Nedeľa 22. septembra, 2024
A čo by ste urobili s rozprávkovým bohatstvom? Reedícia šesťzväzkového románu Gróf Monte Christo v troch zväzkoch z vydavateľstva Odeon (Milan Kajínek / The Epoch Times)

Čo by ste urobili s rozprávkovým bohatstvom? Poučenie z románu Gróf Monte Christo

Román Alexandra Dumasa staršieho o zrade, trpkom utrpení a získaní rozprávkového bohatstva ponúka množstvo tém na zamyslenie. Jednou z nich je otázka, ako by sme nakladali so svojím životom, keby sme získali rozprávkové bohatstvo?

V románe Gróf Monte Christo je hlavný hrdina nespravodlivo uvrhnutý do doživotného žalára. Podarí sa mu utiecť a získať rozprávkové bohatstvo vďaka nálezu pokladu grófa Spada.

Potom sa vydáva na „krížovú výpravu“ proti tým, čo ho uvrhli do väzenia, pre ktoré prišiel o milovanú snúbenicu, otca a povesť.

Postava musí neustále kľučkovať medzi tým, ako využiť svoje bohatstvo, a keďže ho poháňa túžba po pomste, využíva poklad na štúdium životov svojich nepriateľov. Jeho pomsta spočíva v odhalení ich zločinov verejnosti, čo ich prinúti čeliť ničivým dôsledkom ich minulých činov.

Otázkou v tejto chvíli ale nie je, prečo Alexandre Dumas napísal svoj román práve takto, otázka znie: Čo by ste urobili s rozprávkovým bohatstvom vy?

Predstavte si, že by ste získali poklad v hodnote 10 miliárd eur. Čo by ste s ním urobili?

Zasvätili by ste svoj život pomste ako Edmond Dantes, alebo pomoci sebe či iným? Pri takomto uvažovaní sa môžeme dozvedieť niečo o sebe a pochopiť, aká ťažká je táto skúška.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj