Štvrtok 19. septembra, 2024
Dron americkej pohraničnej stráže hliadkuje na americko-kanadskej hranici. (Colná a hraničná správa USA)

AUKUS oznámilo prelomovú technológiu umelej inteligencie v dronoch

Partnerské zoskupenie Austrálie, Spojeného kráľovstva a Spojených štátov amerických (AUKUS) oznámilo celosvetový prielom v oblasti technológie umelej inteligencie používanej v autonómnych systémoch sledovacích dronov.

AUKUS uviedlo, že počas skúšobnej prevádzky v britskom Upavone dosiahla aliancia niekoľko svetových prielomov v rámci spoločne vytvorenej technológie umelej inteligencie. Patrí medzi ne  „živé preškolenie“ počas letu čivýmena a používanie modelov umelej inteligencie na bezpilotných lietadlách.

„V rámci tejto spolupráce došlo k prvému spoločnému nasadeniu austrálskych, britských a amerických prostriedkov umelej inteligencie v spoločnej aliancii na detekciu a sledovanie vojenských cieľov v konkrétnom prostredí v reálnom čase,“ uvádza sa v správe pre médiá. „Urýchlenie vývoja týchto technológií bude mať obrovský vplyv na vojenské schopnosti aliancie.“

Tento prielom je súčasťou II. piliera paktu AUKUS, ktorého cieľom je urýchliť výmenu kolektívnych poznatkov o špičkových technológiách a schopnostiach vrátane umelej inteligencie a autonómnych technológií, aby sa mohla zaviesť robustná a dôveryhodná umelá inteligencia zvýšujúca bezpečnosť a stabilitu v indo-pacifickom regióne.

Členovia AUKUSu tvrdia, že prielom poskytne vojenskú výhodu

Podplukovník Richard Craig podieľajúci sa na skúšobnej prevádzke uviedol, že hoci umelá inteligencia má pre armádu mnoho výhod vrátane jednej  zásadnej, a to tej, že aliancia môže zvýšiť počet senzorov schopných pozorovať nepriateľa.

„Umelá inteligencia a s ňou spojená autonómia nám teda poskytnú operačnú výhodu tým, že zvýšia našu schopnosť zasiahnuť nepriateľské sily na diaľku a zvýšia našu schopnosť prežiť.“

Generál Rob Magowan, zástupca náčelníka britského generálneho štábu poznamenal, že pokroky aliancie v oblasti umelej inteligencie prinesú týmto trom krajinám schopnosť poraziť súčasné aj budúce vojnové  hrozby.

„Skúška demonštruje vojenskú výhodu pokročilých schopností systému AUKUS, ktoré fungujú v aliancii a umožňujú identifikovať, sledovať a čeliť potenciálnym protivníkom na väčšie vzdialenosti,“ povedal Magowan. „Operační pracovníci, vedci a inžinieri z našich troch krajín sa spojili, aby počas operácií vyvíjali a zdieľali dôležité informácie a zlepšili tak rozhodovací proces veliteľov.“

Abe Denmark, hlavný poradca amerického ministra obrany pre AUKUS poznamenal, že „vývoj a nasadenie pokročilých technológií umelej inteligencie má potenciál zmeniť spôsob, akým pristupujeme k obranným a bezpečnostným výzvam“.

„Táto schopnosť adaptívnej umelej inteligencie prispôsobenej konkrétnym úlohám môže poskytnúť širšie možnosti, než aké by mohla dosiahnuť akákoľvek krajina samostatne,“ povedal Hugh Jeffrey, námestník austrálskeho ministra pre stratégiu, politiku a priemysel.

Austrália využije technológie na udržiavanie mieru a stability v Indopacifiku

Podľa AUKUSu to Austrálii aj USA poskytne nástroj na udržiavanie ich spoločných znalostí v mnohých oblastiach, jednotnú spoluprácu s ich spojencami a partnermi a posilní ich vplyvu v indo-tichomorskom regióne. „Prostredníctvom nášho partnerstva v rámci AUKUS spájame naše odborné znalosti a zdroje a zaisťujeme, aby naše armády boli vybavené najnovšími a najefektívnejšími nástrojmi na obranu našich národov a udržiavanie stability na celom svete,“ uviedol Denmark.

„Demonštruje to prispievanie členov AUKUSu k stabilnému, mierovému a prosperujúcemu indo-pacifickému regiónu a dopĺňa to náš záväzok voči ASEAN (pozn. prekladateľa: Združenie štátov Indonézia, Filipíny, Malajzia, Singapur a Thajsko) a regionálnej bezpečnostnej architektúre,“ uviedlo austrálske ministerstvo obrany.

Preklad a redakčná úprava pôvodnej správy austrálskej redakcie: Juraj Skovajsa a LS.

Prečítajte si aj