Piatok 27. septembra, 2024
Na snímke sídlo Audiovizuálneho fondu na ulici Grosslingová, Staré Mesto, Bratislava. (Foto: Wizzard / wikipedia)

Audiovizuálny fond: Systém vyplácania odmien trvá 15 rokov, NKÚ ho v minulosti nepripomienkoval

Kontrolné orgány vrátane Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR počas predchádzajúcich kontrol nikdy nepripomienkovali fakt, že odmeny členov odborných komisií Audiovizuálneho fondu (AVF) boli vyplácané z účtu na podporu audiovizuálnej kultúry. Upozornil na to riaditeľ AVF Vladimír Burianek v reakcii na piatkovú správu NKÚ, ktorá upozorňuje na porušenie pravidiel pri vyplácaní odmien hodnotiteľom.

„Odmeny členov odborných komisií boli od vzniku AVF až doteraz, teda 15 rokov, vyplácané z účtu na podporu audiovizuálnej kultúry, pretože členovia odborných komisií neboli v pracovnom pomere a spolupracovali len v časovo obmedzenom rozsahu,“ uviedol Burianek. Dodal, že najnovšiu pripomienku kontrolórov fond rešpektuje.

Pri preverovaní činnosti a hospodárenia verejnoprávnych fondov v období 2021 – 2023 NKÚ skonštatoval, že boli porušené pravidlá pri vyplácaní odmien členom hodnotiacich komisií v AVF a Fondu na podporu umenia (FPU). Odmeny dostali z prostriedkov, ktoré boli určené na podpornú činnosť, nie na prevádzku fondu. Celkovo bolo v období rokov 2021 – 2023 členom odborných komisií AVF vyplatených viac ako 489.000 eur a FPU takmer 420.000 eur. Podľa pravidiel vyplácal odmeny Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

Zo strany samotných fondov i Ministerstva kultúry SR zlyhával aj kontrolný systém využitia pridelených prostriedkov na deklarované projekty, rovnako ministerstvo podľa NKÚ nevyužívalo dostatočne možnosť určiť prednostné využitie podielu dotácií. Pri samotnom prideľovaní peňazí z verejnoprávnych fondov na podporu kultúry nedošlo v období rokov 2021 – 2023 k závažným pochybeniam.

NKÚ: Ministerstvo kultúry aj verejnoprávne fondy zlyhali pri kontrole využitia dotácií

Prečítajte si aj