Pondelok 16. septembra, 2024
Atlantický oceán v pohľade z Portugalska (By Sergei Gussev - Estrada Atlântica, CC BY-SA 2.0 )

Atlantický oceán zaznamenal rýchle ochladenie, experti nevedia prečo

Vedecký internetový server NewScientist nedávno informoval, že za posledné tri mesiace sa hladina Atlantického oceánu rapídne ochladila. Ide vraj o najrýchlejšie ochladenie, ktoré bolo zaznamenané za posledných viac ako 40 rokov.

Zatiaľ čo od druhej polovice minulého roka do tohtoročného mája teploty povrchu oceánu rapídne stúpali, za posledných niekoľko mesiacov dochádza k významnému ochladeniu.

„V uplynulých troch mesiacoch sa teplota v tejto časti Atlantiku ochladila rýchlejším tempom ako kedykoľvek v minulosti, odkedy sa o tom vedú záznamy od roku 1982,“ konštatuje NewScientist. Odkazuje na článok s grafom amerického Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOOA), ktorý ukazuje medzimesačné zmeny priemerných teplôt Atlantiku. Tie sa od roku 1982 do súčasnosti pohybujú v rozmedzí – 1 °C až 1 °C.

„Pozorujeme, že priemerné teploty oceánov vo svete mierne klesajú,“ povedal k všeobecnému vývoju Pedro DiNezio z Boulder univerzity v Colorade. Ochladenie potvrdil aj NOOA.

Odborníci si lámu hlavou nad príčinami tohto ochladenia

Podľa klimatológa Franza Philipa Tuchena z Miamskej univerzity na Floride „je táto náhla zmena naozaj nepochopiteľná. Silný vietor, ktorý normálne také ochladenie vytvára, tu nebol“.

„Preskúmali sme zoznam možných mechanizmov a nič zatiaľ nedáva zmysel. Pokiaľ teploty zostanú počas budúceho mesiaca o 0,5 °C chladnejšie, než je priemer, pôjde o „Atlantickú Niñu“,“ povedal Tuchena.

La Niña je oceánsky a atmosférický fenomén, ktorý sa vyznačuje ochladením povrchových vôd oceánov. El Niño naopak oceány otepľuje.

Globálne teploty za posledných desať rokov neukazujú zásadné otepľovanie planéty

NOAA monitoruje priemerné globálne teploty oceánov a zemského povrchu. Podľa grafu NOAA sa maximálne priemerné teploty za posledných desať rokov výrazne nezvyšovali. Dokonca počas niektorých rokov zaznamenali pokles teplôt.

Maximálne priemerné teploty medzi rokmi 2014-2022 sa pohybovali v rozmedzí 0,75 °C až 1,05 °C nad globálnym priemerom rokov 1901-2000. Výnimkou je rok 2023, kedy bola maximálna teplota oproti obdobiu 1901-2000 vyššia o 1,19 °C.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj