Štvrtok 19. septembra, 2024
(S láskavým dovolením Emila Aladjema/ Izraelský pamiatkový úrad)
»

Archeológovia objavili 1800 rokov starú rímsku vojenskú základňu Železnej légie – najväčšiu, aká sa kedy našla v Izraeli (+Foto)

Rozsiahle a impozantné pozostatky starovekej rímskej vojenskej základne starej 1 800 rokov boli objavené pozdĺž dôležitého úseku úplne novej diaľnice asi 20 kilometrov juhovýchodne od pobrežného mesta Haifa – tretieho najväčšieho mesta v Izraeli. Legionársky tábor takéhoto rozsahu, v ktorom kedysi žili tisíce vojakov, nebol v Izraeli doteraz nikdy objavený a má šancu spôsobiť rozruch na archeologickej scéne.

Vďaka tomu, že projektanti infraštruktúry a archeológovia pracujú ruka v ruke, prebiehajúce práce na ceste pokračujú bez toho, aby ovplyvnili archeologické prieskumy. Netivei Israel (Izraelská národná cestná spoločnosť) tak postupuje na realizácii križovatky ciest 66 a 65 v severnom Izraeli, zatiaľ čo všadeprítomné vykopávky, na ktoré dohliada Izraelský pamiatkový úrad (IAA), sa snažia zachovať starovekú históriu ukrytú pod pieskom.

Nad novoobjaveným táborom rímskych légií a rozsiahlym územím Jezreelského údolia sa týči to, čomu sa hovorí tel – veľký umelý kopec, ktorý vznikol postupným budovaním osád na seba. Na vrchole telu, len niekoľko krokov severozápadne od nového archeologického náleziska, leží v troskách mesto Megido z doby železnej, príznačne prezývané grécky Armagedon, ktoré na prelome 7. a 8. storočia pred Kr. zrovnali so zemou Egypťania.

Archeologický výskum rímskej vojenskej základne v údolí Jezreel, neďaleko starovekých ruín Megido (S láskavým dovolením Emila Aladjema/ Izraelský pamiatkový úrad)
Tel Megido (Joe Freeman/ CC BY-SA 2.5 DEED; Golf Bravo/ CC BY-SA 3.0 DEED; Ian Scot t/ CC BY-SA 2.0 DEED; Hanay/ CC BY 3.0 DEED)
Detail štruktúr rímskej vojenskej základne (S láskavým dovolením Emila Aladjema/ Izraelský pamiatkový úrad)
Výskumníci pracujúci na vykopávkach v Megide (S láskavým dovolením Emila Aladjema, Izraelský pamiatkový úrad)
Archeológ odstraňuje zeminu, aby odhalil starovekú rímsku vojenskú základňu (S láskavým dovolením Emila Aladjema/ Izraelský pamiatkový úrad)

Na druhej strane cesty 66 sa na úpätí telu hemžia výskumníci IAA medzi niekoľkými veľkými otvorenými klenutými stanmi, ktoré čiastočne poskytujú tieň ich novým nálezom uprostred suchých, neobrábaných pšeničných polí. Pracujú na odstraňovaní piesku a hliny z viac-menej rovného pozemku vydláždeného starobylým ručne opracovaným kameňom.

Zatiaľ čo okolo po diaľnici frčia autá, vedúci pamiatkárov IAA Yotam Tepper, a jeho tím, sa sústreďujú na to, aby pochopili, ako kedysi žila staroveká rímska vojenská základňa- prvá takého rozsahu, akú kedy v Izraeli vykopali. Podľa tlačovej správy IAA rímske vojská okupovali túto oblasť približne od roku 117 – 120 po Kr. do roku 300 po Kr.

Areál pozostávajúci z hlavnej cesty, polkruhového pódia a dláždených kamenných plôch bol kedysi veľkou monumentálnou verejnou budovou, kde podľa názoru pamiatkárov sídlilo asi 5 000 alebo 6 000 rímskych legionárov. Jednalo sa o VI. Železnú légiu „Ferrata“.

Letecký pohľad na vydláždený kamenný areál (S láskavým dovolením Emila Aladjema/ Izraelský pamiatkový úrad)
Archeológovia čistia starú kamennú dlažbu (S láskavým dovolením Emila Aladjema/ Izraelský pamiatkový úrad)
Rímska vojenská základňa sa datuje zhruba do obdobia pred 1800 rokmi (S láskavým dovolením Emila Aladjema/ Izraelský pamiatkový úrad)

„Rímske vojenské tábory sú síce v Izraeli známe, ale jedná sa o dočasné obliehacie tábory alebo malé tábory patriace k pomocným divíziám,“ uviedol Tepper vo svojom vyhlásení. „Žiaden z nich sa však nedá porovnať s celým komplexom legionárskej základne, ako bol odhalený počas archeologických vykopávok… vedľa rázcestia Megido.“

Pri svojom nekonečnom pátraní po starovekých pamiatkach sa Tepperovi a jeho tímu nepodaril veľký objav rímskej vojenskej základne náhodou. V spolupráci s Matthewom J. Adamsom z projektu Jezreel Valley Research Project preskúmali rozsiahle pšeničné polia v okolí Megida pomocou najmodernejšieho pozemného radaru, aby zistili prítomnosť kamenných ruín v podzemí.

„Pozostatky starovekých stavieb sa nezachovali do výšky, pretože väčšina stavebných kameňov bola v priebehu rokov odstránená na opätovné použitie pri stavebných projektoch realizovaných v byzantskom a ranom islamskom období,“ uviedol Tepper.

Archeológ Yotam Tepper, vedúci vykopávok pre IAA (S láskavým dovolením Emila Aladjema/ Izraelský pamiatkový úrad)
Fragmenty škridiel nájdené počas vykopávok (S láskavým dovolením Emila Aladjema/ Izraelský pamiatkový úrad)
Archeológ označuje škridly nájdené pri vykopávkach (S láskavým dovolením Emila Aladjema/ Izraelský pamiatkový úrad)
Rímska vojenská základňa v Megide (S láskavým dovolením Emila Aladjema/ Izraelský pamiatkový úrad)

Jasné dôkazy toho, že tu boli nejaké stavby, možno nájsť roztrúsené po celom areáli dokonca aj teraz, keď tu už nie sú žiadne steny z budov. Rozbité a roztrúsené škridle sa našli v mimoriadne veľkom množstve, niektoré z nich boli dokonca označené pečiatkou VI. légie. Našli sa aj kúsky keramiky a skla, mince a dokonca aj niekoľko kusov rozbitých zbraní.

Technológia, know-how a vojenské zbrane – to všetko nesie známky rímskej vynaliezavosti. Rímska cisárska armáda podľa Teppera zanechala v regióne výraznú stopu. Odhalený súbor architektonických artefaktov má potenciál poskytnúť nový vhľad do života rímskych vojakov, ktorí tu kedysi sídlili.

Podľa riaditeľa IAA Eliho Escusida je to dobré aj pre miestny región a cestovný ruch. Megido, ktoré už UNESCO zaradilo na zoznam svetového dedičstva s jednou z najstarších kresťanských modlitební na svete, môže vďaka vykopávkam rímskej vojenskej základne v Izraeli len získať a prilákať ďalších návštevníkov.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj