Nedeľa 8. septembra, 2024
Fotografia Thomasa Matthew Crooksa absolventa strednej školy Bethel Park High School v Bethel Parku, v roku 2022, v Bethel Parku, Pensylvánia (Bethel Park School District/ Epoch Times)
»

Atentát na Trumpa: čo zatiaľ vieme o strelcovi Thomasovi Crooksovi

Dvadsaťročný muž, ktorý sa pokúsil zavraždiť bývalého prezidenta Donalda Trumpa, zanechal len málo stôp.

Po streľbe, pri ktorej zahynul jeden divák, vyšetrovatelia uviedli, že pátrajú po všetkom, čo mohlo Thomasa Matthew Crooksa zo strednej školy Bethel Park High School v Pensylvánii podnietiť k pokusu o zabitie bývalého prezidenta.

Crooks absolvoval školu Bethel Park v roku 2022. Školský obvod uviedol, že plne spolupracuje s vyšetrovateľmi.

„Školský obvod by chcel vyjadriť úprimné želanie skorého a úplného uzdravenia pánovi Trumpovi a účastníkom sobotňajšieho podujatia, ktorí mohli byť fyzicky zranení alebo emocionálne zasiahnutí týmito tragickými udalosťami (…) Naše myšlienky a modlitby sú v tomto ťažkom období s vami,“ napísal školský obvod Bethel Park vo vyhlásení k atentátu.

FBI uviedla, že prípad vyšetruje ako potenciálny skutok domáceho terorizmu, ale motív činu zatiaľ agenti nezverejnili.

Crooks bol podľa štátnych a federálnych záznamov registrovaný ako republikánsky volič v Pensylvánii. Z federálnych správ o financovaní volebných kampaní však vyplýva, že 20. januára 2021, v deň zloženia prísahy prezidenta Bidena, daroval 15 dolárov progresívnemu politickému akčnému výboru ActBlue.

Pri prehliadke jeho domu a vozidla „boli podozrivé zariadenia nájdené na oboch miestach zneškodnené pyrotechnikmi a vyhodnocujú sa v laboratóriu FBI,“ uviedol hovorca 14. júla denníku Epoch Times.

Strelná zbraň, ktorú špeciálny agent FBI Kevin Rojek opísal ako pušku typu AR, bola zakúpená legálne. A Crooks nebol pred sobotňajšou streľbou v hľadáčiku orgánov činných v trestnom konaní, uviedla FBI a dodala, že podľa úradu konal sám.

FBI „pracuje na určení sledu udalostí a pohybu strelca pred streľbou, zhromažďuje a preveruje dôkazy, vykonáva výsluchy a sleduje všetky stopy,“ uviedol úrad a dodal, že agenti získali jeho telefón na preskúmanie.

Videozáznamy a fotografie zhotovené počas streľby ukazujú, že Crooks mal na sebe tričko s nápisom „Demolition Ranch“, čo je veľmi populárny kanál na YouTube zameraný na zbrane.

Moderátor kanála Matt Carriker na sociálnej sieti napísal, že v blízkej budúcnosti vydá k tejto záležitosti verejné vyhlásenie, ale „stále tomu úprimne neverí“.

Crooksovi susedia ani telefón spojený s jeho pennsylvánskym domom nereagovali na opakované telefonické žiadosti o komentár. Jeho otec Matthew Crooks v sobotu pre CNN uviedol, že sa snaží zistiť, „čo sa to, do čerta, deje“, a o svojom synovi nebude hovoriť, kým nebude komunikovať s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Počas víkendu Kevin Rojek novinárom povedal, že rodina Crooksovcov spolupracuje s FBI pri vyšetrovaní.

Na videozáznamoch získaných médiami z domu Crooksovcov bolo vidieť niekoľko ľudí, ktorí vyzerali ako federálni agenti, ako sa rozprávajú s mužom v strednom veku, ktorý im otvoril dvere.

Čo sa stalo

Greg Smith, ktorý sa zhromaždenia zúčastnil, ale pozoroval ho iba zvonku, pre Epoch Times povedal, že počas zhromaždenia bol svedkom toho, ako sa strelec „plazil po streche“ s puškou.

„Mal som priamy výhľad rovno na zadnú časť strechy,“ povedal.

Smith uviedol, že sa snažil na strelca upozorniť policajtov v okolí. „Stál som tam asi minútu alebo dve a ukazoval na chlapa na streche. A policajti pobehovali okolo, dole a okolo spodnej časti budovy,“ povedal.

Potom Crooks „vyliezol na strechu a vystrelil asi štyri rany. Neviem presne, koľko výstrelov. To sme videli,“ uviedol Smith.

Strelca videli účastníci zhromaždenia na streche budovy mimo perimeter zhromaždenia spadajúci pod Tajnú službu, a oblasť strážili poriadkové sily, povedal v nedeľu šerif okresu Butler Michael T. Slupe pre agentúru Associated Press a televíziu CBS Pittsburgh.

Policajti z Butler Township začali prehľadávať oblasť po tom, ako dostali informáciu o podozrivej osobe na streche v blízkosti podujatia, uviedol šerif. Keď policajt začal vyliezať na strechu, aby ju skontroloval, strelec, ktorý ležal na streche, sa otočil a namieril na neho zbraň. Policajt bol potom nútený presunúť sa na zem, aby sa kryl, uviedol šerif.

„Viem len to, že policajt mal obe ruky na streche, aby sa dostal na strechu, ale nikdy sa mu to nepodarilo, pretože strelec sa otočil smerom k policajtovi. A policajt sa správne a rozvážne pustil,“ povedal pán Slupe. Policajt za týchto okolností nemohol držať vlastnú zbraň.

Chatovacia aplikácia Discord, platforma sociálnych médií obľúbená medzi ľuďmi hrajúcimi online hry, uviedla, že Crooks mal zrejme účet na tejto platforme, ale používal ho zriedkavo a v posledných mesiacoch vôbec. Neexistujú žiadne dôkazy, že by svoje konto používal na diskusiu o svojich politických názoroch, uviedol hovorca spoločnosti Discord.

Nie je tiež jasné, či mal Crooks aktívne konto na Facebooku, X, YouTube, TikToku alebo inej sociálnej sieti.

Na videozázname zo školského maturitného ceremoniálu zverejnenom na internete je vidieť, ako Crooks prechádza cez pódium, aby si prevzal diplom, podľa všetkého je štíhlej postavy a má okuliare.

Pracoval v domove dôchodcov ako pomocník pri stravovaní, čo je práca, ktorá zvyčajne zahŕňa prípravu jedla. Marcie Grimmová, správkyňa zariadenia Bethel Park Skilled Nursing and Rehabilitation, vo vyhlásení uviedla, že bola „šokovaná a zarmútená“, keď sa dozvedela o jeho čine.

Grimmová dodal, že Crooks mal v čase prijatia do zamestnania čistý trestný register.

Niekoľko študentov, jeho spolužiakov zo strednej školy, vrátane jedného, ktorý v nedeľu hovoril s reportérom Epoch Times, uviedlo, že Crooks bol v škole šikanovaný.

21-ročný Jason Kohler hovorí s médiami o Thomasovi Matthewovi Crooksovi, podozrivom zo streľby na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, počas vyšetrovania FBI v Bethel Parku v Pensylvánii 14. júla 2024 (Rebecca Droeke/ AFP via Getty Images)

Antanas Kubilius, bývalý študent, ktorý uviedol, že zmaturoval v roku 2021, pre Epoch Times povedal, že nebol v rovnakej triede, ale že Crooksa poznal. „Viem len to, že ho v škole šikanovali“, pretože bol tichý chlapec, poznamenal.

„Šikanovali ho skoro každý deň,“ povedal novinárom Jason Kohler, ktorý chodil na tú istú strednú školu ako podozrivý. „Bol jednoducho považovaný za vyvrheľa a viete, aké sú dnešné deti.“

Na tejto správe sa podieľali agentúry Associated Press a Rachel Wangová

Pôvodný článok

Prečítajte si aj