Streda 18. septembra, 2024
Ašvaganda je najpredávanejší bylinný liek na zníženie stresu z ajurvédy (Koreň - By Krzysztof Ziarnek, Kenraiz - Own work, CC BY-SA 4.0, Rastlina - By Piyush Kothari - Own work, CC BY-SA 4.0)

Spoznajte nový hit: ašvaganda – ajurvédska bylina s nečakanými účinkami

Ašvaganda je najpredávanejší bylinný liek z ajurvédy, tradičného indického systému medicíny, na zníženie stresu. V ajurvéde je po tisícročia považovaná za „omladzujúci prostriedok“. „Ašva“ v sanskrte znamená ‚kôň‘ a ‚ganda‘ znamená ‚vôňa‘ a verí sa, že tým, ktorí ju používajú, odovzdáva konskú silu.

Dopyt spotrebiteľov po ašvagande vzrástol v rokoch 2018 až 2021 o 1 100 %, čo z nej robí jeden z najobľúbenejších doplnkov stravy v Spojených štátoch.

S nárastom jej popularity vzrástol aj vedecký výskum jej potenciálnych zdravotných prínosov. Len v roku 2021 bolo publikovaných 159 výskumných prác o vplyve ašvagandy na stres, úzkosť, neuroprotekciu, športový výkon a sexuálne funkcie.

Certifikovaná ajurvédska lekárka Veena Hassl-Blilieová potvrdila denníku Epoch Times, že ašvaganda získala v posledných rokoch popularitu z niekoľkých dôvodov.

„Po prvé, ľudia zažívajú vysokú mieru chronického stresu a neustály tlak na mnohých frontoch, a po druhé, hľadajú alternatívy k liekom.“ Poznamenala tiež, že trh s ajurvédskymi bylinami je na vzostupe a do roku 2028 by mal dosiahnuť takmer 20 miliárd eur.

„Ašvaganda je teraz pojmom,“ povedala Hassl-Blilieová. Pojmy ako „adaptogénna“ a „ajurvéda“ boli kedysi neznáme, ale teraz sa vďaka popularite ašvagandy stali známymi pre mnoho spotrebiteľov doplnkov stravy.

Výskum a preukázané prínosy

Ašvaganda sa dodáva v mnohých formách vrátane prášku, tabletiek, kapsúl a tinktúr, a tradične sa v ajurvéde predpisuje proti únave, na zlepšenie metabolizmu a ako afrodiziakum. Vedecké štúdie stále dokazujú, že ašvaganda môže mať rôzne prínosy, od zlepšenia nálady a stresu až po lepší spánok, neuroprotekciu, športový výkon a sexuálne zdravie u mužov aj žien.

Znižuje stres a úzkosť, zlepšuje spánok

Ašvaganda, ktorá je uvádzaná na trh ako adaptogén, je pravdepodobne najznámejšia pre svoje účinky na zníženie stresu a úzkosti. Adaptogény sú zlúčeniny obsiahnuté v rôznych rastlinách a hubách, ktoré pomáhajú telu vyrovnať sa so stresom, úzkosťou, únavou a celkovou kondíciou.

Štúdia publikovaná v roku 2019 v časopise Cureus zistila, že u dospelých, ktorí užívali ašvagandu po dobu ôsmich týždňov, došlo k výraznému zníženiu úrovne stresu v porovnaní so skupinou užívajúcou placebo. U liečenej skupiny navyše došlo k výraznému poklesu hladiny kortizolu v krvi, čo je hormón produkovaný pri strese.

Systematický prehľad z roku 2021 analyzoval účinky ašvagandy na stres a úzkosť u takmer 500 dospelých Indov a preukázal, že u skupiny, ktorá bylinu užívala šesť až osem týždňov, došlo k zníženiu úzkosti, stresu a kortizolu. Liečená skupina tiež uvádzala slabšiu únavu a lepší spánok ako tí, ktorí ašvagandu neužívali.

Botanický názov ašvagandy, Withania somnifera, znamená „vyvolávajúci spánok“ a v ajurvéde sa práve pre zdravý spánok odporúča už po stáročia.

Klinické hodnotenie vplyvu ašvagandy na spánok z roku 2021, publikované v časopise Journal of Ethnopharmacology, potvrdilo významné zlepšenie kvality spánku a zvládanie nespavosti pomocou extraktu z koreňa ašvagandy bez ohľadu na zdravotný stav alebo vek.

Chráni mozog

Ašvaganda sa skladá z niekoľkých fytokonstituentov, účinných látok v rastline, ktoré ju chránia pred infekciou a napadnutím. Bolo dokázané, že tieto fytokonstituenty majú farmakologické účinky na mozgové poruchy, vrátane Alzheimerovej, Parkinsonovej a Huntingtonovej choroby.

Štúdia z roku 2022 v časopise Frontiers in Pharmacology, ktorá skúmala ašvagandu ako budúceho potenciálneho kandidáta na farmakologickú liečbu, zistila, že môže kontrolovať vývoj ochorenia a podporovať opravu DNA a buniek, a zároveň chrániť normálne bunky pred zničením.

Štúdia tiež zistila, že bylina môže zvrátiť toxický účinok vyvolaný amyloidom a zvýšiť množstvo neuroprotektívnych proteínov u Alzheimerovej choroby. U ľudí s Parkinsonovou chorobou znižovala oxidačný stres a zvyšovala hladinu dopamínu. Znížila tiež poškodenie neurónov a oxidačný stres u ľudí s Huntingtonovou chorobou. Vedci zo štúdie dospeli k záveru, že neuroprotektívne vlastnosti ašvagandy sú spôsobené jej antioxidačnými a protizápalovými účinkami.

Zlepšuje svalovú silu a vytrvalosť

Štúdia z roku 2015 publikovaná v časopise Journal of International Society of Sports Nutrition analyzovala vplyv ašvagandy na silu a regeneráciu. V osemtýždňovej dvojito zaslepenej, placebom kontrolovanej štúdii na 57 mužoch vo veku 18 až 50 rokov dostávali účastníci liečebnej skupiny dvakrát denne 300 miligramov extraktu z koreňa ašvagandy.

Po ôsmich týždňoch mala liečebná skupina výrazne väčšiu svalovú silu pri cvikoch nôh a zväčšila sa veľkosť svalov paží a hrudníka. U liečených osôb došlo aj k menšiemu poškodeniu svalov spôsobenom cvičením ako u placebovej skupiny, k významnému zvýšeniu hladiny testosterónu a k vyššiemu zníženiu percenta telesného tuku.

Randomizovaná kontrolovaná štúdia z roku 2021 publikovaná v časopise Journal of Ethnopharmacology hodnotila bezpečnosť a účinnosť ašvagandy pri zvyšovaní kardiorespiračnej vytrvalosti u športovcov. Skupina s ašvagandou dostávala 300 mg dvakrát denne počas ôsmich týždňov.

Výsledky štúdie naznačujú, že extrakt z koreňa ašvagandy môže zvýšiť kardiorespiračnú vytrvalosť u zdravých dospelých športovcov. Bolo tiež dokázané, že znižuje únavu a zlepšuje regeneráciu, energiu a kondíciu.

Podporuje sexuálne zdravie

Časopis American Journal of Men’s Health zverejnil v roku 2019 štúdiu skúmajúcu hormonálne a vitálne účinky ašvagandy u starnúcich mužov a mužov s nadváhou. Mužom s nadváhou vo veku 40 až 70 rokov, ktorí pociťovali miernu únavu, bolo počas ôsmich týždňov podávané placebo alebo extrakt z ašvagandy.

Päťdesiat zaradených účastníkov dokončilo prvé osemtýždňové skúšobné obdobie a 43 účastníkov dokončilo všetkých 16 týždňov. Hoci zlepšenie sexuálnej a psychickej pohody, únavy a energickosti nevykazovalo medzi skupinami žiadny rozdiel, u tých, ktorí užívali ašvagandu, došlo k 18 % zvýšeniu hladiny pohlavného hormónu dehydroepiandrosterón sulfátu (DHEA sulfátu) a 15 % zvýšeniu hladiny testosterónu.

Štúdie dokazujú, že ašvaganda môže prospievať aj sexuálnemu zdraviu žien.

Štúdia z roku 2022 publikovaná v časopise Cureus študovala účinky koreňa ašvagandy na zlepšenie sexuálnych funkcií u zdravých žien. Štúdie sa zúčastnilo 80 žien; polovici z nich bolo počas ôsmich týždňov podávaných 300 miligramov ašvagandy dvakrát denne a druhá polovica užívala placebo. Liečebná skupina preukázala významné zlepšenie sexuálnych funkcií a spokojnosti, a zároveň zníženie sexuálnych ťažkostí v porovnaní so skupinou užívajúcou placebo.

Napriek pribúdajúcim vedeckým dôkazom, ktoré uvádzajú prínosy ašvagandy, Hassl-Blilieová zdôrazňuje, že je dôležité používať ajurvédsky prístup k užívaniu tejto byliny.

„Ašvaganda môže podporiť tých, ktorí sú v strese alebo unavení, ale nie je to správna bylina pre každého, hoci sa bežne predáva ako univerzálne riešenie,“ povedala.

Ajurvédsky prístup

Ajurvédska medicína má tisíce rokov staré korene a ďalej sa vyvíjala do holistického systému medicíny, ktorý nielen rieši fyzické choroby, ale tiež podporuje harmonickú rovnováhu medzi mysľou, telom a duchom kombináciou jedinečnej zmesi prírodných liekov, stravovacích návodov a životného štýlu, ktoré obnovujú rovnováhu a vitalitu.

Podľa Hassl-Blilieovej je pri začatí užívania výživového doplnku, ako je ašvaganda, zásadné porozumieť ajurvéde a tomu, ako a prečo sa byliny používajú.

„Ajurvéda je o rovnováhe. Keď dosiahneme optimálnu rovnováhu tela, mysle a ducha, sme zdraví a môžeme sa venovať plnému duchovnému životu,“ uvádza. „Praktizujúci užívajú jedlo ako liek, šetrné byliny a ajurvédske životné praktiky, ako je meditácia, pránájáma (práca s dychom), joga-ásana (držanie tela) a mnoho ďalšieho z päťtisícročnej histórie.“

Byliny pôsobia na špecifické tkanivá, ako sú krvné, svalové, tukové, kostné, nervové a reprodukčné tkanivá a v rámci reprodukčného, ​​nervového a dýchacieho systému. Potenciálne môže pomôcť pri špecifických príznakoch, ale môže tiež zhoršiť iné, pokiaľ to nie je tá správna bylina práve pre dotyčného.

Ajurvédski lekári dôkladne posudzujú svojich pacientov, či sa u nich prejavujú príznaky nerovnováhy, a podľa toho vyberajú byliny na liečbu.

Ajurvédsky rámec nazerá na svet a ľudské telo z hľadiska piatich prvkov. Sú to vzduch, priestor, oheň, voda a zem. Tieto prvky sa spájajú do dóš, základných energií.

„Ako prechádzame životom, dochádza k nerovnováhe dóš, a to pociťujeme ako príznaky, symptómy, poruchy a choroby,“ vysvetlila. „Ajurvéda dokáže obnoviť rovnováhu dóš tým, že lieči človeka pri základnej príčine nerovnováhy, a nie tým, že lieči alebo maskuje príznaky.“

„Keď nie je ašvaganda správnou bylinou, môže sa nerovnováha u každého človeka prejaviť inak.

Niekto môže pociťovať príliš veľa sexuálnej energie, iný zase úzkosť, horúčavu alebo podráždenosť. Preto je dôležitý ajurvédsky holistický prístup, namiesto aby ste užívali ašvagandu len preto, že ste unavení a vystresovaní. „Treba byline porozumieť do hĺbky,“ povedala Hassl-Blilieová.

„Ak je to správna bylina pro daného jedinca, pomáha upokojiť myseľ, zlepšuje energiu, zvyšuje vitalitu a podporuje regeneračný spánok. Podporuje tiež zdravé libido a reprodukčný systém.“

Nežiaduce účinky

Podľa Merckovho manuálu má ašvaganda niekoľko možných nežiaducich účinkov, vrátane hnačky, bolesti hlavy, sedácie, nevoľnosti a možných problémov s pečeňou. Môže tiež zvyšovať hladinu testosterónu.

Ašvaganda by sa nemala užívať počas tehotenstva alebo dojčenia. Môže zvyšovať hladinu hormónov štítnej žľazy, znižovať hladinu glukózy v krvi, znižovať krvný tlak a môže interferovať s imunosupresívami a sedatívami. Pokiaľ máte nejaké kontraindikácie, je dôležité sa pred užívaním ašvagandy poradiť s lekárom.

Zhrnutie

Ako adaptogén môže ašvaganda zvýšiť schopnosť organizmu lepšie zvládať stres a vyrovnávať hladinu kortizolu. Početné vedecké štúdie ukazujú množstvo ďalších potenciálnych zdravotných prínosov, vrátane ochrany pred vysiľujúcimi neurologickými ochoreniami, zvýšenia svalovej sily a vytrvalosti, sexuálnej pohody a zlepšenia spánku.

Aj keď mnoho ľudí pociťuje prínosy ašvagandy, ajurvéda odporúča dôkladné posúdenie ajurvédskym lekárom, aby ste si boli istí, že je to pre vás tá správna bylina.

Hoci je považovaná za bezpečnú pre väčšinu ľudí, tehotné a dojčiace ženy by ašvagandu užívať nemali. Pokiaľ užívate lieky alebo máte zdravotné problémy, je najlepším riešením poradiť sa s profesionálnym lekárom.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj