Štvrtok 19. septembra, 2024
Európska komisárka pre energetiku Kadri Simsonová (foto: VALERIA MONGELLI/AFP via Getty Images) a austrálsky minister pre klimatické zmeny a energetiku Chris Bowen (foto: Tracey Nearmy/Getty Images)

Austrália a EÚ sa zaviazali k partnerstvu v oblasti kritických nerastných surovín

Austrália a Európska únia (EÚ) chcú nadviazať bilaterálne strategické partnerstvo s cieľom zabezpečiť globálny dodávateľský reťazec kritických nerastných surovín a zabezpečiť účasť pôvodného obyvateľstva a ďalších zraniteľných skupín vrátane žien a mladých ľudí na realizácii „spravodlivej“ energetickej transformácie.

„Európa a Austrália sú strategickými partnermi a máme dlhú spoločnú históriu. Máme spoločné hodnoty a obavy, najmä v oblasti životného prostredia, zmeny klímy, spravodlivej transformácie a energetickej bezpečnosti, a máme spoločný záujem na spolupráci,“ uviedka komisárka Európskej únie pre energetiku Kadri Simsonová po nedávnych bilaterálnych stretnutiach s austrálskym ministrom pre energetiku a klimatické zmeny Chrisom Bowenom.

K. Simsonová počas rokovaní ocenila odolnosť Európy v čase energetickej krízy a pripísala ju úsiliu o diverzifikáciu a globálnej spolupráci.

Od začiatku rusko-ukrajinského konfliktu v roku 2022 sa kontinentálna Európa borí s prudkým znížením dodávok a spotreby zemného plynu.

Hoci diverzifikácia dodávok plynu do Európy nezahŕňa vo veľkej miere Austráliu, K. Simsonová vyjadrila vďačnosť za príspevok austrálskeho LNG k stabilizácii svetových trhov, najmä pri zásobovaní Ázie.

Oba subjekty si stanovili ambiciózne ciele na zníženie emisií uhlíka. EÚ si kladie za cieľ dosiahnuť 42,5 %-ný podiel obnoviteľných zdrojov energie na svojej spotrebe energie do roku 2030, zatiaľ čo Austrália si kladie za cieľ dosiahnuť 82 %-ný podiel obnoviteľných zdrojov energie na svojom národnom trhu s elektrinou. Modernizácia sieťovej infraštruktúry sa považuje za kľúčovú pre dosiahnutie týchto cieľov.

Rokovania sa týkali aj prebiehajúcich vyjednávaní o dohode o voľnom obchode (FTA), pričom obe strany uznali potenciálne výhody pre obchod a investície v sektore energetiky a zdrojov. Očakáva sa, že dohoda o voľnom obchode významne podporí obe ekonomiky a ich prechod na čistú energiu.

Austrália posilňuje medzinárodné vzťahy v rámci iniciatívy Čistej energie

Predseda Úradu pre bezemisnú ekonomiku Greg Combet uviedol, že vláda určila štyri prioritné oblasti pre čistú bezemisnú ekonomiku. Medzi tieto oblasti patrí rafinácia a spracovanie kritických nerastných surovín, podpora výroby technológií na výrobu a skladovanie energie vrátane batérií, výroba obnoviteľného vodíka a jeho derivátov ako čpavok, a výroba ekologických kovov.

G. Combet zdôraznil význam partnerstva s inými krajinami pri dosahovaní týchto cieľov.

„Rozvoj týchto projektov si bude vyžadovať aj úzku spoluprácu s našimi hlavnými obchodnými partnermi – tí budú pravdepodobne hlavnými investormi,“ uviedol.

„Zatiaľ čo sa stávame veľmocou v oblasti obnoviteľných zdrojov energie, môžeme sa stať aj lídrom v oblasti ekologických kovov prehĺbením našich medzinárodných vzťahov.“

Návrhy zákonov v oblasti čistej energie predložené parlamentu

Austrálska vláda 27. marca predložila parlamentu dva návrhy zákonov zamerané na urýchlenie prechodu krajiny na čistú bezemisnú ekonomiku.

Cieľom návrhov zákona je vytvoriť nový nezávislý zákonný orgán, ktorý uľahčí systematickú a pozitívnu ekonomickú transformáciu v podmienkach globálneho prechodu na bezuhlíkovú ekonomiku.

Cieľom návrhu zákona je koordinovať úsilie v oblasti čistej nulovej emisie v rámci celej vlády a kľúčových zainteresovaných strán, uľahčiť účasť a investície verejného a súkromného sektora v iniciatívach na zníženie emisií skleníkových plynov a transformáciu na čistú bezemisnú ekonomiku a podporiť zamestnancov, ktorých sa to týka, pri prechode na nové pracovné miesto alebo pri zvyšovaní ich kvalifikácie.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj