú trvalý pobyt; 21 % vyplnilo hlasovacie lístky za iné osoby; 17 % podpísalo hlasovacie lístky za rodinných príslušníkov bez súhlasu (tieto 3 praktiky sú vo všetkých štátoch USA nezákonné); a 8 % respondentov uviedlo, že im bola ponúknutá „platba“ alebo „odmena“ za ich hlas.

„Navyše 10 % všetkých respondentov – nielen tých, ktorí volili poštou – uviedlo, že pozná priateľa, rodinného príslušníka, spolupracovníka alebo iného známeho, čo sa priznal… k zaslaniu hlasovacieho lístka poštou [vo voľbách] v roku 2020 v štáte, kde nemá trvalý pobyt,“ uvádza sa ďalej v správe Inštitútu Heartland.

Viac ako 43 % hlasov v roku 2020 bolo odovzdaných poštou, čo je najvyššie percento v histórii USA.

„Zdá sa, že výsledky týchto anketových otázok ukazujú, aké boli vo voľbách v roku 2020 podvody s hlasmi voličov rozšírené, najmä medzi hlasujúcimi poštou,“ uviedol vo vyhlásení Inštitútu Heartland, konzervatívny a libertariánsky think tank zaoberajúci sa verejnou politikou.

„Najväčšia správa roka“

Donald Trump, hlavný favorit na republikánsku nomináciu do Bieleho domu v roku 2024, sa na sociálnych sieťach obrátil na republikánov s výzvou, aby v reakcii na šokujúce výsledky prieskumu verejnej mienky prijali opatrenia.

„Toto je najväčšia správa roka a republikáni s tým musia niečo urobiť,“ napísal bývalý prezident na sociálnej sieti Truth. Naznačil tiež, že ak sa s problémom volebných podvodov rýchlo niečo neurobí, vrhne to tieň na voľby v roku 2024.

„Niečo sa musí ihneď urobiť. Postupujte tvrdo a múdro,“ pokračoval Trump.

Zatiaľčo demokrati a ich spojenci hovoria o volebných podvodoch len ako o mýte, Donald Trump už roky vraví o volebných podvodoch ako o všadeprítomnom probléme v americkej politike – a trvá na tom, že bol podvodne pripravený o víťazstvo vo voľbách v roku 2020.

V nedávnom rozhovore v relácii televízie NBC „Meet the Press“ hovoril o tom, čo ho viedlo k rozhodnutiu napadnúť výsledky volieb.

„Počúval som rôznych ľudí. A keď som to všetko zrátal, voľby boli zmanipulované,“ povedal a dodal, že napadnutie výsledkov bolo jeho rozhodnutím a podľa jeho názoru voľby vyhral.

Kým demokrati a ich spojenci spolu s niektorými členmi vedeckej komunity tvrdia, že volebné podvody boli vo voľbách v roku 2020 také malé, až sú zanedbateľné, výsledky prieskumu Heartland/Rasmussen podporujú tvrdenie prezidenta Trumpa, že bol okradnutý o víťazstvo.

Justin Haskins, riaditeľ Výskumného centra socializmu Heartland a hlavný autor prieskumu Heartland/Rasmussen, vo svojom vyhlásení uviedol:

„Za posledné tri roky bolo Američanom opakovane tvrdené o voľbách v roku 2020 ako o najbezpečnejších v histórii. Ak však výsledky tohto prieskumu odrážajú realitu, je pravdou presný opak… Tento záver nie je založený na konšpiračných teóriách alebo podozrivých dôkazoch, ale na odpovediach priamo od samotných voličov.“

Haskins priznal, že po voľbách v roku 2020 sa vo vyše 10 štátov dosiahol určitý pokrok v oblasti opatrení na zabezpečenie integrity volieb. Trval však na tom, že vo viacerých štátoch USA je potrebné vykonať „oveľa viac“ práce na posilnenie dôvery voličov, že výsledky odrážajú skutočnú vôľu ľudí.

„Ak sa americké volebné zákony čoskoro nezlepšia, voliči a politici budú naďalej pochybovať o pravdivosti a spravodlivosti všetkých budúcich volieb,“ povedal Haskins.

Hans von Spakovsky, hlavný právny poradca nadácie Heritage Foundation poukázal v súvislosti s podvodmi na databázu volebných podvodov, ktorá obsahuje neustále aktualizované záznamy o rôznych prípadoch volebných podvodov z celých Spojených štátov.

„V ére volieb s tesnými volebnými výsledkami je ochrana pred týmto typom protiprávneho konania, ako aj pred chybami volebných úradníkov obzvlášť dôležitá,“ napísal pre Epoch Times a dodal: „V roku 2024 by sa to mohlo ukázať ako rozhodujúce.“

Podľa neho by štáty mali zabezpečiť, aby volebné úrady viedli aktuálne a presné zoznamy voličov, aby sa zvýšila bezpečnosť volieb a posilnila sa dôvera verejnosti, že vyhlásené výsledky sú legitímne.

Ďalej by mali vyžadovať preukaz totožnosti s fotografiou, aby bolo možné hlasovať osobne aj nepriamo, tvrdí H. von Spakovsky, ktorý sa tiež zasadzuje za zákaz straníckeho financovania štátnych a miestnych volebných úradov.

Pôvodný článok. Preklad bol redakčne skrátený.

Prečítajte si aj