Sobota 6. júla, 2024
Ilustračné foto (Pexels/ KoolShoeters)

Antidiéty a intuitívne jedenie toho, na čo máme chuť, nevedie k lepšiemu zdraviu

Pozitívne vnímanie tela a konzumácia nezdravých potravín bez pocitu viny nezmaže chronické zdravotné problémy, ktoré vznikajú z nesprávneho stravovania.

Zdravotné hľadiská

Nie je prekvapujúce, že podľa štúdií je väčšina Američanov metabolicky nezdravá. V skutočnosti sedem z ôsmich nespĺňa kritériá metabolického zdravia. Vedci to označujú ako „alarmujúco nízky počet“ a ja s tým súhlasím. Ako lekár funkčnej medicíny sa s tým stretávam každý deň u ľudí na celom svete.

A čo je horšie – vidím zdravotné dôsledky, ktoré sa bežne spájajú so zlým metabolickým zdravím – vrátane mozgovej hmly, únavy, neplodnosti, tráviacich problémov, hormonálnych problémov, kožných problémov a nízkeho libida. To, že je niečo bežné, neznamená, že je to normálne.

Napriek tomu sa boj „proti diétam“ stal hlasnejším ako kedykoľvek predtým – preháňa sa v náprave toxickej diétnej kultúry a káže o prednostiach neobmedzeného pôžitkárstva – bez ohľadu na hodnotu dobrej výživy a skutočného zdravia.

Fenomén antidiét

Rovnako ako mnohé iné módne trendy, ktoré nakoniec zájdu priďaleko, aj boj proti diétam pôvodne vznikol s dobrým úmyslom. Príliš obmedzujúce diéty, ktoré boli bežné pred desiatimi, dvadsiatimi, tridsiatimi a viac rokmi, len zriedkakedy zohľadňovali správnu výživu. Prehnane zdôrazňovali redukciu kalórií, obmedzovanie jadál a intenzívne a nadmerné cvičenie – a navyše vtedajšia spoločnosť jednoznačne odsudzovala jednotlivcov, ktorí sa snažili udržať si zdravú váhu.

Po konzultáciách s tisíckami ľudí na celom svete úplne súhlasím s tým, že pre duševné a fyzické zdravie ľudí nie je miesto pre zahanbovanie, nadmerné obmedzovanie alebo nezdravú posadnutosť akéhokoľvek druhu. Aby sme dosiahlii skutočne zdravie, potrebujeme všetci cítiť podporu, nasýtenie a výživu tela i mysle.

Dnešné „protidiétne“ posolstvo na sociálnych sieťach je však namiesto vedecky podloženého stravovania a úpravy životného štýlu veľmi prehnane korektné a tvrdí, že „neexistuje nič také ako zlé jedlo“ a že pre správne stravovanie nám stačí intuícia.

Hoci by som si prial, aby naša kolektívna alebo osobná intuícia stačila na udržanie nášho stravovania na úrovni, podporujúcej optimálne zdravie, priemerný človek čelí príliš veľa prekážkam.

Protidiétna „zdravá“ podskupina je rovnako toxická alebo možno ešte toxickejšia ako samotná diétna kultúra. Extrémne aspekty „hnutia za pozitívne vnímanie tela“, „zdravia v každej veľkosti“ a „kultúry proti diétam“ ignorujú základné princípy výživy a sú príliš presýtené voľnosťou.

Rast metabolických a autoimunitných problémov

Prevažná väčšina metabolických zdravotných ťažkostí je spôsobená, aspoň čiastočne, ak nie v mnohých prípadoch úplne, potravinami, ktoré jeme, a potravinami, ktoré nejeme. Tvrdenie „neexistuje nič také ako zlé jedlo“ zámerne skresľuje hlavnú príčinu ochorení miliónov ľudí. Jednoducho to nie je presné.

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb 80 %  ľudí, ktorí majú problémy s metabolickým ochorením, si toho ani nie sú vedomí.

Napriek tomu podľa „antidiétnych dietológov“ možno zdravie dosiahnuť tým, že budete jesť to, na čo máte chuť, pokiaľ to bude „intuitívne“. Som za uvedomelé stravovanie, ale je veľmi ťažké jesť intuitívne, keď ste v stave horskej dráhy krvného cukru a zápalu. Je to intuícia alebo „opica“? Intuícia alebo hormonálna nerovnováha?

Je ťažké počuť tichý, malý hlas svojej intuície, keď je prehlušený hlukom neregulovaného metabolizmu. Posolstvo propagované kultúrou boja proti diétam je nebezpečné a hrubo zavádzajúce pre väčšinu dospelých, ktorým by prospelo posúdenie metabolizmu a prístup zameraný na zdravie pri riešení nespočetných problémov so zdravím a dlhovekosťou, ktoré sú spojené s metabolickými poruchami.

Nezdravé potraviny a boj proti diétam

Väčšina Američanov je sklamaná nedostatkom možností a prístupu k skutočnému jedlu a systémom zdravotnej starostlivosti, ktorý neuprednostňuje výživu a až teraz začína chápať, aký obrovský vplyv má strava na naše zdravie.

To, čo je ľahko dostupné, dotované a široko predávané, je – hádate správne – jedlo, ktoré ľudskému telu nevracia lásku.

Nie je prekvapením, že sa do boja proti diétam zapojili aj veľké spoločnosti vyrábajúce nezdravé potraviny. Spoločnosť General Mills – výrobca zmrzlín Lucky Charms, Betty Crocker a Häagen-Dazs – spustila celonárodnú kampaň varujúcu pred zlom „potravinovej hanby“ a spolupracuje s dietológmi na sociálnych sieťach, aby dodala svojim tvrdeniam dôveryhodnosť.

Tým, že si spoločnosti ako General Mills privlastnili už aj tak pokrivený boj proti diétam, účinne obrátili skutočné zdravotné iniciatívy a využili príležitosť získať späť to, čo sa stratilo v prospech trendov v oblasti zdravia a wellness. 

Čo je dobré metabolické zdravie?

Štúdie, ako napríklad tá z Univerzity v Severnej Karolíne, definujú dobré metabolické zdravie pomocou piatich kľúčových ukazovateľov. Bežné laboratóriá sa zväčša pozerajú na štatistické priemery ľudí, ktorí chodia do laboratórií, čo nie je najzdravšia skupina na posúdenie dlhovekosti a optimálneho zdravia. Vo funkčnej medicíne hľadáme optimum, nie priemer, pokiaľ ide o tieto kľúčové ukazovatele metabolického zdravia:

  1. Glukóza nalačno: optimálne menej ako 90 miligramov na deciliter (mg/dl)
  1. HDL (lipoproteíny s vysokou hustotou): optimálna hodnota je väčšia alebo rovná 60 mg/dl
  1. Triglyceridy: optimálne menej ako 100 mg/dl
  1. Obvod pása: optimálne menej ako 101,6 cm u mužov a 86,36 cm u žien
  1. Krvný tlak: optimálna hodnota systolického tlaku je menej ako 120 a diastolického tlaku menej ako 80 milimetrov ortuťového stĺpca

Sebaúcta – kľúč k boju proti toxickej kultúre stravovania

Pokiaľ ide o boj proti toxickej kultúre stravovania, riešenie sa začína súcitom k sebe samému, pretože nemôžete vyliečiť telo, ktoré nenávidíte. Nemôžete sa hanbiť za to, že nie ste zdraví. Nemôžete sa k zdraviu dostať posadnutosťou.

Ak sa však máme radi tým, že pravidelne konzumujeme určité potraviny bez pocitu viny podľa zásad antidiéty, mnohé z týchto potravín nám lásku neopätujú – a vyhýbanie sa im nie je „restrikčná toxická diétna kultúra“ – je to sebaúcta.

Keď začneme liečiť svoje telo pomocou skutočných, nutrične bohatých potravín, naše telo začne túžiť po tom, čo je pre nás najlepšie. Táto „telesná intuícia“ sa podobne ako sval vyvíja dlho a možno ju posilniť podávaním správnej výživovej osvety. Dovtedy nie je „intuitívne stravovanie“, ako sa dnes propaguje na sociálnych sieťach, spoľahlivým spôsobom, ako sa usilovať o zdravie.


Názory vyjadrené v tomto článku sú názormi autora a nemusia nevyhnutne odrážať názory The Epoch Times. 

Pôvodný článok bol redakčne skrátený.

Prečítajte si aj